Bayram hediyesi alınan kilolar

Bayramın sona ermesiyle, kilo problemi yaşayan kişileri en çok düşündüren, alınan kilolardan en kısa zamanda kurtulmanın yollarını araştırmak oluyor.

Bayram hediyesi alınan kilolar

Banu KAZANÇ

Bu yıl Kurban Bayramı'nın hafta sonu tatillerini de kapsayacak şekilde denk gelmesiyle, uzun bir tatil yapma şansını yakaladık. Ve şimdi, yaz aylarını geride bırakıp, yoğun şehir yaşamına adım atacağımız eylül ayı ile kucaklaşıyoruz. Bayram süresince adeta büyük kentler boşaldı, onbinlerce insan güney sahillerine, tatil yörelerine taşındı. Bayram tatili boyunca yeme-içme konusunda aşırıya kaçmış olabilirsiniz.

KİLO ALDIK MI?
Bayrama özgü hamur işleri, dolmalar, börekler, baklavaların ikramı ve geleneklerimizdeki 'ısrar etme' adetimizle, bu dönemde kilo almak kaçınılmaz olur. Tatilin ardından günlük rutin hayata yeniden uyum sağlamanız da çok kolay olmayabilir. Tatilinizi değişik aktivitelerle geçirdiniz, rutininiz değişti, uyku saatleriniz, yemek saatleriniz, yiyecek seçimleriniz, hepsi şehir yaşamınızdan farklıydı. Şimdi tatil bitti, geri döndünüz, yeniden başlamaya odaklanmak için kendinize öncelikle hafif bir geçiş dönemi şansı tanımalısınız.

TARTIDAKİ AĞIRLIK ARTIŞI KİLO OLMAYABİLİR
Birçoğumuzun bayram sonrasında, tartıda gördüğümüz değerlerden hoşlanmayacağı aşikar. Hemen paniğe kapılmayın! Vücudunuz rutinin dışına çıktığı için etkilenmiş ve su tutmuş olabilir, vücutta ödem oluşabilir, bağırsak düzeninizi etkilemiş olabilir, kabızlık sorunu nedeniyle de kilo artışınız olabilir. Bütün bu saydığımız nedenlerle tartının ibresi tahmininizden fazla kiloları gösteriyordur, takip eden günlerde vücut ödemi atar ve normale döner. Tatil sonrası tartının sizi gösterdiği kiloya takılıp paniğe kapılmamalısınız. Özellikle de kilonuzda biraz artışı hissetseniz bile, hemen kendinizi sıkı kurallar ve sınırlamalarla kısıtlamaya çalışmayın. Hele bayram sonrası bu kiloyu vermek için paniğe kapılıp size zarar verecek yöntemleri tercih etmeyin. Hızlı kilo verme diyetlerinden uzak durun ve metabolizmanızı hızlandırmaya yönelin. Bunun için az ve sık yemek yeme esasına dayanan ve beraberinde egzersiz olan programları hayatınıza geçirin. Ekmek ve karbonhidratı tamamen kesen diyetler, tek besin diyetleri gibi size mucize sunan programlara itibar etmeyin.

İŞİNİZ KOLAY ASLINDA
Sevindirici olan, tatil ve bayramın verdiği rehavetle tükettiğiniz abur-cubur tarzı yiyecekleri beslenmenizden çıkarttığınızda, toparlanmanız ve formunuza dönmeniz için çok zaman gerekmeyeceğidir. Bayramda aldığınız kilolar yerleşmeden hemen vermelisiniz. O halde alınan kilolar henüz oturmadığından; bayram ertesinde protein ve içilen su miktarını artırın, sebze ve salata ağırlıklı daha düşük kalorili bir beslenme düzeni uygularsanız, kısa süre içinde alınan bu kiloları, yine alındığı hızda, kısa sürede verilebilirsiniz. Salatalık, kereviz, marul ve lahana, vücudu toksinlerden arındırmak için iyi seçeneklerdir. Greyfurt ve limon da faydalı metabolik uyarıcılardır. Süt ürünleri içindeki kalsiyum da kilo vermenize yardımcı olacaktır. Günde 3 porsiyon süt, ayran, yoğurt, kefir, probiyotik yoğurt, meyveli yoğurt gibi süt ve süt ürünleri tüketebilirsiniz.

PROTEİNLERE AĞIRLIK VERİN
Haftada üç gün, her öğünde ağırlıklı olarak proteinlere yer vermek, diğer günlerde ise en az bir öğün protein ile beslenmek, karbonhidratları daha çok öğle öğününde tüketmek, su tüketimini arttırmak ve tuzu kısıtlamanız, kısa sürede eski formunuza dönmenizi sağlayacak. Ana öğünlere ilave edeceğiniz birkaç küçük öğün ile kan şekerini dengeleyerek iştahınızı kontrol edebilirsiniz. Ara öğünler, metabolizma hızını artırmanın yanı sıra, kan şekerini dengede tutar, çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engeller. Aynı zamanda glisemik indeksi düşük yiyecekleri seçin. Glisemik indeksi düşük olan yiyecekler, vücutta kan şekeri ve insülin hormonunun dengeli olmasını sağlayarak, metabolizmayı hızlı çalıştırır.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.