'Kitsch' üzerinden 'zevk meselesi'

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, yeni sergisi ‘Zevk Meselesi’ni sanatseverlerle buluşturdu. 13 sanatçı ve işlerini bir araya getiren sergi, ‘kitsch’ kavramını ele alıyor.

'Kitsch' üzerinden 'zevk meselesi'

YAZI ŞERİF ERCAN

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi'nde 23 Şubat'ta yeni bir sergi açıldı. 'Zevk Meselesi' adlı grup sergisi, Ortaya çıktığı 19. yüzyıldan bu yana anlamı değişikliğe uğrayan 'kitsch' kavramının günümüz görsel kültürüyle kurduğu yakın ilişkiye ve beğeninin şekillenmesindeki kritik rolüne odaklanıyor. 13 sanatçı ve işlerini bir araya getiren 'Zevk Meselesi'nin küratörlüğünü ise Ulya Soley üstleniyor.

Endüstri Devrimi sonrası Almanya'da ucuz ve popüler resimleri betimlemek için kullanılan kitsch sözcüğü, zamanla çeşitli dillerde çevirisi yapılmaksızın kullanılan karmaşık bir kavrama dönüşür. Sınıfsal bir gösterge olarak beğeni kavramını ele alan Zevk Meselesi, yüksek sanata karşın kitle kültürünün yükselişine odaklanıyor ve kitsch kavramının bugünkü zengin kullanımlarını keşfe çıkıyor.

Hem nesneler hem de 90'ların başından itibaren internette egemen olan görsel dil üzerinden, toplum yapısındaki sınıfsal ayrışmayı güçlendiren beğeni kavramını sorgulayan sergide, Alex Da Corte & Jayson Musson, Bruno Miguel, Cameron Askin, FAILE, Farah Al Qasimi, Gülsün Karamustafa, Hayırlı Evlat, Miao Ying, Nick Cave, Olia Lialina & Mike Tyka, Pierre et Gilles, Slavs and Tatars ve Volkan Aslan'ın yapıtları yer alıyor.

13 sanatçı ve kolektifin işlerini bir araya getiren Pera Müzesi'ndeki 'Zevk Meselesi' 6 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.