Paketli gıda alırken nelere dikkat etmeli

Eğer taze gıdalara erişemiyorsanız paketli olan birçok sağlıklı alternatif de var. Dr. Mehmet Öz, paketli gıdalar alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatıyor.

Paketli gıda alırken nelere dikkat etmeli

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Sağlıklı gıdaları düşündüğünüzde aklınıza taze meyve sebzeler geliyor olabilir. Ancak ya yakında market ve manavların olmadığı kırsalda yaşamaktan ya da şehrin uygun fiyatlı fast food alternatifleri gibi çeşitli sebeplerden dolayı, birçok insanın taze meyve sebzeye erişimi yok. Eğer sizin de taze gıdalara erişiminiz yoksa lisanslı uzman diyetisyen Maya Feller, taze ürün yemenin tek seçeneğiniz olmadığını söylüyor. Ulaşabileceğiniz ve paketli olan sağlıklı birçok alternatif de var. Yalnız yapmanız gereken tek bir şey var...

BESİN ÖĞELERİ ETİKETİNE BAKIN
Taze ürünler olmazsa olmaz değil. Önemli olan en az katkı maddesi içeren ürünleri bulmak. Dondurulmuş, kurutulmuş, konserve, kavanoz veya şişelenmiş ürünler de taze ürüne ulaşamadığınızda gayet sağlıklı alternatifler olabileceğini söylüyor. Kaçınmamız gereken katkı ürünleri; ilave şeker, sodyum veya yağ olabilir. Peki paketli meyve veya sebzenizin bunları içerip içermediğini nereden bileceksiniz? Paketin arkasını çevirip besin öğeleri ve içerik etiketine bakarak. Besin öğeleri ve içerik etiketini okuyarak ne aldığınızın bilincinde olun. Örneğin dondurulmuş börülce almak istiyorsanız, paket sadece börülce içermelidir; ne bir eksik, ne de bir fazla...

BESİN ÖĞELERİ ETİKETİ NASIL OKUNUR?
Besin öğeleri ve içerik etiketleri kafa karıştırıcı olabilir. Bakmanız gereken birkaç önemli yer ise şunlardır:

PORSİYON BİLGİSİ
Bu bilgi genelde en yukardadır. Önce tüm paketteki porsiyonu görürsünüz, altında ise daha büyük yazılarla tek bir porsiyon büyüklüğünü görürsünüz. Bu bilgiyi mutlaka okuyarak, ortalama bir insanın normal olarak ne kadar yediğini öğrenin; çünkü tüm besin öğesi değerleri bu miktara göre yazılıyor.

KALORİ/ENERJİ
Bu miktar size bir porsiyonda ne kadar kalori olduğunu gösterir. Bu rakamı ve porsiyon miktarını bilmek, günlük toplam kalori alımınızı hesaba katmanız açısından önem taşır. Günlük olarak ne kadar kalori almanız gerektiğini doktorunuza danışarak belirleyebilirsiniz. Gün içinde vücudunuzun yaktığından (spor veya günlük hareketlerle) daha fazla kalori tüketmek kilo alımına sebep olabilir.

BESİN ÖĞELERİ
Burası, ana besin öğelerinin olduğu kısımdır. Sağ tarafta bu besin öğesi tarafından günlük kalori/enerjinizin ne kadarının karşılandığını görürsünüz. Katkı maddelerine bakarken ise aşağıdaki 3 besin maddesine bakmanız gerekiyor: Doymuş yağ: Doymuş yağa beslenmenizde fazla yer vermemeniz gerekiyor. Fırın ürünleri, kızarmış ürünler, işlenmiş et ve tam yağlı hayvansal süt ürünleri fazla miktarda doymuş yağ içerebilir. Çok fazla doymuş yağ tüketmek kötü kolesterolünüzün (LDL) yükselmesine sebep olarak, kalp hastalığı ve kilo alma riskinizi artırabilir. Sodyum: İlave sodyum (tuzun bir öğesi) genellikle ambalajlı ve hazır gıdalarda bulunur. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kişilerin günlük 2300 mg sodyumdan daha fazlasını tüketmemesi gerektiğini söylüyor. Fazla sodyum tüketmek yüksek tansiyona yol açıp, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Şeker: Besin öğeleri tablosunda toplam şeker ibaresini veya ilave şekerleri görebilirsiniz. Toplam Şeker, her türlü sağlıklı meyve, sebze ve diğer gıdalarda olan gıdada doğal olarak bulunan toplam şekerler ve sonradan ilave edilmiş şekeri temsil eder.
İlave şeker de bu kısmı temsil eder; yani gıda işlenirken içine ne kadar sükroz, tatlandırıcı, şurup ve bal gibi şekerlerin eklendiğini... İlave şekerler, konserve meyvesebzeler, hazır ekmek, çorba, şarküteri eti ve çeşniler gibi işlenmiş ve paketli gıdaların birçoğunda bulunur. Çok fazla ilave şeker tüketmek obezite, diyabet, belirli kanser türleri ve kalp hastalığına yol açabilir.

İÇİNDEKİLER
İçindekiler kısmını, besin öğeleri tablosunun altında görebilirsiniz. Paketli ürün alırken içindekilerin sadece alacağınız meyve ve sebzeyi içeriyor olduğuna özen gösterin. Ayrıca içindekiler listesindekilerin azalan miktara göre sıralandığını bilmenizde de fayda var. Yani içindeki en ağır içerik önce yazılır, en az olansa en sona yazılır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.