"Amacımız tenisi bir sonraki aşamaya getirmek"

2500 çocuğa eğitim vermeyi hedefleyen Garanti Koza’nın desteklediği Koza World of Sports Akademi’nin kurulum aşamasını, hedeflerini ve başarılarını konuşmak için Garanti Koza WOS Genel Müdürü Yavuz Selek ile bir araya geldik

"Amacımız tenisi bir sonraki aşamaya getirmek"

Röportaj: Bade ÇAKIR

Fotoğraflar: Koray IŞIK

2004 yılında tenis macerası başlayan Garanti Koza, yarattığı 'Koza World of Sports' arenası ve akademisi ile tenisi bir sonraki aşamaya getirmeyi amaçlıyor. 2005 yılında İstanbul Cup'ı ilk defa organize ettikten sonra, turnuvayı her yıl daha kapsamlı ve iyi bir turnuva haline getirme hedefiyle yola çıkan Garanti Koza'nın Garanti Koza WOS Genel Müdürü Yavuz Selek ile bir araya gelerek, dünyada ilk sekize girebilecek tenisçi yetiştirebilmeyi amaçlayan Garanti Koza Arena tenis okulunu ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Garanti Koza olarak tenis sporunu ön plana çıkartmaya nasıl karar verdiniz?
Garanti Koza'nın tenis macerası aslında ilk olarak 2004 yılında başladı. 2004 yılında Türkiye'ye uluslararası bir tenis turnuvası getirme amacı ile yola çıktık ve bugün TEB BNP Paribas kapsamında organize edilen İstanbul Cup'ı Türkiye'ye getiriyoruz. 2005 yılında ilkini yaptık. Bu aslında tenis yolunda attığımız ilk adım. Garanti Koza'nın sosyal sorumluluk adı altında yaptığı bir operasyon bu. Tenis alanında olmasının asıl nedeni de, hem bizim iş yaptığımız kişilerin profilleri ile tenis kitlesinin uyumu hem de bizim yönetim kurulumuzun tenise olan ilgisi diyebiliriz. 2005 yılında İstanbul Cup'ı ilk defa organize ettikten sonra, tabii ki turnuvayı her sene daha kapsamlı ve iyi bir turnuva haline getirme hedefimiz oldu. Bu turnuvanın ve tenisin Türkiye'de daha çok tanınması için yerel yıldızlara ihtiyaç var. Bunun akabinde, 'Neden bu turnuvayı kazanacak bir Türk yıldız olmasın?' misyonu ile yola çıkarak akademiciliğe girdik. İlk başta akademi operasyonlarını Enka'nın İstinye'deki bir tesisinde Enka ile işbirliği halinde başlattık. 2011 yılında Championships'i Türkiye'ye getirme hakkını alınca, bu operasyonu federasyona devrettik, federasyon başarılı bir şekilde WTA'nin final turnuvasını 3 yıl boyunca İstanbul'da yaptı. Bu 3 senede İstanbul Cup'a yeni ev olacak 'Koza World of Sports'un tohumlarını da atmış olduk.

Koza World of Sports'u yaratmanızın altında yatan motivasyon neydi?
Koza World Of Sports sadece bir turnuvanın organize edilmesi için yapılmış arenadan çok daha fazlası... Akademi de bunun bir parçası haline geldi. Büyük bir potansiyel gördüğümüz için bunu Avrupa'nın en büyüğü hatta dünyanın en iddialı spor merkezlerinden bir tanesi olarak geliştirdik. Stadyumumuz Türkiye'nin üstü açılır kapanır ilk stadyumu olma özelliğini taşıyor. Tesisimiz, tenis anlamında dünyanın en büyük spor komplekslerinden bir tanesi. Fitness salonumuz Türkiye'nin en büyük spor merkezlerinden bir tanesi. Akademimiz de şu anda zaten rakam olarak Türkiye standartlarında çok iyi bir noktaya geldi ama elbette ki hedefimiz dünya standartlarında bir merkez olmak. Bunların hepsi Garanti Koza'nın desteği ile gerçekleşiyor. Buna ek olarak; 2015 yılında ilk defa yaptığımız ATP turnuvası var. Yine TEB BNP Paribas sponsorluğunda Roger Federer'in gelerek ilk şampiyonu olduğu turnuvamız. Bu da bizim için çok değerli. 2018 yılında ATP Turnuvası'nın dördüncüsünü, TEB BNP Paribas İstanbul Cup'ın da 11'incisini yapacağız.

Koza World of Sports ismi nereden geliyor?
Koza World of Sports ismi spor dünyasından geliyor. Bunun tenis dünyası değil de, spor dünyası olmasının sebebi ise sadece tenis değil de, birçok sporun yapılıyor olması. 2 adet 25 metrelik kapalı havuz var tesisimizde ve çok amaçlı basketbol, voleybol ve jimnastik gibi sporlar için kullandığımız sahalar var. Bu sporları da geliştirmek üzere çalışıyoruz. Aynı zamanda fitness kulübümüz de nisan ayında açılmasına rağmen, şu an 3 bin üyeye ulaşmış durumda. Potansiyelini 10 bin üye olarak görüyoruz.

