"Gençlik 65 yaşa kadar uzadı"

25 Ekim’de düzenlenecek ‘ZUBİZU Wellness Etkinliği’ kapsamında sağlıklı görünerek yaş almak konusunu anlatacak olan Op. Dr. Dilek Avşar, öncesinde estetikteki yeni uygulamaları Şamdan Plus okuyucusuyla paylaştı.

"Gençlik 65 yaşa kadar uzadı"

Röportaj: Nazan ORTAÇ

Fotoğraflar: Koray IŞIK

Geçen yıl ilki düzenlenen 'ZUBİZU Wellness Etkinliği'nin ikincisi, 25 Ekim'de Four Seasons Bosphorus Hotel'de gerçekleşecek. İçsel, zihinsel ve fiziksel sağlık, beslenme, spor, güzellik, aksesuar, dekorasyon gibi farklı birçok alanda 50'ye yakın seçkin markanın katılım göstereceği etkinlikte "sağlıklı yaşam marketi" de yerini alacak. Katılımcılar bir yandan alışveriş yaparken, bir yandan da iyi yaşamla ilgili gerçekleştirilecek bilgilendirici konuşmaları ve uygulamaları takip edebilecek. Avşar Klinik Kurucu Ortağı Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Dilek Avşar da etkinlik kapsamında ziyaretçilere sağlıklı görünerek yaş almak ve güzellikte yeni trendler başlıklı konuşmasında yeni estetik uygulamalar hakkında bilgiler verecek. Öncesinde Avşar'la buluşarak, neler anlatacağını konuştuk.

Yaz başında bizi yeni bir teknoloji ile tanıştırdınız; Icon...
Evet, şöyle ki, yaşla beraber güneşin etkisini görmeye başlıyoruz. Yan etki olarak lekelenmeler ortaya çıkıyor. Gözeneklerimiz açılıyor, gözenekler açıldıkça akneler oluşuyor. Akne oluştukça, ciltte yumuşama oluşuyor. Yumuşamayla beraber de ciltte sarkma oluşuyor. Icon ile cildin altındaki kolajeni uyarıyorsunuz, uyardıktan sonra da cilt sıkılaşmaya başlıyor. Sıkılaştıkça gözenekler küçülüyor, gözenek küçüldükçe renk düzleşmeye başlıyor. Daha berrak bir renginiz oluyor. Lifting olurken aynı zamanda kırışıklıklar açılmış oluyor. Tek bir sistemle bunu elde ediyoruz. Dolgu, botoks gibi hiçbir uygulamaya ihtiyaç kalmıyor.

Bazı uygulamaların cildi incelttiğini söylüyorlar, doğru mu?
Doğru. Özellikle kimyasal peeling'ler ya da lazerle derin soyulmalar gerçekten inceltiyor. O yüzden, "Dermokozmetik ürün kullanın" diyoruz. Sadece kokusu güzel, nemi güzel diye albenisi olan ürünler kullanmayın. Cildinizi tahriş etmeyin. Kimyasallarla çok temas ettirmeyin. Bir de kontrolsüz lazer uygulamalarına dikkat etmek gerekir. Fraksiyonel lazerleri seviyoruz, yine yapıyoruz ama çok masum uygulamalar değil. Cildi kat kat soyduruyorsunuz ve inceltmiş oluyorsunuz. Icon gibi lazerler ise soyma işlemi yapmıyor, alta uyarı veriyor. Altta uyarı olduğu için, cildin altı kendisini yapılandırmaya başlıyor.

Başka popüler uygulamalar neler?
İnsanlar artık çok şişerek, dolgulu gözükmek istemiyor. Bir dönem insanlar hiç gülme çizgisi ya da kırışık görmek istemiyordu. Şimdi artık canlı ve fresh görünmek istiyorlar. O yüzden dolguların yerini 'alkali peptidler' aldı diyebiliriz. İçerisinde yaşlanmayı durduran alkali su var. Yaşlandıkça hücrelerimizin atık maddeleri ortaya çıkıyor. Bunlara 'serbest radikal' deniyor tıpta; sayısı arttıkça cilt çabuk yaşlanabiliyor. İşte 'alkali peptidler', alkali ortam sağlayarak onları tutuyor, bloke ediyor. Bize 'sen yaşlandın' uyarısı verdirmiyor. Her zaman daha genç ve daha gergin oluyorsunuz.

Estetik ameliyatlara daha mı az ihtiyaç kaldı artık?
Ben hastaya her zaman şunu söylerim; çok şanslıyız ki elimizde iki silah var, biri cerrahi uygulama, diğeri medikal uygulama. Bunlar ne birbirlerinden ayrıdır, ne de hep birbirlerinin yerini tutarlar. Onlar bir bütündür. Örnek veriyorum; hastanın üst göz kapakları çok düşüktür, ne yapılabilir? Elimizde lazerler var, radyo frekanslar var, ultrasonlar var, var da var... Ama gerçek şudur; artık günümüzde o kadar hafif cerrahi uygulamalar var ki, siz hastanın ne zamanını, ne parasını çarçur etmeden bunu halledebilirsiniz. Hastaya bunu izah edebilirsiniz; buraya 5-10 kere gelmenize gerek yok. Bir kere geldiğinizde lokal anestezi dediğimiz işlemle üst göz kapağınızdaki fazla cilt alınır. Altındaki yağ dokusu onarılır. 3-5 gün süren hafif bir morluk, şişlik, ödemle bu süreyi atlatabilirseniz kalıcı olarak göz kapak sarkıntısından kurtulabilirsiniz. Burada cerrahi şarttır.

