Cennet meyvesinin yıldızı parlıyor

Cennet meyvesi ya da bilinen diğer adıyla Trabzon hurmasının, sağlığa olan yararları nedeniyle hızla yıldızı parlamaya başladı.

Cennet meyvesinin yıldızı parlıyor

Banu KAZANÇ

Sağlığa olan yararları nedeniyle hızla yıldızı parlamaya başlayan bir meyve, cennet meyvesi ya da Trabzon hurması, bu haftaki yazımızın konusunu oluşturdu. Şimdilerde tezgahlarda boy göstermeye başlayan Trabzon hurması, parlak turuncu renkli düşük kalorili, enerji içeriği ve besin değeri yüksek tam da bir kış meyvesi. Bu lezzetli meyve, vücudunuzu serbest radikallere karşı koruyan bağışıklık sistemini arttıran, çeşitli fitokimyasallar ve antioksidanlar içerir. Daha çok güney illerimizde yetiştirilir. Aslında tarihi bir o kadar eskiye dayanıyor; Yunancada tanrıların meyvesi olarak isimlendirilmiş. Bu meyvenin anavatanın başlangıçta Çin olduğu düşünülüyor, son birkaç yüzyılda dünyaya yayılmış ve dünyanın diğer bölgelerinde de üretilmiş. Yeteri kadar olgun ve yumuşak olduğunda yenebilen bir meyvedir. Cennet meyvesinde 'tanen' oranı oldukça yüksek olduğundan olgunlaşmadan tüketmeniz pek kolay olmaz, çok baskın buruk bir tadı vardır, olgunlaştığında ise tadı bal gibi olur. Neredeyse jelatinli bir kıvamdadır.

İÇERİĞİNDE NELER VAR?
A, B, C, E vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor içerir. Karbonhidrat bakımından zengindir. Ayrıca, pek çok organik bileşiklerin yanında diyet lifi içerir. Bir orta boy cennet hurması, 118 kalori, 31 gram karbonhidrat ve 1 gramdan daha az protein, yağ ve 6 gram lif içerir. Kilo kaybı programı sırasında, yüksek lif içeriği ile daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar, şeker ve tatlı özlemini azaltarak kilo vermeye yardımcı olur. İçeriğindeki potasyum vücuttaki kan damarlarını genişleterek, kan basıncını düzenlemekte yardımcı olur, kan basıncını kontrol ederek kalbinizi ve ilişkili sistemlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Demir, potasyumdan sonra cennet hurmasının en bol ikinci mineralidir ve demirin emilimini kolaylaştıran C vitamini içeriğinden dolayı kansızlıkta iyi sonuçlar verir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı olabilir. C vitamini bakımından zengindir, C vitamini hastalıklarda direnci arttırabilir. Bunun dışında C vitamini, kolajen üretimine yardımcı olur.

SİNDİRİME İYİ GELİYOR
Lif için iyi bir kaynaktır, çözünür ve çözünmez lif içerir. Çözünür olmayan diyet lifi bağırsak sağlığı için önem tasır ve sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltmak için önerilir. Çözünür diyet lifi ise kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur, sindirim sisteminin çalışma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzatır. Bünyesinde çok çeşitli besin maddesi, flavonoidler ve antioksidanlar bulunur. A vitamini, beta-karoten, lutein, likopenden zengin antioksidan kaynağı bu meyve erken yaşlanma, kanser, katarakt ve makula dejenerasyonu gibi dejeneratif hastalıklara neden olan serbest radikalleri nötralize eder. B vitamini kompleks elementlerini içerir. Vücudun çesitli enzimatik süreçleri ve metabolik fonksiyonların da yer alan bu unsurlar, vücut sistemlerinin etkin ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar ve böylece genel metabolizmanızı arttırır. İçeriğinde ki B2 vitamini, karbonhidrat, protein ve yağların enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar. Diğer bir B kompleks olan niasinin, iyi kolesterolünü arttırdığı ve kardiyovasküler sorunlar riskini azalttığı bilinmektedir. Ayrıca, iyi bir folik asit kaynağıdır. Folik asit, vücudun kırmızı kan hücreleri üretmesine yardımcı olur ve anemiyi önler. Bebek bekleyen annelerde folik asit eksikliği, düşük kilolu bebeklerin doğumuna neden olabilir.

NASIL YENMELİ?
Trabzon hurmasının pek çok çeşidi vardır. Ülkemizde yaygın olarak 'Hachiya' adı verilen sertken buruk olan, ancak olgunlaşıp yumuşayınca yenilen çeşidi bilinir. Bu tür, yüksek oranda tanen içerdiği için hamken tadı buruktur. İyice yumuşadıktan sonra burukluğu kalmaz, lezzetli olur. Meyve olarak yemenin dışında, tatlı olarak ta tüketebilir, salatalar veya peynirler le birlikte yediğinizde tadını dengeleyebilirsiniz. Benim önerim kabak tatlısı gibi pişirerek tüketmeniz olacaktır, içine şeker ilave etmeksizin üzerine çok az ceviz koyup bir miktar tahin ile nefis bir tatlıya dönüşüyor. Trabzon hurmalarını kek ve muhallebi tariflerinizin içine şeker yerine dahil edebilirsiniz. Ara öğünlerinizde 1 kase yoğurdun içerisine taze cennet meyvesini doğrayın ve 1 çay kaşığı tarçın katın, canınız tatlı istemeyecektir. Kefirin içine kattığınızda bağırsak floranız için benzersiz bir içecek elde edersiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.