Ferruh Karakaşlı Şamdan Plus’a anlattı

Moda sektöründe yıllardır adından başarılarla söz ettiren Ferruh Karakaşlı, Nişantaşı’nda açtığı yeni mağazasıyla hazır giyime adım attı. Ünlü modacı hazır giyim sektörüne giriş öyküsünü ve erkek modasındaki yaz trendlerini anlattı

Ferruh Karakaşlı Şamdan Plus’a anlattı
Kişiye özel dikimleriyle bugüne kadar birçok ünlüyü giydiren Ferruh Karakaşlı, özel dikim kıyafetlerini hazır giyime taşıdı. Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi'nde açtığı mağazasıyla hazır giyim sektörüne giriş yapan Ferruh Karakaşlı, "Erkek modasında çok tasarım, az adet" sloganıyla yola çıktı. Avrupa ve Türkiye'nin seçkin isimlerinin sıklığında imzası olan Ferruh Karakaşlı, hazır giyim sektörüne giriş öyküsünü ve erkek modasında yaz trendlerini anlattı.

Uzun yıllardır moda sektöründe olan bir isimsiniz ama hazır giyim sektörüne yeni giriş yaptınız, bu kadar uzun süre beklemenizin sebebi neydi?
Bir ürüne isminizi koymak kolay bir şey değil. Özellikle ısmarlama giyimde uzun yıllardır ortaya mükemmel ürünler çıkardığımız ve çok titiz olduğumuz için açık açıkçası kolay olmadı hazır giyime girmek. Olay yalnızca mağaza açmak değildi, hazır giyime girmekti. Kendi standartlarımız çok yüksek olduğu için ve ortaya mükemmel ürünler çıkarmak istediğimiz için, kaygılarla sıradan bir ürün yapmak istemedik. En iyisi; kaliteli bir şekilde yapıp, tek bir ürün grubunda değil, ayakkabısından gömleğine, ceketinden çorabına, montundan Jean pantolonuna kadar geniş bir ürün grubu için yapalım istedik. Tüm bu süreç de uzun zamanımızı aldı.

Her ürünümüz çok özel ve el işi ile yapılıyor. Özellikle ayakkabılarımızın hepsi el işi, ustalar tarafından tek tek boyanıyor. İsterseniz tamamen ayak ölçülerinize göre yapılabiliyor. Tamamen ayakkabılarınıza uygun el ürünü kemerler yapabiliyoruz. Dolayısıyla tüm bu ürün gruplarını ortaya çıkarmadan önce hazır giyime girmek istemedik. Bu denli beklememizin sebebi de bu. Biz ya çok iyi olmalıydık, ya da olmamalıydık. Bir Hint atasözü vardır, "Bir şeyin olduğu zaman doğru zamandır", belki daha önce yapsaydık bu kadar kaliteli ürünleri ortaya çıkaramayacaktık. Bir de su var: sonuçta ısmarlama ürünler pahalı ürünler oluyor ama biz burada bu mağaza ile Ferruh Karakaşlı markasına ait ürünleri daha ulaşılabilir fiyatlarla satışa sunuyoruz. Senelerden beri FK'dan (Ferruh Karakaşlı) giyinmek isteyen insanlar vardı, şimdi herkes kendi bütçesine göre beklemeden istediği ürünü buradan satın alabilecek.

Alışveriş yaparken hazır giyim markalarından zevkinize göre ürünler bulmakta zorlanıyor muydunuz?
Ben milimetrik detaylara çok önem veriyorum, hazır giyimde beni tatmin edecek hiçbir marka yok. Su anda tişört ve jean'e kadar birçok şeyin en iyisini ürettiğim için her şeyi kendi markamdan giyiyorum. Hazır giyim dünyası bir jungle ve benim bu jungle'ın içine girmemin en önemli sebeplerinden biri de kişisel ihtiyaçlarım aslında. Hiçbir markanın tüm koleksiyonlarını beğenmedim bugüne dek ve hep daha iyisini aradım. Zevkle alışveriş yapacağım bir hazır giyim markası olmayınca ben de bu ise girdim.

