“İşimize kendi zevkimizi de katıyoruz”

‘Sırmaison’ markasına ortak olup ilk kez iş hayatına atılan ve heyecanı her halinden belli olan Şirin Yalçın ilk röportajını Şamdan Plus’a verdi.

“İşimize kendi zevkimizi de katıyoruz”

Şirin Yalçın, ev aksesuarları ile sofra takımları satan, eski adıyla Sırma şimdiki adıyla 'Sırmaison'a ortak oldu. İlk kez is hayatına atılan Yalçın ile Sırmaison'un Nişantaşı'ndaki mağazasında buluştuk. Ortağı Rosella Karabacak'ın ısrarlarına dayanamayarak böyle bir teklifi kabul ettiğini söyleyen Yalçın, yenilenen Sırmaison'da yeni evlenen çiftlere evlilik listeleri oluşturduklarını, ayrıca hediyelik eşyalar, dekoratif ürünler sattıklarını anlattı. Şirin Yalçın, ortağı Rosella Karabacak ile birlikte mağazalarında poz verip sorularımızı yanıtladı. Çalıştıkları genç tasarımcıların yeni markalar yaratıp kendilerini tanıtmaları için fırsat vereceklerini de belirten ortaklar, Sırmaison'un detaylarını ve gelecek planlarını Samdan Plus ile paylaştı.

Sırma uzun yıllardır Nişantaşı'nda hizmet veren bir mağazaydı, simdi ise Sırmaison oldu... Öncelikle markanızın konseptini ve değişim sürecini anlatabilir misiniz?

ROSELLA KARABACAK: Sırma 1995 yılında Nişantaşı'nda faaliyete geçti. Müşterilerimize ilk etapta Fransız gümüş markası Ercuis, Raynaud- Limoges, J.L. Coquet, İtalyan Griffe ve Colle Kristal ile hitap etmeye başladık. Son dönemde ise mağazaya yeni markalar ve yepyeni bir görüntü kazandırmak için harekete geçtik. Özellikle yeni evlenen çiftlere evlilik listelerini hazırlarken tüm ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacak geniş ve kaliteli bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Bunun yanı sıra kişisel zevklerimiz ile masa tasarımları yapıyor ve yine kişiye özel hediye seçeneklerine yer veriyoruz.

ŞİRİN YALÇIN: Ben de yeni ortak olduğum, eski adıyla Sırma'nın iyi bir müşterisiydim. 1997 yılında evlilik listemin bir bölümünü buradan tamamladım. Yıllar içinde de gerek yenilediğim sofra aksesuarlarımı, gerekse hediyelik objelerimi buradan severek aldım. Nurhan Karabacak'ın özveriyle kurduğu ve bugüne kadar devam ettirdiği Sırma artık Nişantaşı Bronz Sokak'ta 'Sırmaison' olarak hizmet veriyor. Mağazamızın adı ile birlikte birçok yenilik yapmayı hedefliyoruz. Rosella, Nurhan Karabacak ve ben, Lalique basta olmak üzere 10 yeni yabancı markayı bünyemize kattık. Bunun yanı sıra Masa Terzisi adlı marka bizim için masa örtüleri üretiyor.

Yeni adıyla Sırmaison'un içerisinde gözle görünür ne gibi değişiklik olacak?

S.Y: Size öncelikle mümessili olduğumuz Ercuis ve Raynaud-Limoges markalarından bahsetmek isterim. 1867'den beri üretilmekte olan Fransız gümüş markası Ercuis'in tüm koleksiyonunu mağazamızda görebilirsiniz. Ercuis 925 ayar som gümüş ve 63 micron gümüş kaplamada dünya standartları üzerinde üretimi ile en kaliteli dünya markası. Orient Express damgasını gümüşte kullanma hakkına sahip tek firma. Çatal-bıçak takımları yemek servisleri, aksesuarlar, porselen-gümüş ve kristal-gümüş kombinasyonları ile oluşturulmuş çeşitli tasarımları var. Ercuis; 2002 yılında ilk olarak çelik üretimi ile ise başladı. Ardından Francoise Bauchet, Savirel&Rozzi'nin dünyaca ünlü şeflerinden edindiği bilgiler ışığında mönü ve yemek takımı ile bütünlesen, aynı zamanda ergonomik yapısı ile öne çıkan imzalı çatal-bıçak tasarımlarını üretmeye başladı.

