"Yurtdışında da başarılı olmak istiyoruz"

AC Design & Event Co. olarak 3 yıl önce kendi şirketini kuran Arda Can ile ofisinde buluşarak organizasyon dünyasına dair merak ettiklerimizi konuştuk.

"Yurtdışında da başarılı olmak istiyoruz"

Röportaj : Gülçin İşler FIRAT
Fotoğraflar : Fevzi ONDU

Arda Can, ortaokul yıllarında boş zamanlarında aile işi olan turizm sektöründe çalışmaya başlamış başarılı bir işadamı. 2015 yılında kurduğu AC Design & Event Co. olarak, özel organizasyonlara, düğünlere, partilere imza atıyor. Organizasyon dünyasında 13. yılını geride bırakan Can, 2005-2015 yılları arasında 2 ortak ile beraber A46 Organizasyonu kurarak 10 yıl boyunca güzel işlere imza attı. Şimdilerde ise genç ve dinamik bir ekiple butik, enerjisi yüksek projeler üzerinde yoğunlaşarak, önemli organizasyonların arkasındaki isim olarak yerini alıyor. Arda Bey ile ofisinde buluşarak organizasyon dünyası hakkında merak ettiklerimizi konuştuk.

AC Design & Event Co. hangi alanlarda hizmet veriyor?

AC olarak genç, dinamik bir ekip ile daha müşteri odaklı, daha butik ve daha enerjisi yüksek projeler üzerine yoğunlaşıyoruz. Bu geniş sektör içinde hem düğün, davet gibi özel sektöre hem de kurumsal sektöre hizmet verebiliyoruz. İşin içinde tasarım ve uygulama olan hemen hemen bütün projelerde yer alabiliyoruz. Bugüne kadar düğün, nişan, kına, doğum günü ve son zamanlarda moda olan Baby Shower, bebek odası gibi özel sektöre; lansman, tanıtım, yıl sonu etkinliği, motivasyon toplantısı, fuar standı, vb. projelerde kurumsal sektöre hizmet vermekteyiz. Bu sene 3. senemiz, her sene üzerine koyarak ilerliyoruz.

Organizasyon dünyasında son yıllarda neler trend?

Organizasyon dünyasında birçok şey trend olabiliyor. Kurumsal etkinliklerde ağırlıklı olarak yeni teknolojiler tercih edilirken, düğün ve davetlerde ise o dönemki birçok etken trend olabiliyor. Örneğin o sene içindeki özel bir film, müzik veya herhangi bir unsur etkinlik konseptini belirleyebiliyor. Mesela 'Great Gatsby' filminden sonra birçok etkinlik bu konsept üzerine kuruldu. Bunun yanında kurumsal etkinliklerde ise selfie çektirmek için oluşturulan Photo Booth alanlarından sunum yapılan sahne üzerindeki mapping'e kadar birçok unsur teknoloji ile doğru orantılı olarak gelişti.

2018 yaz ve sonbahar-kış düğünlerinde eğilimler ne yönde?

Son yıllardaki yaz düğünleri, otel gibi kapalı alanlardan güneydeki veya şehir dışındaki daha doğal alanlara kaydı. Dekordan ziyade daha eğlence ağırlıklı etkinlikler ön plana çıktı ve 'Black Tie' yerine, 'Summer Chic' dediğimiz kıyafetler tercih edildi. Sonbahar ve kış düğünlerinde ise birbirinden farklı birçok konsept gelişti. Klasik beyaz dediğimiz düğünlerden farklı olarak misafirlerin kendilerini bir evin salonunda veya lüks bir hotelin lobisinde hissedecekleri tasarımlar oluştu.

Düğün mekanları son zamanlarda beach ve kır konseptine kaydı. Siz bu mekanlar için nasıl hazırlıklar yapıyorsunuz?

Beach ve kır düğünleri her ne kadar keyifl i ve hoş bir ortam yaratsa da, bizim açımızdan uygulamasının son derece dikkat edilmesi, bütün detayların ince bir şekilde ele alınması gereken projelerdir. Çünkü dış alanlar yağmur ve rüzgar gibi bir çok riski barındırır. Yapmış olduğunuz dekorları buna uygun tasarlamak ve misafi rlerin rahatını en yüksek seviyede tutmak için çalışma yapmak zorundasınız. Tuvalet, mutfak gibi altyapı sorunları olabilir. Bu yüzden beach ve kır düğünleri her ne kadar keyifl i ve farklı olsa da, üzerinde fazlasıyla düşünülmesi ve emek harcanması gereken projeler.

Bir mekanı, daveti, düğünü vs. kusursuz hazırlamanın püf noktaları neler?

Ben askeri nizam çalışan birisiyim. Bu yüzden bütün organizasyonu A'dan Z'ye, yani misafi rlere giden davetiyeden malzemenin iş sonunda depoya girmesine kadar geçen süreyi en ince detayına kadar projelendirilip, uygularım. Etkinliğin kusursuz olması için bütün bu kalemlerin tek tek irdelenmesi ve üzerinden defalarca geçilmesi yüzde 0 hata riski için gereklidir. Her ne kadar bütün olasılıklar göz önüne alınmasına rağmen doğabilecek aksaklıklara da en hızlı ve kararlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekir ki bunun için de iyi bir tecrübeye sahip olmak gerekir.

Bir organizasyon sahibi sizi neden tercih etmeli?