"EL DEĞMEMİŞ ÜRÜNÜMÜZ YOK"


"Erkek modasında çok tasarım, az adet" sloganıyla yola çıktınız, mağazanızda limitli sayıda ürünler mi olacak?
Bizim el değmemiş hiçbir ürünümüz yok, her ürün neredeyse başlı başına bağımsız bir ürün gibi. Biz ısmarlama kökenli olduğumuz için ürünler kendilerini tekrar etmeyen ürünler, biz seri üretim gibi bir üretim sekli tercih etmiyoruz. Aynı kumaştan yapılan bir ceket bile olsa ya astarı değişiktir ya düğmesi, ürünlerimizin hepsi sınırlı sayıda yapılıyor. Sonuç olarak belirli bir kitleye hitap ediyorsunuz ve bu insanlar birbirilerinin üzerinde aynı kıyafetleri görmeyi istemiyor.

Sonuçta erkeklerin de 'pisti' olmaması gerekiyor...
Evet. 'Pisti' olmamaları gerekiyor, gerçi erkekler 'pisti' olma durumunu kadınlar kadar önemsemiyor ama yine de biz onların 'pisti' olmalarını istemiyoruz.

Mağazada satılan ürün gruplarından bahsedebilir misiniz?
Üç ürün grubumuz var, 'Ready' hazır giyim ürünleri içeriyor, 'Limited' olan grup sınırlı sayıda yapılan ürünleri içeriyor, bir de kişinin vücuduna göre olan ısmarlama ürünlerin olduğu 'Kişiye özel' grubumuz var. Burada 'Ready' grubu fiyat olarak içlerinde en uygun olan grup. Piyasa araştırması yaptık ve birçok markayla kıyasladığınızda gerçekten uygun fiyatlı ürünler hazırladığımızı gördük.

Kumaşlarınızın diğer markaların kumaşlarından farkı nedir?
Kumaşlarımız çok özel. Ismarlama grubunda kullandığımız Moxon kuması tartışmasız dünyanın en kuması. Çok bilinen bir kumaş değil, İngiliz kökenli ve 500 yıllık bir marka. Dünyada çok az yerde satılıyor, sahibi bu ürünü satmaya elverişli firma yoksa bu ürünü satmıyor. Dünyanın ilk kumaş üreticilerinden olan bu marka geleneksel makinelerle çalışıyor. Endüstriyel makineler kesinlikle kullanmıyor. Kimyevi madde kullanmıyor ve dünyanın en iyi suyunu ve en iyi yününü kullanıyorlar. Bu yünden elde ettikleri en iyi iplikleri kullanıp gerisini çöpe atıyorlar. Hatta söyle de bir esprileri var, "Bizim çöpe attığımız iplikleri başka markalar kullanıp koleksiyon hazırlıyor" diyorlar.

Mağazada özel siparişle ürün satışı olacak mı?
Evet, özel siparişle ürün alabilirsiniz. Burada beğendiğiniz her ürünün farklı rengini ve farklı bedenini alabilirsiniz. Burada böyle bir kısıtlama yok.

Ürünlerinizi nereden tedarik ediyorsunuz?
Hepsi farklı yerlerden alınıyor. Kumaşlar genellikle İngiltere ve İtalya'dan tedarik ediliyor, ayakkabılar genellikle Macaristan'da yapılıyor. Takım, elbise ve ceketler ise tamamen bizim bünyemizde, bizim atölyelerimizde yapılıyor. En güçlü yönümüz; artık efsaneleşmiş olan kupumuz. Biz erkek vücudunu mükemmel gösteren tasarımlar yapıyoruz, erkek vücudu sektörde nedense önemsenmiyor. Oysa biz her bedende erkeği seksi gösterebilecek tasarımlar hazırlıyoruz. Hatta benim bir sözüm vardır, "Birçok erkek ne kadar iyi görünebileceğini görmeden bu dünyaya veda ediyor."

