Anadolu'nun en büyük mucidine büyük ilgi

Merakla beklenen 'Cezeri'nin olağanüstü makineleri' sergisi UNIQ Expo'da yapılan bir açılış davetiyle kapılarını açtı. Açılışa, cemiyet ve iş dünyasının sanatsever isimleri yoğun ilgi gösterdi

Anadolu'nun en büyük mucidine büyük ilgi

Melih Türk, Mehmet Üstündağ

Zamanı aşan fikirleri, bakış açısı ve felsefesiyle modern mekaniğin babası kabul edilen; Artuklu Sarayı'nın 26 yıl başmühendisliğini yapan, Anadolu'nun en büyük mucidi Cezeri'nin olağanüstü makineleri, 15 yıllık titiz bir çalışmayla 800 yıl aradan sonra yeniden canlandı! Merkezine Cezeri'yi yerleştirerek mekanik tarihinin görkemli hikayesini ilham verici bir şekilde sunan 'Cezeri'nin Olağanüstü Makineleri' sergisi', geçtiğimiz hafta UNIQ Expo'da kapılarını açtı. Sergi küratörü Mehmed Ali Çalışkan, açılışta yaptığı konuşmada, "Cezeri, olağanüstü bir makine mühendisi. Böyle bir değeri sahiplenmek ve adını daha fazla duyurmak bizim için büyük bir onur. Dünyanın ilk insansı robotları, şifresi Enigma'dan bile güçlü kilitler, bugün hala kullandığımız 4 zamanlı dişli mekanizmalar, zamanı hassas şekilde ölçen saatler ve krank mili... Mühendisliği sanatla, bilimi hayatla buluşturan Cezeri'den öğreneceğimiz pek çok şey var" dedi.

İstanbul Cezeri Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selami Çalışkan ise, müze fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatırken "Mühendis olan babam Durmuş Çalışkan, Cezeri'nin mühendisliği konusunda en kapsamlı akademik çalışmayı yapan kişiydi, şimdi onun bu değerli mirasının dünyanın en güzel müzelerinden birisine dönüşme sürecine tanıklık etmek ve bu sürecin önemli bir parçası olmak, evlatları olarak bize büyük bir mutluluk veriyor. 15 senelik titiz bir çalışmayla hayata geçirdiğimiz sergimizi baştan sona ilham vermek üzere tasarladık, ziyaretçilerimiz, geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bir yolculuğa çıkacaklar" dedi.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.