Raynoud-Limoges ise yine dünyada farklı sayılan markalardan biri. Porselene incelik ve yarı saydamlık vermek için hamurunda yüzde 50 kaolin, yüzde 25 kuarz ve yüzde 25 feldspar karışımı kullanılıyor. Porselende kalite, sadelik, klasik ve modern her türlü çizgiyi barındırıyor. Yemek takımlarının çeşitliliği, ürün alımında adet olarak kısıt yapmaması, müşterilerin daha rahat seçim yapmasına imkan tanıyor.

R.K: Şirin'in bahsettiği gibi mümessili olduğumuz markalar gerçekten çok değerli... Özellikle belirtmek isterim ki; Ercuis olarak, dünyanın en ünlü lüks Fransız markalarını çatısı altında bulunduran Comite Colbert'in üyesiyiz. Bunların yanı sıra yeni çalışmaya başladığımız firmalarla müşterilerimize hem kendileri için hem de hediye seçeneği olarak geniş bir ürün yelpazesi sunuyoruz. Yenilenen mağazamız, Nişantaşı Bronz Sokak Bronz Apartman'ındaki yeni yerimizde hizmet veriyor. Ürünlerimiz ve ismimizle son derece rafine bir kimliğe büründüğümüzü düşünüyorum.

Hangi markaları bünyenize kattınız? Bu markaları seçmenizin özel nedenleri neler?

R.K: Bu ise baslar başlamaz Avrupa'nın çeşitli yerlerinde düzenlenen ev aksesuarları fuarlarına katılarak birçok yenilikleri görme fırsatı yakaladık. Daha önce sadece kendim için gezdiğim bu fuarlarda bu gidişimde en çok beğendiğim markalardan Lalique, Cristallerie de Montbronn ve Carl Rotter ile anlaşma fırsatı bulduk. Ayrıca; Les Heritiers, Galant, Strauss, Judeco, Infinity, Vagabond'un ürünlerini de mağazamızda bulabilirsiniz.

S.Y: Rosella'nın saydığı tüm bu markalar ile anlaşarak hem ürün yelpazemizi genişlettik hem de fiyatlarımız için alternatifler sunmaya başladık. Yeni evlenen çiftlere evlilik listeleri oluşturduğumuz gibi ayrıca hediyelik seçimler, dekoratif ürünler içinde bir yenilik kazandırdık.

Ayrıca çalıştığımız genç tasarımcıların yeni markalar yaratıp kendilerini tanıtmaları için ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. Tam olarak müşteri profilinizi veya hedeflerinizi anlatabilir misiniz?

S.Y: Biz yeni eklediğimiz markalar ve tasarımcılar ile ürünlerimizi ve fiyatlarımızı revize etme fırsatı bulduk. Hem lüks denilince ilk akla gelen en iyi markalar hem de tasarım objesi diyebileceğimiz modern zamanlı ürünlerimiz mevcut. Dolayısıyla müşteri profilimiz çok geniş.

R.K: Sırmaison olarak; masa aksesuarlarına, masa örtülerine ve dekorasyon ürünlerine meraklı olan kişilere hizmet ederken, (tasarımı yapım aşamasında olan) web sitemiz ile çalışan hanımların seçimlerini kolaylıkla yapmalarını sağlayacağız. Aynı zamanda gelin adayları oturdukları yerden evlilik listelerini oluşturabilecekler. Tasarım ürün meraklılarının da keyifle ürün seçebilecekleri bir marka olma yolundayız.

