Dört mevsim kayısı

Lezzetli tadı, hoş aroması ve birbirinden faydalı içeriğiyle kayısı, her mevsim tüketilebilir. Mevsiminde tazesini tercih edin ama kışın kurusundan da vazgeçmeyin.

Dört mevsim kayısı

Banu KAZANÇ

Kayısı; yaz aylarının lezzetli ve hoş aroması ile yerken keyif veren, sulu, yumuşak, güzel, sarımsı-turuncu renkli meyvesidir. Dış kabuğu yumuşak tüylü bir dokuya sahiptir ve soyulmak zorunda kalmadan yenilebilir. Özellikle Malatya'da yetişen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alıyor. Vitamin ve mineral açısından zengin olan kayısıda A vitamini dışında C vitamini, K vitamini, B6 vitamini ve kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, bakır, çinko ve manganez mineralleri bulunuyor. Kayısı, önemli antioksidan etkiye sahip A vitamini ailesinin üyesi olan betakaroten bakımından da oldukça zengindir. Yağda çözünen vitaminlerden olan A vitamini normal görme, uygun bağışıklık sistemi fonksiyonu, üreme ve sağlıklı cilt, diş ve iskelet ve yumuşak dokunun korunması için önemlidir. Lif açısından zengin olduğu için sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir, tokluk hissi verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir zindelik verir. Taze yenen kayısı C vitamini de içerir. Taze olarak yenen 4-5 adet kayısı 50 kaloridir.

DEMİR VE POTASYUM DEPOSU

Potasyum sağlıklı kalp için gerekli bir mineraldir; kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcıdır. Kas fonksiyonları, hücre ve vücut sıvılarının dengesi için önemli bir bileşenidir. Potasyum aynı zamanda sağlıklı bir sindirim ve güçlü kemikler için gereklidir. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlığa iyi gelir, güçsüzlük, yorgunluk, baş dönmesi, neden olan anemi önlenmesi için önerilir. Kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin üretiminde yardımcı olur demir ve bakır (demir emilimine yardımcı olur) gibi mineraller içerir. Kayısı, tazesi, reçeli, kompostosu, kurutulmuşu, meyve suyu, pestili yapılan vitamin ve mineral açısından zengin olan bir meyvedir. Kayısı keklere, sütlü tatlılara, müsliye, yoğurda, salatalara, et, pilav gibi yemeklere de katılarak kullanılabilir.

TAZESİ Mİ KURUSU MU?

Mevsimi kısa olduğundan, kuru kayısı tazesine alternatif olur. Taze kayısı haziran-ağustos ortasına kadar bulunur, daha sonrasında ise kuru kayısıyı yıl boyunca satın alabilirsiniz. Kurutulmuş kayısının işlem görmemiş olanının rengi daha koyu olur ve daha sağlıklıdır. Kuru kayısı için mümkünse doğal yollarla kurutulan ve koyu renkli (sarı değil), 'gün kurusu' denilen kayısı tüketmeniz daha sağlıklıdır. Gün kurusu, güneşe serilerek doğal yollarla kurutulur. Kuru kayısı kurutulurken kükürt dioksit gazı ile raf ömrünü uzatmak için de sülfitler ile işlenebilir. Kuru kayısı, tazesine oranla üç kat daha fazla kalori içerdiğinden, porsiyonları ayarlanmalıdır. Özellikle kuru kayısının glisemik indeksi yüksektir ve çabuk enerji verir, yağ içermez. Kayısı yerken içine ceviz, fındık, badem koyarak tüketebilirsiniz. Diyette iken ara öğünler için kolay taşınabilir olması ile özellikle kuru kayısı beraberinde ceviz ve badem ile iyi bir seçimdir.

CİLDİNİZ İÇİN SAĞLIK KAYNAĞI

Kayısı, cildi ve vücudu temizlerken toksinlerin atılmasına yardımcı olur, cildi nemlendirir, korur, pürüzsüzleştirir ve yumuşatır. Vücutta biriken zararlı maddeleri dışarı atmakta etkin olan meyve, aynı zamanda kan dolaşımını hızlandırmaktadır. Bu da cildinizin daha pürüzsüz ve sağlıklı olmasına katkıda bulunur. Kayısı, cilt yaşlanmasını geciktirerek hücre yapımına yardımcı olur, böylelikle cilt parlak ve berrak görünür. Akne, sivilce, güneş lekesi, siyah renk oluşumunu önler, dokuların canlanmasına yardımcı olarak cildin nem ihtiyacını sağlar, yaşlanmaya karşı cildin direncini arttırır.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR

Lif içeriği, besinlerdeki yağ asitlerini yıkmak için mide sularını uyarır, besin emilimini artırır, sindirim sistemin peristaltik hareketini (dairesel kasılma ve gevşeme dalgalarıyla karakterize edilen ve besinlerin ileri doğru ilerlemesini sağlayan hareket) aktive eder ve bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirir. Kayısı, şeftali ve erik ile kombine edilebilir, uyumlu birliktelik oluşturur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.