İlişkisi kuvvetli bir insanım. En üst segmentten en alt segmente kadar hemen hemen herkes ile iyi ilişki kurabiliyorum. Samimi ve dürüst davranıyorum, bu da müşteride pozitif bir etki bırakıyor. Sonuçta sektörde birbirinden güzel işler yapan birçok fi rma var ama müşteriler bu süreç zarfında ilgi ve alakanın eksik olmadığı, karşılarında samimi ve sıcakkanlı birileri ile çalışmak istiyor. Uzun bir süre ilişki içinde olduğunuz için bu süreci rahat geçirmek istiyor. Sanırım ben ve ekibim bunu güzel bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ayrıca ben paradan ziyade başarı odaklı bir insanım. Kazanacağım paradan önce yaptığım işten memnun olmam ve takdir kazanmam bana daha çok haz veriyor. Bunu da fazlası ile hissettirdiğimizi düşünüyorum.

Sektörde kendinizi nerede görüyorsunuz?

Şu an için iyi bir noktadayız. Her geçen gün daha iyi olmak için çalışıyoruz. Sadece Türkiye'de değil, yurtdışında da başarılı olmak istiyoruz. Başkalarıyla değil kendimizle yarışıyoruz. Sektörde farklı olmaya çalışıyoruz. O yüzden kendimi başka firmalarla rekabet eden bir firma olarak konumlandırmıyorum.

Bu alanda kendinizi başarılı buluyor musunuz?

Başarı odaklı bir insanım. Başarılı olmadığımı düşündüğüm bir alanda var olmayı sevmiyorum. Bu sadece iş anlamında değil, sosyal, kültürel alanda da geçerli. Eğer herhangi bir şey yapıyor isem başarılı olduğumu düşündüğüm için ya da o işi başaracağımı bildiğim için yapıyorumdur. Ama 'en iyisi benim' gibi bir iddiam hiçbir zaman olmadı.

İşiniz sizin için ne ifade ediyor?

Hayatımın en önemli parçalarından biri. Hayatımı bir yapboz gibi düşünürsem, eksik olduğunda tam olmadığım bir unsur.

Size göre işinizin en zor yanları neler?

Çok detaylı, çok emek harcanması gereken bir iş. Başkasını mutlu etmek için kendinizden feda ettiğiniz bir iş. Hata kabul etmiyor. Bu yüzden çok yorucu, stresli ve meşakkatli... Dışardan hiç göründüğü gibi olmayan işlerin başında geliyor diyebilirim.

En beğendiğiniz ve unutamadığınız imza işiniz nedir ve neden?

Bugüne kadar yüzlerce farklı etkinlik gerçekleştirdim. Bu benim sektordeki 15. yılım. Gerçekleştirdiğimiz her event bana göre çok özeldir, çünkü her eventte birinin veya birilerinin hayalini gerçekleştirmiş olmanızın o manevi hazzı vardır. O yüzden her event bana göre özeldir ama, ayrıca özel bir eventten bahsetmek gerekir ise geçen yıl gerçekleştirmiş olduğumuz Paramount Hotels & Resorts'un gala gecesi, gerçekten her anlamı ile özel bir etkinlikti. Bu gala, Paramount'un dünyadaki ilk oteli olması sebebi ile dünya lansmanı olarak dış basında çok yer edindi. Aralarında Nicole Kidman gibi ünlü isimlerin de yer aldığı yaklaşık 250 seçkin davetlinin katıldığı gece için yurtdışından birçok tanınmış sanatçı ve dünyanın çeşitli ülkelerinden performans sergilemeleri icin şov grupları getirtildi. Otel içinde konsepte uygun olarak ayrı bir mekan oluşturuldu. Davetiyesinden hediyesine, dekorundan tekniğine, sanatçısından performansına, ulaşım ve konaklamasından misafirlerin transferlerine kadar her şey anahtar teslim olarak şirketimiz tarafından kusursuz bir şekilde organize edildi. Bu benim için son zamanlardaki en özel eventlerin başında gelmektedir.

Organizasyon dünyası uçsuz, bucaksız bir hayal kapısı aynı zamanda. Yüksek
taleplerle karşılaştığınızda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bu işte sınır yok. Önemli olan bunu hayal etmek. Talepler ne kadar yüksek olursa sizin de hayal dünyanız o kadar genişliyor. Tabii ki bu aynı zamanda bütçesel artış getiriyor. Yurtdışında inanılmaz işler yapılıyor. Baktığınız, incelediğiniz zaman akıl sır ermiyor ama bunların hepsi bütçe ile doğru orantılı. Talepleri karşılamakta sorun yok, önemli olan onları hayata geçirebilmek.

10 yıl gibi bir süre ortaklı bir iş yaptıktan sonra 3 yıldır aynı yolda tek başınıza ilerliyorsunuz. Tek başına ilerlemenin avantajları ve dezavantajları neler?

Ortak olmanın avantajları da, dezavantajları da çok. Bir kere ortak olduğunuz zaman iş bölümü yapıp, üzerinizden yükü azaltabilirsiniz. İşi geliştirmek için daha fazla zaman harcayabilirsiniz. Eksik kaldığınız yerlerde birbirinize destek olabilirsiniz. Bu ve bunun gibi konularda ortaklık çok güzeldir. Bunun yanında tek başınıza olduğunuz zaman daha hızlı karar alıp uygulayabilirsiniz. Sorumluluk tamamen sizindir. Yaptığınız işin doğrusu da, yanlışı da size aittir. Daha özgür olursunuz. İkisinin de kendine göre artıları ve eksikleri var. Tercih size kalmış.

Yoğun geçen iş temponuz dışında bir de iyi bir aile hayatınız var. Ailenizle birlikte neler yapıyorsunuz?

Çok güzel bir aile ortamında büyüdüm ve kalabalık bir ailem var. Aile birliğine çok önem veriyorum. İşten arta kalan zamanımın hemen hemen hepsini ailem ile birlikte geçiriyorum. İş dışındaki önceliğim ailem. Onlarla vakit geçirmeye özen gösteriyorum.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.