Gümüş, porselen gibi ürünlerin yanı sıra ev için dekorasyon ürünlerine de yer veriyor musunuz?

S.Y:Gümüş, porselen, kristal, ahşap gibi ürünlerin yanı sıra masa örtüsü ve genç tasarımcıların ürünlerine yer veriyoruz. 'Masa Terzisi' çok özel olarak tasarlanmış 200 değişik modelden oluşan geniş bir masa örtüsü koleksiyonu. Kişinin beğenisine uygun porselen ve aksesuarları tamamlayıcı olarak kişinin seçimine göre özel olarak üretilmiş ürüne sahip oluyorsunuz. Özellikle bahar koleksiyonu ve dantelli ürünler görülmeye değer...

Mağazanızın başka şubesini de açmak gibi bir planınız var mı ileride?

S.Y: Tabii ki var. Türkiye'de markalaşmak, yenilikler yaratmak en büyümek hedefimiz...

Mağazaya ürünleri seçerken ikiniz mi karar veriyorsunuz? Çatıştığınız noktalar oluyor mu?

S.Y: Nurhan Hanım çok güzel seçimler yaparak zaten bugünlere gelmiş... Bize de buraya yenilik ve hoş dokunuşlar getirmek kalıyor. Kendi zevklerimizin yanı sıra yeni ev kuranların ihtiyaçlarını ev dekorasyonu yapan mimarların seçimlerini de göz önünde bulunduruyoruz.

Rosella Hanım, biraz da sizi tanıyalım, daha önce ne is ile uğraşıyordunuz? Böyle bir is ile buluşmanız nasıl oldu?

R.K: Üniversite eğitimimi İsviçre'de turizm otel isletmesi üzerine tamamladıktan sonra İstanbul'a döndüm. 1999 yılında esim Cüneyt (Karabacak) ile evlendim. Evlendikten hemen sonra düğün, davet organizasyonu yapan Happy Leyla'da bir süre çalıştıktan sonra esim ve çocuklarımla ülke dışında yasamaya karar verdik. İs hayatıma esimle birlikte Dubai'de devam ettim. Sevan Bıçakcı'nın Arap Emirlikleri'nde mümessili olarak exclusive mağazalar açarak devam ettim ve ediyorum. Geçtiğimiz yıl (2012'de) İstanbul'a döndük. Sırma'dan Sırmaison değişimine geçişim ise söyle oldu: Sırma 1995 yılında akrabam olan Nurhan Karabacak tarafından kuruldu. Benim de buraya girişim İstanbul'a yeniden taşınıp is hayatına devam etmek istemekle başladı...

Sırmaison'u rakiplerinden ayıran en önemli fark nedir sizce?

R.K: Ercuis, Raynaud, Lalique ve diğer markaların koleksiyonlarının yeni mağazamızda bulunması dışında genç tasarımcıların ürünlerinin yer alması bizim için önemli... Mağazamızda her kişinin zevkine göre özel masa tasarımları oluşturuyoruz. Yeni evlenenlere eksiksiz masa takımlarını, servislerini, bardaklarını vb. tamamlamalarına yardımcı oluyoruz. Müşterilerimizin kendi ihtiyaçları göre hediyelik seçimleri ile birebir biz ilgilenmeye gayret ediyoruz. Yeni bir oluşum içine girdiğimiz içinde hayallerimizi gerçekleştirdiğimize ve her gün farklılaşacağımıza inanıyoruz.

Şirin Hanım sizin zaten zevkli bir kadın olduğunuzu bilmeyen yok. Ev dekorasyon veya bu tip ürün alışverişlerinde de zevk sahibi misiniz, bu ürünleri alırken birilerine danışır mısınız?

S.Y: Teşekkür ederim. Ablam Elif'le vakit geçirmeyi çok sevdiğim için alışverişlere de onunla çıkarım.

