Ortadoğu'nun büyülü ülkesi: Ürdün

Ortadoğu’nun en turistik ülkelerinden biri olan Ürdün, tarih, kültür ve doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Osmanlı’dan izler taşıyan ülkeye, sadece antik kent Petra’yı görmek için bile gidilir.

Ortadoğu'nun büyülü ülkesi: Ürdün

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Ürdün; kuzeyinde Suriye, kuzeydoğusunda Irak, güneyinde ve doğusunda Suudi Arabistan ve batısında İsrail ile sınır komşusu olan bir Arap ülkesi. Başkenti Amman olan ülkede çöl iklimi var ve ortalama sıcaklık 30 derece. Ürdün'ün ekonomisi büyük ölçüde turizme dayanıyor. En önemli turizm merkezi tarihi Petra şehri, daha doğrusu Petra şehrinin kalıntıları. Geçmişten günümüze kalan en etkileyici ve görkemli dünya miraslarından biri olarak kabul edilen Petra, 'Indiana Jones' filminin seti olduktan sonra adını dünyaya duyurdu. Bir zamanlar Osmanlı egemenliği altında bulunan şehir, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alıyor.

Nabatiler, Romalılar ve sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış. 2000 yıllık bu antik şehir bozulmadan günümüze kadar gelmiş. Tarihe bir yolculuk yapacağınız Petra'ya giderken yaklaşık 1 kilometrelik yolu yürüyerek veya at sırtında gitmeniz gerekiyor. Yolun sonunda 2 kilometre uzunluğundaki kanyona ulaşıyorsunuz. Son dönemeçte, dar ve yüksek iki duvarın arasında Petra'nın kayalara oyulmuş görkemli hazine binası karşınıza çıkıyor. Devasa kayalara nakış gibi işlenen Petra, Ortadoğu'nun en gözde turistik bölgesi olarak kabul ediliyor. Ürdün, Kızıldeniz'e kıyısı olan ülkelerden biri. Aqaba ise ülkenin Kızıldeniz sahilindeki en ünlü şehri. Dalış imkanları ile ünlü Aqaba; 26 kilometre sahil şeridi bulunan Ürdün'ün Kızıldeniz'e açılan liman şehri. Şehrin rıhtımında bulunan tarihi Aqaba Kalesi, 14. yüzyılda yapılmış ve günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Kırmızı kum tepeleri ile dünyanın en güzel çöllerinden Wadi Rum yani Ram Vadisi de Ürdün'de bulunuyor.

Burada sabahın ilk saatlerindeki çölün cezbedici görüntüsü ve Arap müziği ezgileri eşliğinde seyrettiğiniz güneşin doğuşunu kolay kolay unutamayacaksınız. Göz alabildiğine uzayıp giden kum tepeleri, sessizlik ve hareketsizlik, kendinizi farklı bir gezegendeymiş hissi veriyor. Petra'da bir medeniyeti solumak, Wadi Rum'da Hz. Musa'nın kendisine vadedilmiş topraklara son kez baktığı yerden güneşin doğuşunu seyretmek ve Aqaba'da Kızıldeniz'e dalmak isterseniz Ürdün sizi bekliyor...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.