Kan şekerini doğal yoldan kontrol edin

Kan şekerindeki dalgalanmalar, aşırı tatlı yeme isteği olarak karşımıza çıkar. Vücudun kan şekerini dengelemek için doğal kan şekeri dengeleyicilerine bir göz atalım.

Kan şekerini doğal yoldan kontrol edin

Banu KAZANÇ

Kan şekerini kontrol etmek, sadece diyabetli bireyler için değil, aynı zamanda kilo vermek isteyen insanlar için de giderek daha ilginç bir tıbbi araştırma alanı haline gelmektedir. Kan şekerindeki dalgalanmalar, bağışıklık sistemini zayıflatır, stres faktörünü arttırır, adrenal yorgunluk, düşük fiziksel performans ve yemek sonrası aşırı tatlı yeme isteği olarak karşımıza çıkar. Bu haftaki konumuzu; vücudun kan şekerini dengelemek için doğal kan şekeri dengeleyicilerine gözden geçirmek üzerine hazırladım.

RENKLİ SEBZE VE MEYVELER

Kırmızı, mor ve mavi renk çeşitlerinin olduğu meyve ve sebzelerde bulunan antosiyaninler suda çözülebilen bitki pigmentleridir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan antosiyaninler, inflamasyon ve tip 2 diyabetin başlamasının önlenmesinde koruyucu rolü olabileceği tezi ile araştırmalara konu olmuştur. Bu bitki bileşikleri yüksek çözünebilir lif içerdiklerinden karbonhidratların hızlı emilimini yavaşlatırlar. Patlıcan, böğürtlen, üzüm, vişne, kırmızı lahana, yaban mersini, mürdüm eriği, pancar, kırmızı turpta bulunur.

ELMA SİRKESİ

Elma sirkesi insülin duyarlılığını arttırmada ve glikozu metabolize etmek için hücrelerin uyarılmasında etkili olur. Elma sirkesindeki aktif bileşik olan asetik asit, mide boşalmasını yavaşlatarak karbonhidratların emilimini kontrol eder, asetik asidin enzim aktivitesi üzerine etkisi kan şekerini düşürücü özellik gösterir. Sirkenin, kan şekerini ve insülin seviyelerini azalttığı düşünüldüğünde kilo vermeye yardım edebileceği ön görülmektedir. Elma sirkesi tokluğu arttıracak, glukoz ve insülin seviyesini azaltarak kilo kaybına yardımcı olabilir ama bu tek başına mucize değildir.

TARÇIN

Tarçın pek çok vitamin veya mineral içermez, ancak oksidatif stresi azaltan antioksidanlarla yüklüdür. Bu potansiyel olarak diyabete karşı koruma sağlayabilir. Aynı zamanda insülin duyarlılığını artırarak kan şekerinin daha düşük olmasına yardımcı olabilir. Tarçının etki mekanizması mide boşalmasını yavaşlatıp sindirim enzimlerini bloke ederek yemeklerden sonra kan şekerini düşürebileceği şeklinde açıklanıyor. Tarçını meyvelerinizin üstüne, yoğurdunuza, müslinize, içtiğiniz süte, bitki çaylarınıza çubuğunu ekleyebilirsiniz.

KROM

Birçok çalışma, krom takviyelerinin insülinin metabolik etkisini artırdığını ve özellikle kilolu bireylerde kardiyovasküler hastalık için risk faktörlerinin bir kısmını düşürdüğünü göstermiştir. Krom seviyeleri yaşla birlikte düşer, krom içeren takviyelerin kan glikoz kontrolünü iyileştirdiği bulunmuştur, gıda kaynaklarının doğru miktarda krom elde etmek için daha sağlıklı bir yol olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir. Üç değerlikli krom, brokoli, yeşil fasulye, yumurta sarısı, kepekli tahıllar, kümes hayvanları, yağsız et gibi besinlerde bulunur.

MAGNEZYUM

Düşük magnezyum seviyeleri pankreastaki beta-hücrelerinden insülin salınımını bozabilir, magnezyum eksikliğinin diyabet gelişme riski ile bağlantılı olduğunu gösteren bulgulara ulaşılmıştır. Bu yaşamsal mineral insülin duyarlılığını artırabilir ve sağlıklı glikoz seviyelerini destekleyebilir. Magnezyum açısından zengin gıdalar arasında koyu yapraklı yeşillikler, tam tahıllar, balıklar, fasulyeler ve avokado gibi besinlerde bulunur.

LİFLER

Diyetinizde yeterli miktarda lif almak, şeker hastalığını yönetmenize ve genel sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Çözünür lif, kan glukozunu (şekeri) kontrol etmeye ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olan liftir, özellikle diyabetli kişiler için yararlı olabilir. Çözünür lif, sindirimi yavaşlatarak kan şekeri yönetimini iyileştirmeye yardımcı olur, yemekten sonra daha stabil kan şekeri seviyelerini sağlar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.