"Çanta sadece bir aksesuar değil"

Çanta tasarımlarıyla tanınan ‘Rossea’ markasının kurucuları Rozita Kandiyoti ve Deniz Karmona Benbiçaço ile markalarının hikayesini ve gelecek planlarını konuştuk.

"Çanta sadece bir aksesuar değil"

Röportaj: Bade ÇAKAR

Fotoğraflar: Canan Yetişti SATKIN

Tasarım tutkularını işlerine dönüştürmeye karar veren Rozita Kandiyoti ve Deniz Karmona Benbiçaço, teyze ve yeğenden öte, abla-kardeş, hatta iki yakın dost gibiler... İsimlerinden yola çıkarak 'Rossea' markasını yaratan Rozita Kandiyoti ve Deniz Karmona Benbiçaço ile bir araya gelerek tasarım tutkularını ve çantalarını konuştuk.

Rossea markasının kuruluşundan biraz bahsedebilir miyiz?
Deniz Karmona Benbiçaço: Her zaman kendi işimizi kurma hayalimiz vardı. Ben profesyonel hayatım boyunca, başından sonuna etki edebildiğim işlerden zevk aldım. Çünkü kendimden bir şeyler katmak, bir şeylere yön verebilmek ve tüm süreci kontrol edebilmek beni her zaman heyecanlandırmıştır. Oğlum dünyaya geldikten sonra eşimin de desteği ile çanta tasarımına olan ilgimi fark edip, çalışmalara başladım. Tam bu sırada eş zamanlı ve birbirimizden habersiz olarak Rozita da yakın bir arkadaşının desteği ile çanta tasarımı ile ilgili önemli bir adım atmıştı. Bu durumu fark ettiğimizde büyük bir şok yaşadık ve bunu bir işaret olarak gördük.

Rozita Kandiyoti: Tasarıma karşı hep bir ilgim vardı. Çanta; kadın, erkek fark etmeksizin stilinizin en önemli parçasıdır. Bu sebeple kuvvetli bir tasarım ihtiyacı doğuruyor. Deniz'le yaşadığımız bu güzel tesadüf beni çok heyecanlandırdı, bu yüzden iki ortaktan öte, önce birbirimizi bulmuş iki can yoldaşı olarak başladık. Marka ismimiz dahil, işimizde ikimizden parçalar bırakarak ilerliyoruz. Rossea isminin ROS eki benim ismimden, SEA eki de deniz kelimesinin İngilizcesi'nden geliyor. Böylece ismimiz bize, bu işte hep bir olduğumuzu ve birlikteliğimizin güzel olduğunu hatırlatıyor.

İş ortaklığının yanı sıra teyze ve yeğen ilişkiniz var. Nasıl beraber çalışmak?
Benbiçaço:
Teyze yeğenden öte, abla-kardeş hatta iki yakın dost ilişkimiz var. Birçok konuda birbirimizi tamamlayan puzzle parçaları gibiyiz. Biz onunla, hayat boyu birbirimizi her konuda çok motive eden ve çok eğlenen bir ikiliydik, bu durum aynı işi yaparken de büyük bir avantaja dönüşüyor. Her türlü zorluğu, çıkan pürüzleri aramızdaki bu güçlü bağ sayesinde atlatabiliyor ve ilerleyebiliyoruz. Zıt düştüğümüz zamanlar da olmuyor değil tabii, ancak o zıtlıklarımızın bile birbirimize çok şey kattığını düşünüyorum.

Kandiyoti: Deniz benim her zaman canımdı, şimdi üstüne bir de ortağım oldu. Biz acı tatlı birçok duyguyu paylaştık ama bu bambaşka bir duygu. Birlikte çalışırken onun hiç bilmediğim yeni yönlerini de keşfetme imkanı buluyorum ve bu çok keyif veriyor. Onunla birlikte çalışmanın en güzel yanı ise bir kararı verirken iki ayrı göz olarak konuya yaklaşıyor olmamız.

Peki, neden çanta tasarımı?
Kandiyoti:
Ailemden gördüğüm ve bildiğim kuvvetli bir deri üretim tecrübesi var. Bu yüzden deri ile ilerlememiz gerektiğini biliyordum. Çanta tasarımı ise, yalnızca iyi görünmesi yetmeyecek kadar zorlayıcı ve keyifli bir alan. Çünkü aksesuar gözlemliolarak tercih edeceğiniz çanta, aynı yoruz. zamanda size hayatınızı kolaylaştıracak bir çözüm de sunmalı.

Benbiçaço: Çanta; vücudunun bir uzantısıymış gibi gelir hep bana. Sanki bir kolu daha varmış gibi kullanırız onu. Böyle etkili bir alanda çalışmak; üretmek için inanılmaz bir motivasyon veriyor bana.

