Yaz davetleri kilo yapmasın

Yaz mevsimi ile sosyal aktiviteler artar; kutlamalar, düğünler, havuz başı partileri, davetler birbirini izler. Tüm bu eğlenceli aktiviteler ne yazık ki kilonun en büyük düşmanıdır...

Yaz davetleri kilo yapmasın

Banu KAZANÇ

Yaza girmeden önce kilo vermek için çoğunuz beslenmenize özen gösterdiniz. Davetlerde tükettiklerimize dikkat etmediğimizde yapılan diyetler kesintiye uğruyor ve kilo almamız kaçınılmaz oluyor. Yaz aylarında da sağlıklı seçimler ile formda kalmak sandığımızdan daha kolay. Bu dönemde su içeriği yüksek sebze ve meyve gibi hafif besinlere ağırlık vererek, sindirimi zor olan, kızartılmış, kalorisi yüksek besinlerden kaçınmalısınız. Yemek seçiminizi ağırlıklı olarak ızgara veya haşlanmış, balık-tavuk gibi proteinler ile yanında buharda, fırında, haşlanmış, çiğ sebzeler, yoğurtlu mezeler, zeytinyağlılar olarak ayarlamalısınız. Salatalarınıza hindi eti, ton balığı veya haşlanmış fasulye de ilave edebilirsiniz ancak, ağır sosları kullanmayın, onun yerine limon ve baharatlarla tatlandırın, ketçap ve hardalı da yemeklerin yanında sos olarak kullanabilirsiniz.

ÇOK GEÇ YEMEYİN
Yazın akşam davetleri geç saatlerde başlar; güneşin batması, havanın serinlemesi beklenir. Genellikle saat 21 civarında yemek yenebilir. Geç saatlerde yenen yemek yüzünden sindirim problemi ve ertesinde uyku sorunları yaşamamanız için davetlere çok aç gitmemelisiniz. Akşam yemeğinde çok aç olup da, yeme kontrolünü kaybetmemeniz için iki ara öğün yapmanızı öneririm. Saat 15 gibi bir parça meyve ile birkaç ceviz yiyebilirsiniz 18.00 gibi ise bir kase light yoğurt veya 2 kepekli grisini ile bir parça peyniri de tercih edebilirsiniz.

BU TAKTİKLERİ DİKKATE ALIN
Yemek tabağınızı, tatlı tabağı ile değiştirin, restoranlardaki tabak ölçüsü çok büyük oluyor, porsiyon ölçünüzü kaçırabilirsiniz. Özellikle açık büfe tarzında yemek sunuluyorsa daha da dikkatli olun, tabağınızı az doldurun, doymaz iseniz büfeye bir daha gidip gelirsiniz. Yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş yavaş yiyin ve lokmalarınızı da çok çiğnemeye çalışın.

TATLI YİYECEKLER VE İÇECEKLER
Dışarıda yemek yerken ekmek yememeye özen gösterin. Eğer karbonhidrat alacaksınız, bunu tatlıya saklayın. Tatlı geldiğinde mümkünse yarısını yiyin, aslında tatlı yerine en iyisi taze meyvedir. Bol bol su içmek yaz aylarının kaçınılmaz kuralıdır. Sıcak hava nedeniyle serinlemek için kalorisi yüksek soğuk ve tatlı içecekler, dondurma, meyveler; yaz döneminin vazgeçilmezleri olarak hayatımızda yer alır. Meyve suları iştahınızı açar, meşrubat tarzında olanları ise önermiyorum, meyve yemek çok daha yararlıdır. Dondurma yemek isterseniz o da meyveli olursa daha az kalori almış olursunuz.

DİĞER ÖĞÜNLERİ AYARLAYIN
Yemeği dışarıda yiyeceğiniz akşamlarda, öğle öğününde, yeşilliklerden oluşan salata beraberinde protein alırsanız bu sizi daha uzun süre tok tutar ve metabolizmanız daha iyi çalışır. Düşük kalorili çorbalar açlığı bastırmakta çok işe yarar, soğuk çorbaları da deneyebilirsiniz, sıcak günler için serin bir lezzet olur. Düşük kalorili salatalar ana yemek öncesi kendinizi doymuş hissettirecek bir başka iyi seçenektir.

ERTESİ GÜN ÖNLEMİNİZİ ALIN
Bir gün porsiyon ölçünüzü çok kaçırdıysanız o günün sonrasını biraz hafif geçiriniz. Bazen bir günde hem tatlı, hem pizza, hem makarna yemiş olabilirsiniz. (Bunu en fazla 10 günde bir kez yapabilirsiniz.) Aşırı yemek yediğinizin ertesi günü 2.5-3 litre su içip sadece protein ağırlıklı besinler tüketin. Sabah, peynir+ekmek öğlen ve akşam et, tavuk, balık ve salata yiyin. Böylece protein metabolizmayı hızlandırır ve aldığınız fazla kalori yağa dönüşmeden vücuttan atılır. Yine de kaçamaklara dikkat edin, kontrol sizin elinizde nerede duracağınızı bilmelisiniz.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.