İBS'nin sihirli dünyasına hazır mısınız?

6 yıldır düzenli olarak gerçekleşen İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı, bu yıl da 15-17 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek. Bu anlamlı fuarın mimarı Seçil Fida ile bir araya geldik.

İBS'nin sihirli dünyasına hazır mısınız?

Röportaj: Gülçin İşler Fırat

Fotoğrfalar: Betül Yazıcıoğlu

İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı, 15 - 17 Aralık 2017 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde 6. kez gerçekleşecek. Her yıl heyecanla ve büyük bir organizasyonla düzenlenen fuarın mimarı Boyut Group Genel Müdürü Seçil Fida ile Acarkent'teki evinde buluştuk. Fida, heyecanını bu sözlerle belirtti; "Bu yıl büyük bir titizlikle ve anne hassasiyetiyle hazırlanan İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nın altıncısını düzenliyoruz. İBS altı yaşında bir çocuk, hem de çok bilgili, konuşkan, güvenilir, eğlenceli bir çocuk. Ve sekiz yıl önce üç kişi ile başlayan ailemiz, bu gün İBS ile 100 bin kişilik geniş bir aile olmuş durumda."

Öncelikle tanımayanlar için biraz kendinizden bahseder misiniz?
İBS Fuarı'nın düzenleyicisi Boyut Group'un kurucu ortağıyım, ama beni gerçekten tanımlayan sıfatlar Duru'nun annesiyim, Orçun'un eşiyim. Ayrıca gezmeye, yeni şeyler keşfetmeye ve dostlarına tutkun bir kadınım.

İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nın hikayesi nedir?
Bir söz vardır; "Anne olmadan anlayamazsın" diye. Ben bu sözün doğruluğunu anne olunca fazlasıyla yaşadım. Kızım Duru, olması gerekenden on hafta önce doğdu. O kadar küçüktü ki, benden başkası bakamaz duygusu ile iki yıl boyunca işimden, sosyal hayatımdan, tüm eski düzenimden uzaklaşıp kızıma baktım. Kızımı büyütürken birçok sorun ve karşılanamayan ihtiyaçlarım oldu. Sonra bu sorunların sadece bana ait olmadığını gördüm. Bir şey yapma fikri, yani annelere, babalara, bebeklere, çocuklara, kısacası ailelere destek olmak fikri bir tarafıyla hem çok korkutucuydu, diğer tarafıyla da çok çekiciydi. Eşimle kurduğumuz ve 16 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de birbirinden güzel ve seçkin organizasyonlara imza atan Boyut Group'taki işime geri döndüğümde kafamda sadece bu vardı. Annelere, babalara, bebeklere, çocuklara dokunan, hassas, bilgili, eğlenceli ve büyük bir dayanışma ruhunun hakim olduğu İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı fikrini iki yıl boyunca ince ince alt yapısıyla birlikte oluşturduk. Ve ilk buluşmamızı 2012'de gerçekleştirdik. İBS şimdi altı yaşında bir çocuk, hem de çok bilgili, konuşkan, güvenilir, eğlenceli bir çocuk.

İBS Anne Bebek Çocuk Fuarı'nın altıncı yılında katılımcıları neler bekliyor?
İBS'yi takip eden anneler çok iyi bilirler; her buluşmamız pek çok yeniliği ve sürprizi barındırır. Kendini tekrar etmeyerek, her yıl daha ileriye gitmek bizim temel sloganlarımızdandır. Dolayısıyla bu yıl da elbette yeniliklerimiz var. "Kahramanım Annem" temamıza uygun etkinlikler fuarda çok renkli görüntüler yaşatacak hepimize.. İBS'nin sihirli dünyasında yine her zamanki gibi şovlar, atölye etkinlikleri anneler ve çocuklarına zamanın nasıl geçtiğini unutturacak. Ünlü tiyatrocu Cengiz Küçükayvaz, İBS sahnede olacak ve çocuklarla üç gün boyunca yaratıcı drama çalışmaları yapacak. Prenseslerin, prenslerin yer aldığı dans şov partileri, yeni yıl gösterileri, hediyesi bol hazine avı yarışmaları ve daha pek çok etkinlik İBS'de ebeveynleri ve çocukları bekliyor olacak. İBS çok konuşan, çok anlatan, çok dinleyen bir fuar. Üç gün boyunca ünlü anneler, deneyimli anneler, girişimci anneler, sporcu anneler, alanında uzman doktorlar, İBS Sohbet Buluşmaları köşesinde ebeveynlerle bir araya gelecek. Hazine avı yarışmalarımız bu yıl da devam edecek ve yine binlerce aileye, çocuk giyiminden oyuncağa, bebek odalarından hijyen malzemelerine, küçük ev aletlerinden pusetlere ve otomobil koltuklarına kadar çeşitli hediyeler vereceğiz.

