Olgun erkekler için sağlık önerileri

Dünya sağlık örgütü yaş dilimlerini yeniledi yenilemesine de, yaş aldıkça vücudumuzun değiştiği bir sır değil! Yaşları ilerledikçe erkekleri etkileyebilecek sağlık koşullarıyla nasıl mücadele edileceğini yazdım.

Olgun erkekler için sağlık önerileri

Banu KAZANÇ

Kilo sorunu, hatırı sayılır bir göbeği olan, hipertansiyonu, insülin direnci, karaciğer yağlanması ve kolesterol dengesizliği olan bir erkekseniz, sorun yaşamamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Öncelikle tansiyonunuzu kontrol altında tutmalı, bir an önce kilo vermeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalısınız. Stresinizi azaltıp, sigarayı bırakıp, düzenli egzersiz yapmaya başlamalısınız.

KALP VE YAŞAM TARZI
Yüksek tempoda bir yaşam sürüyor ve aşırı stres altındaysanız, sigara ve alkol kullanıyor, egzersiz yapmıyor ve beslenmenize yeteri özeni göstermiyorsanız, kilolu ve ailenizde yüksek tansiyon hastası ve koroner kalp hastalığına yakalanmış kişiler varsa, yani genetik bir yatkınlık söz konusuysa, kalp hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olmak için aşağıdakileri yapın...

Haftada 2 gün balık yemeği hedefleyin. Omega-3 yağ asitleri, kalp için faydalı olan yağ asit formudur ve en çok balıklarda bulunur.

Lifli beslenmelisiniz. Lifli beslenmenin yararları; kalın bağırsağın yerine getirdiği işlevlerde iyileşme, kandaki kolesterol seviyesini düşürme, tokluk kan glukoz ve insülini azaltma şeklinde sıralanabilir. 50 yaş üstündeki erkekler için günlük alınması gereken lif miktarı kabaca 30 gram kadardır.

Doymuş yağlar, işlenmiş gıdalara veda etmenin tam zamanıdır. Hayvansal yağları azaltmalısınız, zeytinyağı gibi daha sağlıklı yağlar tercihiniz olmalıdır.

Tuzu ve şeker alımını sınırlandırmalısınız. Günlük 1 tatlı kaşığı tuzdan fazlasına ihtiyacınız yok. Şekeri kesinlikle kontrol altında tutmalı şeker içeren içecekleri, yiyecekleri hayatınızdan çıkarmalısınız.

Haftanın beş günü 30-60 dakika arasında yürüyüş yapmalısınız.

PROSTAT SORUNLARI
Erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık problemleri arasında yer alan prostat büyümesi, özellikle 50 yaşından sonra hormonal değişiklikler nedeniyle görülüyor. Beslenme ve bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle prostat kanseri gelişim ve ilerleme riskini azaltmak mümkün olur. Fazla kilolu erkekler yaşam tarzlarını değiştirip kilo vererek hastalığın gelişmesinin önüne geçebiliyor. Antioksidan özellikleri de bulunan sebze ve meyveleri tüketmek prostat kanseri riskini düşürmeye de yardımcı oluyor. Daha çok balık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitlerinin, kanser hücrelerinin oluşumunu geciktirebileceği yönünde pek çok araştırma bulunuyor.

GUT VE ÜRİK ASİT YÜKSEKLİĞİ
Kilo sorunu olan ve bilhassa göbekten yağlanan erkeklerde ürik asit yüksekliği saptanıyor. Kandaki ürik asit yüksekliği gut hastalığına (eklemlerde iltihaplanma) ve böbrek taşı, böbrek yetmezliği gibi böbrek hastalıklarına sebep olabilir. Aşırı alkol tüketimi, et ve sakatat ağırlıklı beslenmek bu hastalığın gelişmesi için önemli bir nedendir. Kırmızı et tüketimini haftada 1-2 ile sınırlamalısınız. Bol bol su içmelisiniz, böbrekleriniz düzgün şekilde çalışması için bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Alkollü içecekler, yüksek fruktozlu mısır şurubu, beyaz ekmek ve kekler gibi işlenmiş karbonhidratlardan uzak durmalısınız.

KEMİK ERİMESİ
Osteoporoz, kadınlarda daha çok görülmekle birlikte ileri yaşlarda erkeklerde de sık karşılaşılan bir hastalıktır. Dengeli beslenme ile kemik sağlığı için gerekli olan kalsiyum, fosfor, protein, K vitaminini almalısınız. Aynı zamanda vücudun D vitamini gereksinimi için yeterli ve uygun zaman dilimlerinde güneşlenerek, aşırı tuz ve kafein alımını sınırlamalı, fiziksel aktiviteyi bir yaşam tarzı haline getirerek osteoporoz riskini azaltmalısınız.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.