Koza World of Sports, beklentilerinizi karşıladı mı?
Koza World of Sports'u kurma amacımız tenisi bir sonraki aşamaya getirmek. Burada hem Türk tenisinden bahsediyoruz hem de Koza World of Sports'un, Balkanların merkezi olmasını hedefliyoruz. İstanbul, konumu dolayısıyla tenis sporu için önemli bir merkez. Tenis dünya çapında turnuvalara gidilerek başarılı olunan bir spor, İstanbul da her yere rahat erişim sağlanan bir şehir. Bizim tesislerimizin de havaalanına çok yakın olması, hem dünya standartlarında tenis eğitimi imkanı sağlıyor hem de burada sporculara kaliteli bir yaşam standardı sağlayabilmesi açısından çok önemli. Başarıya ulaştığımızın göstergeleri var; bunlardan bir tanesi burada organize ettiğimiz turnuvayı 2016 yılında bizim akademimizden yetişmiş olan Çağla Büyükakçay'ın kazanmış olması. Bu zaten 10 sene önce koyduğumuz hedeflerden bir tanesinin gerçekleşmesi... Başka bir tanesi ise dünya yıldızları olan Marin Cilic ve Bernard Tomic gibi ünlü tenisçilerin akademimizi antrenman üssü olarak kullanması. Bir diğer nokta da akademimize şu an kayıtlı öğrenci sayısının her geçen gün artması. Burada muhtemelen 2 bin 500 çocuk spor eğitimi görecek. Bunların da bin 500 tanesi tenis eğitimi görecek. Bu rakamlar, koyduğumuz hedeflere birer birer ulaştığımızı gösteriyor.

Şu an kaç öğrenciniz var?
600 kayıtlı öğrencimiz var, eylül ayından itibaren başlamış durumdayız. Bu rakamın 2018 yazına kadar bin 500'e ulaşmasını hedefliyoruz. Ondan sonra da kademeli olarak 2 bin 500'e doğru artırma hedefindeyiz.

Burada çocuklara ne gibi destekler sağlanıyor tenis dışında?
Profesyonel Türk sporculara burslar veriliyor, aynı zamanda Koza World of Sports bünyesinde neredeyse her hafta ulusal ve uluslararası düzeyde bir turnuva oluyor. Bu da tenisçilere üst düzeyde yarışma fırsatı sunuyor. Burada antremanlarını sürdüren birçok uluslararası sporcu ile bir relasyon içerisinde olmaları için ek olarak uluslararası dil eğitimi de var.

Hedefleriniz arasında Wimbledon şampiyonu Türk tenisçi görmek var. Şu an bu seviyede öğrenciler var mı?
Bu uzun vadeli bir program ve biraz da şans işi. Buna yönelik şu ana kadar öne çıkmış oyuncular Marsel İlhan ve Çağla Büyükakçay, WTA ve ATP'de ilk 100'e girmiş oyuncular arasında. Bunu takip eden; kızlarda İpek Soylu, erkeklerde ise Cem İlkel gibi oyuncularımız var. Asıl 2000'li jenerasyonlarda çok yetenekli oyuncularımız var. Bunlardan birini ya da birkaçını dünyada ilk 100'e, daha sonra ilk 50'ye daha sonra ilk 10'a sokmak ve kısmet olursa Wimbledon şampiyonu çıkarmayı hedefliyoruz. İlk yola çıktığımızda Türk bir sporcu İstanbul Cup'ı kazanmasını hedeflemiştik ve kazandı. Başardıkça hedef çıtamızı yükseltiyoruz.

Nitto ATP Finalleri'nin altın sponsoru Garanti Koza oldu. Böyle bir organizasyonda sponsor olmaya nasıl karar verdiniz? Garanti Koza için bunun önemi neydi?
Garanti Koza zaten 2004 yılından beri tenise büyük destek veren bir şirket. Verdiği destek de her yıl artarak ve büyüyerek devam ediyor. Dediğim gibi İstanbul Cup ile başlamıştık, daha sonra akademi tarafına girdik, bundan sonra portföyümüze bir tane de ATP turnuvası ekledik. Hemen akabinde Bulgaristan'da önce Tournament of the Champions turnuvası, daha sonra da Bulgaristan'da ilk kez ATP turnuvası yaparak yatırımlarımızı sürdürmüştük. Tenis camiasının da en büyük organizasyonu olarak değerlendirebileceğimiz ATP Finals, aslında bu büyüyerek devam eden desteğin bir pırlantası oldu. Desteğin gelişimine bakılarak doğal bir hamle olarak görülebilir.

Londra sonrası nisan ve mayıs aylarında İstanbul'da gerçekleşecek olan TEB BNP Paribas Istanbul Cup ve TEB BNP Paribas Istanbul Open için çalışmalar nasıl gidiyor? Bu tür organizasyonların süreci nasıl ilerliyor?
Hazırlıklar tabii ki devam ediyor. Özellikle temposu bulunduğumuz aylarda artmış durumda. Aslında hiçbir zaman bunlar için hazırlık bitmiyor, bir önceki turnuva biter bitmez bir sonraki yılın hazırlıkları başlıyor. Çünkü bunlar uzun vadeli programlar. Şu anda da yoğunlaşmaya başlamış durumda. Turnuva ile ilgili stratejik kararlar, gelecek oyuncularla görüşmeler yapmaktayız. En yakın zamanda, muhtemelen ocak-şubat ayları gibi de bunlarla ilgili gelişmeleri basın toplantımızda duyuracağız.

Geleceğe dönük uzun ya da kısa vadede önümüzdeki turnuvalar haricinde tenisle ilgili aktarmak istediğiniz başka bir şey var mı?
Esenyurt Belediye Başkanı'nın, "Esenyurt Wimbledon Tenis Merkezi" demesi, büyük bir merkez olduğumuzun göstergesi. Şöyle ki, Wimbledon İngiltere'nin tenis merkezidir. Esenyurt'un şu an Türkiye'nin, ileriki dönemde de dünyanın tenis merkezi olması hedefi var. Bununla beraber uluslararası organizasyonlarda da yer almaya çalışıyoruz. Türk tenisçilerin uluslararası turnuvalar oynamasını destekliyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.