Mutfağımıza yeni yumrular geldi

Yer altında yetişen yumrular, tok tutma kabiliyetleriyle diyetlerin yıldızıdır. Sizi çok yaygın tüketilmeyen iki sağlıklı yumruyla tanıştıracağım; alabaş ve tatlı patates...

Mutfağımıza yeni yumrular geldi
Bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermesi yanında A, C ve B vitaminleri ile sağlıklı bir bitki olan alabaşı tanıtmak istiyorum. Tezgahlarda hem mor ve açık yeşil olmak üzere iki rengine de rastlayabilirsiniz. Şekli ve tadı biraz turp, biraz da şalgam gibi olan alabaş, yüksek lif oranı ile yedikten sonra uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Çok düşük kalori değeri ile de formuna dikkat edenler için ideal bir seçim.

ALABAŞ GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN
Alabaş güçlü bir antioksidan özellikte olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği ile akciğer ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca emziren annelere, tansiyon problemleri olanlara, sinir sistemi sorunları bulunanlara, böbrek sorunları yaşayanlara alabaş faydalı olur. Alabaşı, iyot sorunları olan tiroid hastalarının çok fazla tüketmemeleri istenir.

ÇİĞ OLARAK TÜKETİN
Direkt elma soyar gibi soyuyor ve dilimliyorsunuz ya da incecik cips gibi de kesebilirsiniz. Özellikle yeşil elma ile birlikte çok hoş bir ara öğün olur. Salatalarınızın vazgeçilmezi olabilir, rendeleyip, kırmızı lahana eşliğinde hazırlayabilirsiniz. Yine iri iri rendelenip sarımsaklı yoğurtla karıştırabilirsiniz, isterseniz içine bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave ederseniz sağlıklı bir mezeniz olur. Ya da hafif, az kalorili yemek olarak pişirebilir, çorbalarınıza katabilirsiniz. İsterseniz sumak, limon ekleyip meze ya da yemeklerin yanında garnitür olarak yiyebilirsiniz. Benim tercihim çiğ
olarak tüketmekten yana. Yalnız tiroid problemi olanlar haftada 3-4 taneden fazlasını tüketmemeli.

MAKSİMUM TOKLUK İÇİN TATLI PATATES
Bugüne kadar bizde fazla bilinmeyen lezzetli ve besin değeri yüksek bir sebze olan tatlı patatesten bahsetmek istiyorum. Bildiğimiz patatesten oldukça farklı, hatta patates ile aynı aileden de değil! Ancak endişelenmeyin, genetiği ile de oynanmamış bir yumru besin bu. Anavatanı Peru, fakat dünyada üretimde Çin başı çekiyor, bizde üretimi çok sınırlı. Meraklıları Hatay bölgesinde yetiştiriyor. Türkiye'de üretimi sınırlı olduğu için fiyatı oldukça pahalı. Tadını patatesten ziyade, biraz kestane, biraz balkabağı lezzetinde olarak tanımlayabiliriz. Şekil itibari ile ortası şişkince, uçlara doğru incelen, kabuğu daha koyu renkte ve daha uzun bir yumru olarak tanımlayabiliriz. Renkleri farklı olabiliyor; içi turuncu ,mor ve sarı
olanları var. A, C, E vitamini ve yoğun olarak B6 vitamini ile diğer B kompleks vitaminlerini içerir. Mineral deposudur; içinde bakır, manganez, fosfor ve potasyum bulunur.

LİF VE MİNERAL KAYNAĞI
Tatlı patates; beta karoten bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır, kolesterolü düşürür, kanser ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder. Göz ve karaciğer hastalıklarına karşı son derece yararlıdır. Zengin lif ve magnezyum içeriği ile sindirim sistemi için mükemmel bir besindir, bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur ve uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya
yardım eder. Düşük glisemik indeks değerine sahiptir, kan şekerini yavaş yavaş yükseltir ve uzun süre aynı seviyede kalmasını sağlayarak açlık hissi duyulmasını engeller. Patatesin aksine, tatlı patatesin glisemik indeksi yüzde 50 daha azdır. 150 gr tatlı patates 135 kaloridir. Ayrıca karbonhidrat metabolizmasında yardımcı manganez, bakımından da zengindir. Bu mineral iştahınızı dengeler, sağlıklı kan şekeri seviyelerini korur ve antioksidanların emilimine yardımcı olur.

SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR
Tatlı patates bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü antioksidanlar olarak tanımlanan A, C ve E vitaminleri içerir. Mor tatlı patates antosiyanin açısından zengin iken, turuncu tatlı patates beta karoten açısından zengindir. Ayrıca, tatlı patates içindeki A vitamini, güneş hasarına karşı cildi korur, C ve E vitaminleri kolajen dokuyu besler. A vitamini görme yeteneğini arttırıcı özelliktedir. Diyet lif oranı yüksek bir besindir, tok tutar, sindirim sistemi sağlığını güçlendirir ve sindirimi düzenler. Haşlama ve kızartma yerine, buharda veya fırında pişirmeyi denemelisiniz. Soğuğu sevmez, bu nedenle buzdolabında saklamayın.


Haber: Banu KAZANÇ
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.