Dondurmasız yaz geçmez!

Yaz sıcaklarında serinlemenin en lezzetli yolu dondurma... Ancak şeker ve yağ oranının fazlalığı nedeniyle diyetinize sekte vurabilir. Dondurmayla ilgili en çok karşılaştığım soruları bir araya getirdim.

Dondurmasız yaz geçmez!

Banu KAZANÇ

Yaz aylarının favorisi olan dondurma; süt ya da meyve sularının soğutulması ile yapılan, hemen hemen herkesin severek tükettiği bir yaz tatlısı. Daha çok yaz aylarında tüketimi revaçta olsa da, aslında yaz-kış demeden, dört mevsim boyunca tüketebileceğiniz özellikte. İçeriğinde; protein, karbonhidrat ve yağ gibi temel besinlerin yanı sıra A,B,C,D,E vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri bulundurur.

DİYETTE YENİLİR Mİ?
Sütle yapılan dondurma kaliteli bir protein ve bol kalsiyum kaynağıdır. Yiyin ama ölçülü yiyin. Dondurma şişmanlatmayan, kalorisi düşük bir tatlı değildir. Dondurma, içeriğindeki kalsiyum nedeniyle önerilir ama diyet yaparken kendinizi kandırmayın. Kalsiyumu almanın daha az kalori içeren seçenekleri olduğunu unutmamak gerekir.

NE SIKLIKTA YEMELİ?
Yeme sıklığınız konusunda önerim; haftada iki kereyi geçmemeniz yönünde olacak. Tercihen aksamüştü saatlerinde iki top dondurmayı ara öğün olarak tüketebilirsiniz.

PEKİ YA, KÜLAHI?
Dondurmaları sunarken külahlar, kornetler, kağıt helvalar gibi pek çok seçenek, görüntüsünü cazip kılmak için 'topping' diye isimlendirilen çikolata parçaları, fıstıklar, soslar gibi çeşitli süslemeler sizi bekliyor. Üzerine ekstradan konulan fıstık, karamel ve krokan gibi malzemelerle normalde bir porsiyondan alacağımız kalori miktarını farkında olmadan oldukça arttırabiliyoruz. O halde dondurmanızı, sade ya da meyveli olanlarından seçmenizi ve kağıt helva, külah benzeri şeyler yerine kasede, ekstra soslar, parça çikolatalar, fıstıklar ilave etmeden tüketmenizi öneriyorum. Tercihiniz taze meyve ile yapılmış ve doymus yağ oranı düşük olan dondurmalar olmalı.

EVDE KENDİM YAPABİLİR MİYİM?
Mutlaka dondurmalarınızı evde kendiniz yapmayı deneyin. Bunun için pek çok markanın dondurma yapmada kullanılan ev tipi ürününü bulmanız artık mümkün. Gıda boyası ve katkı maddeleri içermeyen, taze meyvelerden yapılan, daha az kalorili, daha az yaglı ve sekerli dondurmalar hazırlayabilirsiniz. Sorbe denilen ve sadece meyve suyuyla yapılan; içlerinde en az kalorili olandır. Çilek, şeftali, kivi, ananas, vişne, kavun gibi pek çok meyveyi bu amaç için kullanabilirsiniz. Yağ yerine Hindistancevizi yağı veya avokado püresini ilave edebilir, şekeri azaltmak içim kurutulmuş turunçgil kabukları, taze zencefil veya nane ktmayı deneyebilirsiniz. Soğuk ve ferahlatan meyveleri kalıplarda dondurarak, gerçek meyve ve sularına şeker ilave etmeden, biraz limon suyu eklemek sureti ile hazırlayabileceğiniz gibi; yağsız yoğurtla farklı alternatifler de var.

'LIGHT' OLANLARDAN YİYEBİLİR MİYİM?
'Light' adı altında, tatlandırıcı ile yapılan dondurmaların lezzetini arttırmak için, genellikle daha fazla yağ ilavesi konuluyor. Yağ içeriği düşük olanlarda ise lezzetini artırmak için daha fazla şeker kullanıyorlar. Bence, marketten satın alacaksanız, etiketlerini iyice okumalısınız. Bize en fazla kalori veren şeker ve yağlardır.

PEKİ, YA AÇIK DONDURMALAR?
Bütün bunların yanında dondurma dikkatli yenilmesi gereken bir besindir. Özellikle süt, sıcak ortamda çabuk bozulabilir. Üretiminde hijyen kurallar konusunda dikkatli olmak yeterli değildir, sevk ve depolamasının da uygun koşullarda olması gerekir. Yaz aylarında dondurma sıcak ortamda kalırsa bakteriler daha kolay üreyebilir ve zehirlenmelere neden olabilir. Erimiş, eridikten sonra yeniden donmuş dondurmalar kesinlikle tüketilmemelidir. Açıkta satılan dondurmaların servisine yardımcı, suda bekleyen kaşıklar da sıcaklarda bakterilerin üremesi ve hijyen açısından diğer bir tehlike. Kimyasal aromalar ve gıda boyası kullanılanlar yerine, doğal meyvelerden yapılanları seçmelisiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.