Bu yılın teması 'Kahraman Annem'. Neden temanız bu, nedir içeriği?
Çünkü hepimizin hayattaki ilk ve belki de son kahramanı annesi... Biz İBS olarak annelerimize yalnız olmadıklarını anlatmak, onlara destek olmak, bu kutsal yolculuklarının ne kadar değerli olduğunu anladığımızı söylemek için yola çıktık. Her bir anne aslında bir kahraman. Hepsi geleceğimizi şekillendiren, dünyayı daha yaşanır hale getirebilecek güce sahipler...

İBS Sohbetleri'nin içeriği nedir?
Konuşmacılar hakkında bilgi verebilir misiniz? İBS Sohbetleri, bizim en güçlü olduğumuz bölümlerden biri. Bizim için çok değerli olan bu alanda ünlü annelerimizi, deneyimli annelerimizi ve uzman doktorlarımızı ağırlıyoruz. Bebek ve çocuk gelişiminden beslenmeye, hamilelik sürecinden doğuma ve sonrasında yapılması gerekenlere, uykusuz gecelerle baş etmeden doğum kilolarına, sağlıklı bir kadın ve anne olmak için yapılması gerekenlerden yaşanabilecek olası psikolojik sorunlar ve çözümlerine kadar her şeyi konuşuyoruz. Kadınların 'annelik' yolculuklarında yalnız olmadıklarını bilmelerini istiyoruz. Ebeveynlik davranışlarında 'farkındalık yaratıcı' uygulama ve yöntemlerden haberdar olsunlar da istiyoruz. Ciddi bir ön hazırlık ve arşiv çalışması gerektiriyor. Bu yıl da birbirinden değerli isimler bizlerle olacak. Ayşe Öner, Ceyda Düvenci, Tansu Oskay, Seride Samurkaş, Dr. Gökhan Mamur, Mehmet Erbil, Dinçer Güner, Dyt.Beste Alimert, İnci Candemir, Akasya Asıltürkmen, Seren Fosforoğlu ve çok daha fazla değerli isim İBS Sohbetleri'nde ailelerle buluşacak.

Çocuklar için nasıl etkinlikler planladınız?
Çocukların eğlenmesi, eğlenirken öğrenmesi, unutulmaz anlar biriktirmesi bizim için son derece önemli. 'Minik Yetenekler Sokağı'nı bu yüzden oluşturduk; İBS Sahne'deki şovları hep bu duygu ile hazırladık. Ayrıca çok sayıda atölye çalışmamız da olacak. Drama yapmayı, ritim tutmayı, bilim yapmayı bu atölyelerde öğrenekler. İBS büyük bir aile karnavalı aslında ve hiç kuşkusuz en çok eğlenenleri çocuklar.

İBS'nin 6. yılında beklentileriniz neler?
İBS'yi geçen yıl yaklaşık 100 bin ebeveyn ve çocuk ziyaret etti. Kimi ailelerimiz var ki, ilk yılımızda hamilelik haberini alıp gelmişler, sonraki her yıl çocukları büyüdükçe fuarın başka yönlerini keşfedip başka faydalar sağlıyorlar. Türkiye'de çok büyük bir açığa cevap veriyoruz. Üç gün boyunca ebeveyn ve çocukları hem bilgilendiriyoruz hem eğlendiriyoruz hem de anne bebek çocuk indirimleri ile aile bütçelerine katkıda bulunuyoruz. Ailelerin ve çocukların İBS'den unutulmaz anılarla ve ihtiyaçlarını karşılamış bir şekilde çıkıyor olmaları bizim en büyük hedefimiz.

Türkiye'de anne bebek sektöründe yenilikler var mı?
Anne bebek çocuk sektörü belki de Türkiye'de en hızlı büyüyen sektör ve bu şekilde de devam edecek. Türkiye genç nüfusu olan bir ülke. Bu genç nesil daha meraklı, araştıran ve iyiyi isteyen bir nesil. Sektör buna cevap vermek için sürekli yenileniyor. Ebeveynler, bebek kıyafetlerinde 'organik' olanın peşinde mesela. Sektör bunu görüyor ve hemen anında yanıt veriyor. Bunun yanı sıra yenilikçi, doğa dostu anne bebek çocuk teknolojileri yeni yükselen değer durumunda bulunuyor. Dolayısıyla anne bebek çocuk sektörü için yeniliklerin bitmeyeceği bir sektör diyebiliriz. Biz de bu yenilikleri ailelere ilk ulaştıran platformuz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.