Güneşten hem yararlanın hem de korunun

Güneş, büyük bir sağlık kaynağı ancak zararlı ışınlarına uzun süre maruz kalmak başta cilt kanseri olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir. Güneşten doğru bir şekilde faydalanmak için sebze ve meyvelerden destek alın.

Güneşten hem yararlanın hem de korunun

Banu KAZANÇ

Sıcak yaz güneşinin sizi uyandırmasıyla güne başlıyor ve uzun saatler boyunca yakıcılığını hissederek günü tamamlıyorsunuz. Güneşin saymakla bitmeyecek faydaları var. Peki, güneş ışınlarına maruz kalmanın olumsuz etkileri ne olacak, diyorsanız bu yazı sizin için hazırlandı. Cildinizi güneşten korumanıza yardımcı olan koruyucu giysi / şapka ve güneş kremi gibi önlemlerin yanı sıra antioksidanlardan zengin meyve ve sebze yiyerek güneşin zararlı etkilerinden korunabilirsiniz. Güneş ışınlarından korunmak cilt kanseri riskini düşürmek açısından önemlidir.

GÜNEŞTEN KAÇMAYIN
Güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde 12.00- 14.00 arasında, sınırlı sürelerle, korunma olmaksızın güneş ile temas D vitamini depolamak için önem taşır. D vitamini ihtiyacı büyük oranda güneş tarafından karşılanır, bunun için ise günde 10 - 15 dakika güneş ışığı almak D vitamini sentezi için yeterlidir. Ten rengi koyu olanların açık tenlilerden daha fazla güneşte kalmaları gerekir.

BESLENMEYLE GÜNEŞTEN KORUNUN
Güneşin zararlı etkilerinden cildimizi korumak için beslenmemize de dikkat etmeliyiz. Bitkilerde bulunan karotenoidlerden başlıcaları olan beta karoten ve likopenin hem oral hem de topikal kullanımları insan derisini UV ışığının zararlı etkilerinden korur. Karotenoidler, birçok meyve ve sebzede bulunan sarı, kırmızı ve turuncu renklerin kaynağıdır. A vitamini ise serbest radikallerin oluşmasına karşı etkilidir, yaşlanmayı geciktiren antioksidan görevi görür. Yaz meyve ve sebzelerinin çoğu beta karoten içerir, havuç, kayısı, domates, biber, kavun, ıspanak, maydanoz, asma yaprağı, dereotu, gibi. A vitamininin fazla alınmasının toksik etkileri olur. A vitamini beta karotenler yolu ile vücutta dönüştürülürse, karaciğerde depo edilerek toksik etkilere de neden olmaz.

BOL BOL SU İÇİN
Bunlar meyve ve sebzelere pembe-kırmızı rengi veren pigmentlerden oluşur, domates, karpuz, çilek, greyfurtta bolca bulunur. Domates likopen kaynağıdır, cildin daha güzel görünmesini sağlar. Karpuz da domates gibi likopen içerir, cildin kızarmasını, vücudun susuz kalmasını engeller. Brokoli gibi sebzeler ile fesleğen, biberiye, adaçayı maydanoz gibi taze otlar serbest radikallere karşı savaşan ve cildi koruyan antioksidanlardan zengindir. Kıvırcık salata, ıspanak ve pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler de antioksidanların kaynağıdır, cildi güneşin zararlarından korur. Su vücudumuzu ve cildimizi zararlı maddelerden arındırır, dolaşım sistemi ve cildin beslenmesini sağlar, cildi gerginleştirir, kurumasını önler. Vücudun her gün 2-2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Güneşe çok fazla maruz kalındığında cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır. Güneşe çok fazla maruz kalındığında cilt esnekliğini kaybeder ve susuz kalır. Bunu engellemek ve cildin kurumasının önüne geçmek için bol su tüketmek gerekmektedir.

OMEGA 3 YAĞ ASİTLERİNİN ÖNEMİ
Omega 3'ler hem cildinizin parlak ve gergin olmasını sağlar hem de güneşin zararlı etkilerinden sizi korurlar. Çalışmalar, özellikle balık yağı takviyeleri şeklinde tüketilen omega 3'ün cilt kanseri riskini düşürebileceğini ve cildi güneşten ve serbest radikallerden koruyabildiğini gösteriyor. Bu yağ asitleri ayrıca hücre zarını güçlendirir ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Somon, ceviz, keten ve chia tohumlarını beslenmenize ilave etmelisiniz.

GÜNEŞ HASARLARI İÇİN E VE C VİTAMİNİ
E vitamini güneşin zararlarından cildi koruyan güçlü bir antioksidandır. Yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerden biridir ayrıca cildin elastikiyetini de korur ve hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlar. E vitamini kaynakları; bitkisel yağların çoğu, ceviz, fındık-fıstık, tohumlar, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler ıspanak, kuşkonmaz, elma, yumurta ve tahıllardır. C vitamini erken yaşlanma belirtileri ve kırışıklıkların oluşmasını azaltmada etkilidir. Kivi en yüksek oranda C vitamini içeren meyvedir. Çilek, portakal ve diğer turunçgiller, sarı, yeşil ve kırmızı dolma biberler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, domates, bezelye ve maydanoz C vitamin içerir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.