Markayı kurarken ne hedeflemiştiniz, şu an o hedefe yaklaştınız mı?
Benbiçaço:
Rossea ikimizden de bir şeyler almış, kendine özgü bir marka. İlk günden bugüne birçok süreçten geçtik. Uzun bir süre, hep bu karakteri doğru oturtabilmek, birbirini takip eden belli bir çizgiyi ilerletebilmek için çok çalıştık. Gerçekleştirmek istediğimiz daha çok şey var. Ancak ne mutlu ki hedeflerimizin de ötesinde büyüyebiliyoruz ve geldiğimiz noktadan mutluyuz. Şimdi, hem Türkiye'de hem de yurtdışında Rossea'yı bilen ve tercih eden güzel bir kitlemiz var.

Kandiyoti: Bizi en çok heyecanlandıran başarılardan biri Türkiye'de başlayıp, kısa zamanda yurtdışındaki stilistler tarafından ürünlerimizin beğeniliyor olması. Bu anlamda hedeflerimize yaklaşmak için özellikle İsviçre, Los Angeles ve New York ile çok sık görüşmeler yapıyoruz.

Size göre tasarımlarınızın en büyük ve önemli özellikleri nelerdir?
Kandiyoti:
Öncelikle renklerimiz. Sezonda kullanacağımız renkleri seçerken ince eleyip sık dokuyoruz. İkincisi, Rossea çantalarında kullandığımız derileri el işçiliği ile tamamlayarak kullanıcılarımıza sunuyoruz. El işçiliği burada bizim için çok değerli çünkü koleksiyonlarımızın arkasındaki hikayeyi, el emeği ile birleştirerek sunmak en büyük gayemiz. Ve üçüncü olarak, kalitemiz. Kullandığımız deri, süet ve egzotik deriler tüm tasarımlar için ayrı ayrı kalite kontrol sürecinden geçmekte.

Benbiçaço: Kullanıcılarımıza hediye seçeneği olarak da düşünebilecekleri, kişiselleştirme imkanı sunuyoruz. İşlememizde kullanılan ip renginden, ismini nakış ile çantaya işletebilmeye kadar kişiye kendi dilediği çantasını edinme şansı veriyoruz.

İlham kaynaklarınız neler? Tasarımlarınızda asla vazgeçmediğiniz detaylar var mı?
Kandiyoti:
İlham kaynaklarımız yanımızdaki, akılımızdaki ve kalbimizdeki tüm sevdiklerimiz... Emek, sevgi, rahatlık ve hafiflik ise tasarımlarımızın olmazsa olmazları. Özellikle 'Signature' olarak isimlendirdiğimiz ve markamızın bir imzası haline gelen el nakış tasarımımız, hem bizim hem de kullanıcılarımızın görmek istedikleri bir detay.

Moda trendlerini takip ediyor musunuz? Tasarım sürecinde etkilendiğiniz oluyor mu?
Benbiçaço:
Etrafımızı sürekli yaratıcı bir bakış açısıyla gözlemliyoruz. Böylece zamanın stilinin ne olduğunu belirliyor ve tasarımlarımızı bu stillere adapte etmek için çalışıyoruz.

Ürünlerinizi tercih edecek kadınlar kim olmalı size göre?
Benbiçaço:
Bir ayrım yapmamız zor. Her yaşa hitap eden ürünlerimiz var. Rossea'yı her kim beğeniyor ve kendine yakıştırıyor ise; o bizim için ürünlerimizi kullanabilecek kişidir.

Çantalarınızı nerelerde bulabilirler?
Kandiyoti:
Öncelikle websitemiz www.rosseaistanbul.com üzerinden tüm dünyaya gönderim yapabiliyoruz. Ek olarak; birçok ildeki Vakkorama'larda, Room+Rumours ve Giziagate mağazalarında, Lidyana. com, Juju Butik ve Bursa'da Güzel Bir Gün Butik'te ürünlerimize ulaşabilirler. Ek olarak; Kıbrıs'ta Neo Park AVM içerisindeki Avenue no:7 mağazasında da yer alıyoruz. Aralık ayı itibariyle de; İsviçre'de Cenevre'deki Bongenie Grieder mağazalarına girmiş olacağız. Yeni yıl itibariyle de özellikle Kaliforniya ve New York'ta dünyaca ünlü bir mağazada yer almak üzere görüşmelerini yaptığımız sürpriz projelerimiz var.

Gelecek planlarınız arasında neler var?
Benbiçaço:
Amerika'dan gelen; markamız ile ilgili güzel haberler bizi çok heyecanlandırıyor. Bu projeleri hayata geçirmek en yakın hedefli planlarımız arasında. Rossea markasını bizden sonra da yaşayabilecek, dünyaca sevilen bir marka haline getirmek istiyoruz. Planlarımızı hep bu doğrultuda ilerletiyor ve bunun için global platformda sektörün en iyileri ile çalışmaya özen gösteriyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.