Türkiye'den Londra'ya gastronomi çıkartması

Londra’da Türk mutfağından lezzetler sunan restoranlar arasında ‘Kilikya’ ve ‘Jazzgir’ da bulunuyor. Ali Eren Balıkel adlı genç bir girişimcinin farklı konseptlerdeki iki restoranı, şehrin en gözde mekanları arasında yer alıyor

Türkiye'den Londra'ya gastronomi çıkartması

Şerif Ercan

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, geçen ay yaptığı bir açıklamada, gastronomi turizmine büyük önem verdiklerini belirterek 2019 yılından başlayarak ülkemizin gastronomi zenginliklerini, Tokyo, Londra, Berlin ve Moskova gibi şehirlerde tanıtacaklarını açıkladı. Bu şehirler arasında en çok dikkat çekeni Londra. Çünkü İngiltere'nin başkenti Londra, gastronomi konusunda Avrupa'nın en gözde şehri. Dünyaca ünlü birçok restoranın doğum yeri Londra, dünyanın en ünlü restoranlarının şubelerine de ev sahipliği yapıyor. Bu açıdan bakıldığında Türk mutfağını Londra'da tanıtmak büyük önem kazanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Londra'ya yapacağı gastronomi çıkartması 2020 yılı planları içerisinde yer alıyor ancak birçok Türk girişimci zaten bu işi yıllardır yapıyor. Üstelik Türklerin restoranları şehrin gözde gastronomi adresleri arasında yer alıyor. Türk mutfağını Londra'da tanıtanlardan biri de Ali Eren Balıkel. Londra'ya dil eğitimi için giden ve devamında iş hayatına atılan Ali Bey'in şehrin gözde yerlerinde dört restoranı var. Ali Bey, ilk restoranını Londra'nın tek yat limanı olan St. Katharine Docks'ta açmış. Türk ve Akdeniz mutfağının en leziz yemeklerinin sunulduğu restoranın adı 'Kilikya'... Adını, Ali Bey'in memleketi olan Adana'nın eski adından alan restoran, kısa sürede büyük ilgi görmüş. Kilikya'yı hem İngilizler hem de orada yaşayan Akdenizliler çok sevmiş. Ali Bey, Kilikya'nın gördüğü bu ilgi karşısında boş durmamış ve Mile End ve Canary Wharf'ta iki şube daha açmış.


Dil eğitimi için gittiği Londra'da hem iş kuran hem de akademik kariyer yapan Ali Eren Balıkel restoranlarıyla Türk lezzetlerini İngilizlere tanıtıyor.

Ali Eren Balıkel, bununla da yetinmeyip Londra gastronomi hayatına bir marka daha katmış. Geçen yıl Londra'nın Manhattan'ı olarak bilinen Canary Wharf'ta Jazzgir Restaurant & Bar'ı açan Ali Bey, Kilikya'daki başarısını yeni markasında da sürdürmüş. Jazzgir, kısa sürede Londra'nın en popüler adreslerinden biri olmuş.

Ali Eren Balıkel, dil eğitimi için gittiği Londra'da patron olmanın yanı sıra bir de akademik kariyer edinmiş. Queen Mary Üniversitesi'nde politika master'ı yapıp ardından doktora eğitimi almış. Eş zamanlı olarak İsviçre'de politika doktorasını bitirmiş. Yani o 'işletme ve politika doktoru' unvanına sahip bir restorancı. Ali Bey'in bir de yazar kimliğinin olduğunu, 'Teorik Çerçevede Geçmişten Günümüze Türkiye Dış Politikası' adlı kitabının çeşitli dillere çevrildiğini belirtip restoranlarına geçelim.

Önce teori sonra pratik
Ali Eren Balıkel, öğrencilik dönemindeki gözlemlerinden ve bir İtalyan restoranında çalışırken edindiği bilgilerden yola çıkarak Kilikya'yı açmış. Ali Bey ilk restoranı için yer seçimini şöyle anlatıyor: "Biz Akdenizliler su kenarını görünce hemen yeme, içme, eğlence, hoş vakit geçirme alanları olarak değerlendirmek istiyoruz. Güzel bir marina olan St. Katharine Docks'un yeterince değerlendirilemediğini görüp ciddi bir restoran projesi yaptım ve hayata geçirdim. Bu proje zaten benim MBA tezimdi." Ali Bey, Kilikya'nın başarısını da "Çünkü bir yılı aşkın teknik bir çalışma yaptım. Bölgede bulunan farklı segmentlerde ve farklı özelliklerde insanlara ulaştım. Onlara danıştım, onların fikirlerini aldım. Aynı zamanda girişimcilik konusu, yabancı sermaye, ürün niteliği, markalaşma gibi konuları baz alarak MBA tezim olarak hayata geçirdim. Tezim şimdi, örnek tez olarak, mezun olduğum üniversitenin kütüphanesinde sergileniyor" sözleriyle açıklıyor. Bu arada Londra'da güzel bir Türk kahvaltısı yapmak isterseniz buradaki Kilikya'yı tavsiye ederim, harika bir kahvaltısı var...

Finansçıların buluşma yeri
İlk açılan Kilikya'ya, iki şube daha ekleyen Ali Eren Balıkel, geçen yıl da Jazzgir'ı açmış. İçinde birçok Türk lezzetlerinin de olduğu dünya mutfağından oluşan bir mönüye sahip olan Jazzgir'in kokteylleri de çok iddialı. Ali Bey'den şimdi de Jazzgir Restaurant & Bar'ı dinleyelim: "Jazzgir konseptimiz, tamamen fine dining, kokteyl ve canlı caz müzikler üzerine oluşturuldu. Her gün farklı caz grubunun çaldığı bu konsept, tamamen Michelin yıldızlı şef ve servis elemanlarıyla işletiliyor. Müşteri kitlesi genel olarak üst düzey çalışanlar. Müdavimlerimizin çoğu, JP Morgan, Citi Bank, Barclays, European Banking Authorities, Bank of America gibi dünyanın en önemli finans kurumlarının yönetici ve çalışanları."

Londra'nın cazibe merkezi Canary Wharf'taki Jazzgir'in saat 24.00'dan sonra kulübe döndüğünü ve eğlencenin 04.00'a kadar sürdüğünü belirten Ali Eren Balıkel'in mekanlarında Türk misafirperverliğinin en iyi örneklerini sunduğunu da belirtmeliyim. Yolunuz Londra'ya düşerse, Kilikla ve Jazzgir aklınızda bulunsun...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.