Bazı durumlarda da ameliyat kaçınılmaz tabii...
Tabii ki... Örneğin bir kepçe kulakta cerrahiye ihtiyacınız vardır. Cerrahide teknoloji çok arttı. Eskisi kadar uzun iyileşme süreleri olmuyor, ağrıları görmüyorsunuz, çabuk iyileşiyor hastalar, doğal sonuç alabiliyorlar. Memesi büyükse kişinin, ne kadar spor yaparsa yapsın, onun omurgasını öne çeker, dik duramaz. Yaşını ileri gösterir, artık burada meme toparlama, meme küçültme operasyonuna ihtiyaç vardır. Örneğin karın bölgesinde bir gevşeme varsa o zaman mecburen hastamıza karın germe öneririz. Ya da bölgesel yağlanma varsa liposuction ya da lipoliz öneririz. Yani hep medikal uygulamaları cerrahi bir bütün olarak kullandığımız zaman başarı geliyor. Çünkü insanın ömrü artık çok uzadı. Eskiden 45 orta yaştı, 65 ileri yaştı. Şimdi günümüzde artık 18 ergenlik yaşı, genç ergen diyoruz. 30, 45, 65'e kadar gençlik dönemi diyoruz. Gençlik döneminde kişilere iyi yatırım yapmalıyız ki, bu yatırım onların uzun vadede güzel yaş almalarını sağlasın.

Hollywood ünlülerinden başarılı bulduğunuz estetik uygulamalar var mı? Mesela Nicole Kidman bir ara çok eleştiriliyordu, şimdi çok doğal görünüyor, onda yüz germe var mıdır?
Çok başarılı, mutlaka ameliyat vardır ama. "Bende cerrahi yok" diyen herkes birazcık beyaz yalan söylemiş oluyor. Medikal bir yere kadar, çünkü yer çekimi denen bir şey var. Ve bakın mutlaka Hollywood yıldızlarının çoğunda çene protezi vardır. Yaşla beraber çene geriye gidiyor ve o çeneye mutlaka protez desteği koyduruyorlar. Bizim yıldızlarımız da güzel görünüyor. Çünkü artık şunu öğrendik; sadece estetik operasyon yetmiyor, iyi yaşamak da gerekiyor. Ee, bir de iyi kalpli olmak lazım. Ben buna inanıyorum, insanlar yüzlerindeki ışığı, kalplerinden getiriyorlar. Yoksa siz ne yaparsanız yapın, hasta mutsuzsa eğer, kendinden memnun değilse, ışık veremiyor.

Bir de eskiden herkes birbirine benziyordu...
Plastik cerrahların da tecrübesi arttı. Onlar da artık kişiye özel çalışmak istiyorlar. Çünkü dünyada trend, bir çanta bile alırken size özel olsun istiyorsunuz. Ve kendi vücudunuzun tamamen size kalmasını istiyorsunuz. O yüzden kişiye özel çalışmaya eğilim oldu.

Peki, biraz özel hayatınızdan bahsedelim, eşinizle birlikte çalışıyorsunuz, nasıl tanıştınız?
11 yıldır birlikte çalışıyoruz. Bölümlerimiz aynı gibi gözükse de, yaptığımız işler farklı. Ama benim için en büyük şans onun olması, çünkü arkanızda bir destek olduğunu bilmek, çok keyif veriyor size, rahatlatıyor sizi. Cerrahi ekip işidir. Örneğin benim karın yaparken, onun meme yaptığı ya da liposuction yaparken birbirimize destek olduğumuz, onun burun yaparken, benim genital bölge operasyonu yaptığım çok vakamız oluyor. Onun cerrahi tecrübesi ve bilgisi beni çok rahatlatıyor. Fakültede tanıştık, o benim kıdemlimdi. Fakültede şunu çok duyardım; Yakup Avşar şahane bir cerrahtır diye... Biz de "Yakup Abi" diye arkasında gezerdik. Hatta bir-iki vakasına girdim, çok konuşuyorum diye bir keresinde beni hemşire uyardı, "Yakup Bey kızıyor sus" dedi! Sonra biz evlendik velhasıl yine ben konuşuyorum, o dinliyor (gülüyor). Yakup, İranlı bir ailenin çocuğu, Azeri. Türkiye'ye ihtisasa gelmiş, ardından Amerika'ya gidecekti. Biz evlenince kalmayı tercih ettik. Ama her zaman der ki "Önce vatan, iyi ki burada kalmışım". Evet, Amerika çok güzel, gidelim, görelim ama inanın biz cennette yaşıyoruz valla kim ne derse desin. Mesleki olarak da böyle! Çünkü burada, kendi insanınıza hizmet etmek çok keyifli bir şey. Yakup Avşar'ın tasarımlarını kullanmak ve bu tasarımlarla yeni teknolojilerini buluşturmak, bizi sadece meme-burun cerrahı olmaktan çıkarttı. Dünya estetik trendlerini araştırıp uygun olanları sunan merkezden alıp, dünyaya estetik trendleri sunabilen bir merkez haline getirdi.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.