Kavun karpuz zamanı

Yazın gelişiyle beraber fazla kilolarımızdan kurtulmak, sağlıklı beslenmek ve tatlı ihtiyacımızı gidermemiz adına karpuz ve kavun imdadımıza yetişiyor.

Kavun karpuz zamanı

Banu KAZANÇ

Kilo vermek ve tatlı ihtiyacınızı gidermek için bir alternatifiniz var; bir dilim karpuz aşağı yukarı 200 gram ağırlığındadır ve 60 kalori civarındadır. Yüksek kalorili abur cubur gıdalar düşünüldüğünde, taze meyveler porsiyon başına nispeten az kalori içerir ve kilo vermenizi kolaylaştırırlar.

KARPUZ YÜZDE 92 ORANINDA SUDAN OLUŞUYOR
Sıcaklıklar yükselirken çoğumuz yeterince su tüketmiyoruz. Karpuz gibi sulu meyveler, su alımını arttırabilir, bu da dehidrasyon ve sıcak çarpması riskini azaltır. Bol miktarda su ve posa içeren meyveler, kararınca tüketildiklerinde sağladıkları yararlar tartışılmaz, ancak kontrolü kaçırırsanız fazla kalori almış olursunuz. Meyveler sebzelerden üç ya da dört kat daha fazla karbonhidrat içerdiğinden dolayı günlük alımınız vücudunuzun enerji gereksinimlerine dayanmalıdır. Sağlıklı bir oran günlük iki porsiyondur. Özellikle yaz sıcaklarının kendini hissettirmeye başladığı şu günlerde serinlemek adına karpuz ve kavun yemeniz için pek çok neden var, sıralamaya başlayalım:

Yüksek su içermeleri ile sıcak yaz günlerinde susuzluğumuzu giderirler.

Kolesterol içermezler.

Pek çok besin maddesine oranla daha düşük kalorililerdir.

Doğal şeker içerdikleri için enerji verirler.

Zengin lif kaynaklarıdır.

Antioksidan içermeleri ile serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.

Karpuz, hem likopen hem de vitamin ve mineral açısından zengin, kırmızı rengi ile kendini gösteren, beta-karoten içeriği ile de antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. A ve C vitaminlerinin yanı sıra B6 vitamini, kalsiyum, demir ve potasyum kaynağıdır.

KARPUZDAKİ KARBONHİDRATLAR
Karpuzu düşündüğünüz zaman akla iki şey gelebilir; su ve şeker. Kalorisinin çoğunu şekerden almasına karşın çok fazla lif içermesi avantaj sağlar. Karpuzun kalorisinin neredeyse yüzde 90'ı karbonhidrattır. Bunların çoğu serbest fruktoz formundadır ve glukoz ve sükroz içerir. Fruktoz ve glukoz anlık enerji sağlamak için hızla kan dolaşımınız tarafından emilen basit şekerlerdir.

SICAK BİR YAZ GÜNÜNDE KARPUZ VE NANE İLE SERİNLEYİN
Sağlıklı ve lezzetli bir içecek tarifi: En büyük boydaki bardağınızın içine blenderdan geçirdiğiniz bir büyük dilim karpuz, taze nane yaprağı ve 3 küp buz koyup son olarak da maden suyu ekleyin. İşte ferahlatıcı içeceğiniz hazır! Karpuzun enerji yoğunluğunun düşük olmasının bir nedeni, su içeriğinin yüksek olmasıdır. Bu oranın düşük olması büyük bir porsiyon karpuzun az sayıda kalori içermesi anlamına gelir.

KAVUN LEZZETLİ OLDUĞU KADAR SAĞLIKLIDIR
Kavunlar, lezzetli, yumuşak, tatlı, sulu ve nefis kokuludur. Sarı ve turuncu kavunlar renklerini vücutta A vitamini haline dönüşen karotenoidlerden alırlar. Genel olarak kavunlar iyi bir lif kaynağıdır; B ve C vitaminleri, folat, brom, iyot ve potasyum içerirler. "Vücudum su tutuyor" diyorsanız işte çözümü: Kavun, iyi bir diüretik besindir, idrara çıkma oranını arttırarak fazla su ve tuzları vücudunuzdan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Kavun, karpuza göre daha tatlı bir meyve ve kalorisi de fazla. Orta boy dilim 78 kaloridir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.