Aranızda nasıl bir is bölümü yaptınız?

S.Y: Açıkçası su anda bir is bölümü yapmadık, her isi beraberce yürütmeye çalışıyoruz.

Rosella Hanım bu ise baslarken Şirin hanım'ı ikna etmek zor oldu mu? Neden ilk olarak o aklınıza geldi?

R.K: Aslında pek de kolay olmadı! Ben akrabam olan Nurhan Hanımla, çalışmayı düşündüğüm ilk günden itibaren Şirin'in de benimle burada olmasını istiyordum, fakat onun bu ise nasıl bakacağını pek kestiremiyordum. Şirin, hem çok sevdiğim eski bir arkadaşım, hem de zevkli ve çalışkan. Fikirlerine önem verdiğim arkadaşımı beraber çalışmaya ikna ettiğim için çok mutluyum...

S.Y: Çok sevdiğim ve güvendiğim dosttum Rosella'yla çalışmak beni de çok mutlu ediyor.

Şirin Hanım ilk kez is hayatına atıldınız aslında. Heyecanlı mısınız, bu kararı vermenizde ne etkili oldu?

S.Y: Çocukların bebeklik döneminde tüm günümü onlarla birlikte geçirmekten çok mutluydum. Onlar büyüdükçe ve daha çok zamanım oldukça da gönüllü öğretmenlik yaptım ve bazı vakıf çalışmalarında yer almaya başladım. Aralık Derneği'nin kurulması ve dokuz yıldır orada çalışmam bana tecrübe kazandırdı. Bu dönemde hem manevi tatmin içindeyim hem de kendimi geliştirdim. Kendimi daha iyi tanımam daha iyi planlar yapmamı sağladı.Sırmaison'un geniş ürün yelpazesi olan bir mağaza olması için çalışmak", otel-line'ımızı büyütmek ve genç tasarımcılarla çalışmak beni tabii ki heyecanlandırıyor.

Esiniz Neşet Bey is hayatına atılma kararınıza nasıl bakıyor?

S.Y: Esim de beni bu konuda çok destekliyor.

Bir yandan Aralık Derneği, bir yandan eviniz ile ilgili isler derken yetişebilecek misiniz her şeye?

S.Y: Derneğin de, mağazamızın da Nişantaşı'nda olması gün içinde isimi kolaylaştırır diye düşünüyorum. Derneğin belirli seminer organizasyonları ve sosyal sorumluluk proje çalışmaları döneminde artık ortaklarımdan izin isteyeceğim.

Ne eğitimi almıştınız? Mesleğinizi yapmayı neden düşünmediniz?

S.Y: İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat'tan mezun olduktan sonra bir süre menkul kıymetler şirketinde staj yaptım. Ancak, doğruyu söylemek gerekirse finans sektöründe çalışmak beni de çok ta mutlu etmedi. Newport Üniversitesi Davranış Bilimleri'nde yüksek lisansa başladım ve aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyordum. Çağdaş Eğitim Vakfı'na (ÇEV) bağlı Hasdal lkögretim Okulu'nda İngilizce öğretmenliği, Saadet lkögretim Okulu'nda özel eğitilebilir çocuklara etüd ablalığı çalışmaları yaptım. 2004 yılında ise ablam Elif Dürüst ve birkaç psikolog arkadaşımızla birlikte Aralık Derneği'ni kurduk. Aralık Derneği'nde gerek seminer organizasyonlarında gerekse sosyal sorumluluk projelerinde severek çalışıyorum. Simdi de, Sırmaison'un oluşumunda çalışmak ve markayı büyütmek hedefimiz...

Belki daha isin çok basındasınız isin ama "Ya başaramazsam" gibi bir korkunuz var mı?

S.Y: Bir insanın yeterince eğitimi, yeteneği, çalışkanlığı ve bir de sansı varsa başarılı olur diye düşünüyorum...

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.