Bahar ve yeni bir siz

Baharın gelişi ile arınıp, yenilenme zamanı da geldi. Buna vücudumuz da dahil... Toksinlerden kurtulmak için karaciğerinizin iyi çalışması gerekir. Peki bunun için neler yapmalısınız? İşte cevabı...

Bahar ve yeni bir siz

Banu KAZANÇ

Karaciğeriniz kendi doğal detoks sistemine sahiptir; karaciğer ve böbrekleriniz vücudunuzdan ter ve idrar şeklinde toksinleri atmak için tasarlanmıştır. İyi çalışan bir karaciğere sahip olmak için; sağlıklı gıdaları yemelisiniz ve alkol, nikotin, kafein, şeker ve glikoz içeren gıdalar, rafine edilmiş tuz, nişastalı ürünler, yağlı etler, doymuş yağlar, trans yağ asitleri, rafine edilmiş karbonhidratlar, işlenmiş ve paketlenmiş gıdalardan kaçınmalısınız. Yiyecek seçimlerinizi yaparken, 'doğal olana yakın' ve az miktarda ilave katkı maddesi bulunan besinlerlerden yana yapmalı, işlenmemiş veya en az işlenmiş olanlara odaklanmalıyız. Mevsiminde yetişen meyve sebzeler antioksidanlar içerirler bunları tüketerek, kirlenen çevre ile vücudumuzda biriken maddelerin zararlarına karşı, toksik maddelerden temizlenmesine yardımcı olabiliriz. Yeşil yapraklı sebzeler, içeriğindeki klorofil ile karaciğeri ağır metallerin etkilerinden korurlar. Beta-karoten ve E vitaminleri karaciğerin toksinlerden arınmasına yardım eder. B vitaminleri, karaciğerin korunması ve ağır metallerin ve diğer toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Kolin, metionin, vitamin B6, Folik asit, B12 ve folik asit safra üretim ve akışını artırır. Karaciğer bu dönemde toksinlerden kurtulmak için en çok görevi olan organ olma özelliği taşıyor, o halde karaciğeri en çok destekleyen gıdaları beslenmemize ekleyelim.

KARACİĞERİ DESTEKLEYEN SAĞLIKLI BESLENME

Enginar: Başı enginar çekiyor. Karaciğer sağlığı ve vücudunuzu toksinlerden arındırmanız için ilk akla gelen, bu mevsimde yetişen bitki, Enginar olacaktır. Kalorisi ve yağ oranı düşük, lif oranı yüksektir. Özellikle, mevsim dönüşlerinde bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecektir. Enginardaki güçlü bir antioksidan olan Sinarin (cynarin) karaciğer dokularını uyararak safra salgısının artmasını sağlar, safra kesesi ve karaciğer fonksiyonlarını iyileştirir. Enginarı pişmiş veya çiğden salataya ekleyerek en az haftada dört adet tüketmenizi öneriyorum. Taze enginar almak için, nisan mayıs en uygun aylardır.

Pancar ve havuç: Çok iyi bir antioksidan olan beta karoten ve C vitamini bakımından zengindir. Pancar ve havuç yemek, karaciğer fonksiyonlarını uyarabilir ve destekleyebilir. Taze pancar suyu etkili bir detoksifiye edici iksirdir.

Maydanoz: kan akımı üzerinde güçlü bir temizleme etkisi vardır. Bağırsakları uyarır karaciğeri ve böbrekleri destekler. Maydanoz A ve C vitaminleri ve detoksa yardımcı klorofilin mükemmel bir kaynağıdır.

Hindibağ ve tere: Safra üretimini ve akışını artırır. Çok güçlü bir toksin atıcıdır.

Susam ve tahin: Susam, alkolün karaciğeriniz üzerindeki etkisine karşı sizi korur ve sağlıklı karaciğer fonksiyonunu sürdürmenize yardımcı olur. İçeriğindeki sesamin maddesi ayrıca karaciğeri oksidatif hasardan korumaktadır.

Elma: Sindirim sisteminin toksinlerden arınmasına yardımcıdır. Elma kan dolaşımını arındırır ve lenfatik hareketi artırır. Elmalarda bulunan yumuşak, jelleşen bir elyaf olan Pektin, kolonun peristaltik hareketini destekleyerek toksik atıkların atılımını destekler.

Ceviz: İçeriğindeki Arjinin ile karaciğeri korur. Cevizde bulunan Omega- 3 yağ asitleri karaciğerin temizleme fonkisyonlarını destekler.

Somon balığı, ton balığı: Omega 3 içeren yağlar karaciğerin dostudur.

Zerdeçal: Karaciğer için favori bir baharattır. Dolaşımı arttırır, böylece cilt, bağırsaklar ve böbrekler yoluyla toksin atılımını teşvik eder. Antibakteriyel ve antiparazitik özelliklere sahiptir ve iltihap ile savaşmaya yardımcı olur.

Limon: zengin C vitamini içerir. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, safra üretimine yardım eder.

Avokado ve kuşkonmaz: Glutatyon içeriği ile karaciğere zarar veren toksinlere karşı etkilidir.

Sarımsak ve soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için detoks programının olmazsa olmazıdır. Soğanın ve sarımsağın içinde yer alan kükürt bileşimi Alicin kan dolaşımını uyarır, karaciğer enzimlerini aktive etme yeteneğine sahiptir. Vücuttaki fazla suyun atılmasını sağlar ve karaciğerden toksinleri atılmasında yardımcı olur.

Turpgiller: Vücudu toksinlerden temizleyici, güçlendirici besin elemanlarından zengin sebzelerdir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.