"HEDIYE SEÇENEĞİMİZ ÇOK"


Yaz sezonu ile birlikte düğün mevsimi de başladı. Düğünler için özel bir koleksiyonunuz var mı?
Bu konu yine bizim üzerinde çok durduğumuz konulardan bir tanesi, sonuç olarak herkes hayatında bir kez evleniyor ya da bir kez evlenmeyi arzu ediyor diyelim. Bu özel günde en iyi halleriyle görünmek istiyorlar. Biz takım elbise ve smokin konusunda da bu sezonda da çok iddialıyız. Özellikle bu mağazada bu seremoniyal koleksiyonumuza ait ürünlerimizi de bulmanız mümkün. Çok geniş bir koleksiyonumuz var, aksesuar ve model anlamında. Ayrıca esiyle uyumlu olabilecek ince detaylarla bezenen ürünler de hazırlıyoruz. Smokin konusunda en çok eksik olan şey ayakkabı, damatlar bizim markamızda bu özel gün için çok sık ayakkabılar da bulabilirler.

Babalar Günü'nü de yaklaşıyor, hediye seçenekleriniz nasıl?
Babalar Günü için de hediye seçeneklerimiz var. Krokodil kemerlerden çoraplara kadar her zevke ve bütçeye hitap eden ürünleri burada bulabilirsiniz. Makul fiyatlarla kaliteli ve özel ürünler bulabilirsiniz.

Yaz sezonunda erkek giyiminde neler öne çıkıyor?

Erkek modasında bir manifesto var, erkekler artık genel anlamda tabu olan renkleri giymeye başladı. Türk erkekleri renk konusunda zincirlerini kırdı. Daha önce çorap veya takım elbise dediğiniz zaman siyah, gri ya da lacivert tercih edilirdi, simdi ise takımlar, çoraplar, gömlekler ve özellikle pantolonlar rengarenk hale geldi. Eskiden ben dostlarıma renkli ürünleri giydirmekte ısrar ederken, simdi onlardan renkli ürünler konusunda talepler gelmeye başladı. Ayakkabılar da renklendi, biz bu anlamda gökkuşağı gibi bir koleksiyona sahibiz. Ben bu durum için su nitelemeyi kullanıyorum: Saygın zarafetle zarif aşırılığın bir arada kullanımı... Bazda daha sade renkleri tercih ediyorsanız, farklı bir gömlek veya kravatla üzerinizi renklendirebilirsiniz. Bu sayede çok sofistike görünmeyi başarabilirsiniz.

Nişantaşı dışında yeni bir mağaza açmayı düşünüyor musunuz?
Aslında ilk mağazamızı yurtdışında açmak istiyorduk, Amerika'ya ihracat yaptığımız için oradan çok talep vardı. Zaten oradan cesaretlendik ve kendi markamız için hazır giyim mağazası açmaya karar verdik. Bu arada görüştüğümüz yerler var, Miami ve New York'taki Saks Fifth Avenue'da corner gündemde, Berlin ve Monte Carlo'da şube açmak için görüşmelerimiz ama bir süre bekleyeceğiz. Žİstanbul'da maksimum iki ya da üç mağazamız olabilir, Türkiye'den de var degisik illerden franchise isteyen ancak çok aşırı yayılmayı düşünmüyoruz.

Yurtdışı için yeni projeleriniz var mı?

Biz yurtdışına zaten ihracat yapıyoruz, Žİngiltere ofisimiz üzerinden çalışmalarımız sürüyor ama simdi önceliğimiz kendi markamız oldu. Yurtdışında başarılı Türk markaları var ama bize göre yabancı üst segment markalarla rekabet eden bir Türk markası yok henüz, biz bu markalarla rekabet etmeyi hedefliyoruz.

Cemiyet hayatından giyim tarzını beğendiğiniz isimler var mı?
Rahmi Koç'un giyim tarzını çok beğenirim, ilk akla o gelir. Onun cesaretini ve gustosunu çok beğeniyorum. Renk kullanmaya çok açık bir isim ama ben o kadar renkli giyinmiyorum, onu da söyleyeyim. Rahmi Koç'un yanı sıra Sezai Taşkent'in giyim tarzını da çok beğeniyorum. Mustafa Koç'un da çok bilinçli bir giyim tarzı var, kendini tekrar ediyor gibi görünebilir ama bence çok iyi giyiniyor. Politikacılara gelince; Mustafa Sarıgül çok cesur ve iyi giyiniyor. Mesela takım elbiselerini hoş renkli kravatlarla kombin ediyor. Son zamanlarda isimlerini bilmediğim yeni nesil cemiyet hayatının genç kuşak temsilcilerini de beğendiğimi söyleyebilirim.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.