Güney Amerika'nın en büyüleyici ülkesi Peru

İnkaların ana vatanı Peru, Güney Amerika’nın en ilginç ülkelerinden biri. ‘Dünyanın 7 Harikası’ndan birini de içinde barındıran ülke, eski uygarlıkların izini sürmek ve farklı kültürleri keşfetmek için birebir...

Güney Amerika'nın en büyüleyici ülkesi Peru

Şerif Ercan

Güney Amerika ülkelerinden Peru; tarihi, doğası, kültürü ve halkıyla büyüleyici bir ülke. Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Peru, kuzeyde Ekvador ve Kolombiya ile, güneyde ise Şili ile komşu. Doğusundaki komşuları ise Bolivya ve Brezilya. Peru hem çöllere hem yağmur ormanlarına ev sahipliği yapan ilginç bir ülke. Peru'nun büyük kısmı, Amazon havzasında yer alıyor. Amazon'daki egzotik yaban hayatı ve bitki örtüsünün çeşitliliği çok etkileyici. Peru'nun kurak kıyı şeridi ise eski kültürlerin kalıntıları ile dolu. Nüfusun yüzde 45'i Kızılderili kökenli olanlardan oluşan Peru'da gezilecek çok yer ve görülecek çok şey var. İnka İmparatorluğu'nun kutsal toprakları sayılan Peru'da; İnka ve Kolomb öncesi kültürlerin izini sürmek mümkün. İmparatorluk şehri Cuzco'dan kutsal şehir Ollantaytambo'ya, İnka Uygarlığı'nın en bilinen eseri dünya harikası Machu Picchu'dan üzerinde ulaşım yapılabilen dünyanın en yüksek gölü Titicaca'ya ve Uros yerlilerinin sazdan yapılmış yüzen adalarıyla süslü Puno şehrine kadar çok özel yerleri görüp buralardaki bölge insanının geçmişine ve bugününe tanıklık edebilirsiniz. Ayrıca Peru size, mütevazı köy yaşamından imparatorluk şehirlerine uzanan koloni tarihi sanatının ve mimarisinin yaşayan örneklerini görme fırsatı da sunuyor.

Dünyanın 7 harikasından biri
Peru'nun en çok turist çeken yeri hiç şüphesiz Machu Picchu. 'Dünyanın 7 Harikası'ndan biri olan Machu Picchu, bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehri. And Dağları'nın bir zirvesinde, 2 bin 360 metre yükseklikte yer alıyor. Şehir, İnkalı bir hükümdar olan Pachacutec Yupanqui tarafından 1450 yılları civarında inşa ettirilmiş. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, fark edilmemiş ve dolayısıyla zarar görmemiş. Machu Picchu, 200'den fazla merdiven sistemiyle birbirine bağlı olan taş yapıdan oluşuyor. Bu arada şehrin dik yamaçlarındaki tarım alanı olarak kullanılan teraslar da görülmeye değer. Yazılı bir kayıt olmadığı için şehrin neden terk edildiği de hala sırrını koruyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.