ERSİN AL
Büyükelçiler 'Sıfır Atık' etkinliğinde buluştu
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla ‘Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık’ programı düzenlendi. Programda, büyükelçiler ve eşleri bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ‘Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık’ programı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen programda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcileri de yer aldı. Programın açılışında konuşan Emine Erdoğan, büyükelçilerin sadece devletler değil, medeniyetler arasında da köprüler kurduğunu, milletlerin kalplerini birbirine yakınlaştırdığını dile getirdi.
Emine Erdoğan
5 yıl önce başlatılan Sıfır Atık Projesi’nin daha yaşanabilir ve adil bir dünya hayaliyle hayata geçirildiğini anımsatan Emine Erdoğan, “Bu süreçte, ülkemizde elde edilen başarılar ile Sıfır Atık hareketi dünyanın da takdirini kazandı. 3’ü Birleşmiş Milletler ofis ve programlarından olmak üzere, toplam 5 uluslararası ödüle layık görüldü” dedi.
Murat-Şengül Kurum, Emine Erdoğan, Havva Hümeyra Şahin Oktay
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yaptıkları görüşme sonucunda Emine Erdoğan eylül ayında imzalanan ‘Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nın da bu ortak umudun nişanesi olduğunu aktaran Emine Erdoğan, bunun hemen ardından Türkiye’nin BM Genel Kurulu’na sunduğu, 105 ülkenin eş-sunuculuğunda oy birliğiyle kabul edilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına Ulaşmak İçin Sıfır Atık Uygulamalarının Teşvik Edilmesi’ kararını anımsattı. Bu karara eş-sunucu olan ülkelere dünyanın yaralarını birlikte sarmak adına sundukları destek için teşekkürlerini ileten Emine Erdoğan, kararla her yıl 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak dünyanın her yerinde kutlanacağını aktardı.
Hülya-Mevlüt Çavuşoğlu
Emine Erdoğan, “Bir diğer güzel gelişmeyi daha sizlerle paylaşmak isterim. Birleşmiş Milletler bünyesinde tesis edilecek Sıfır Atık Danışma Kurulu ile uygulamanın tüm dünyada yaygınlaştırılması için de girişimlere başladık. Kimseyi geride bırakmadan, biriktirdiğimiz tecrübe ve bilgileri dileyen tüm ülkelerle paylaşmaya hazırız. Unutmayın ki; sizler olmadan hep bir kişi eksiğiz. Her birinizi, tabiatın farklı coğrafyalarında sel, yangın, kuraklık olarak tezahür eden çığlığına kulak vermeye, insanlık ailesinin birer ferdi olarak bu yolda bizimle omuz omuza yürümeye davet ediyorum” dedi.
Giorgio Marrapodi, Loriana Fabian / İtalya Cumhuriyeti, Marek Solczynski / Vatikan
DİJİTAL SERGİ
Programda, nesli tükenme tehlikesi altındaki caretta caretta’ların yolculuğunu anlatan ‘Evimin Yolları’ isimli dijital data sanatı sergisi de konuklarla buluştu. Sergiyi, sanatçı Hasan Yılmaz ile düzenleyen medya sanatçısı Süleyman Yılmaz, yaptığı açıklamada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın caretta carettaların hareketlerine yönelik verileri üzerinden sergiyi hazırladıklarını anlattı. Yılmaz, sergiyle deniz yaşamını korumayı, atıkların deniz canlıları üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Serginin bulunduğu alanda Sıfır Atık hareketinin 5 yıllık serüveninin İngilizce anlatıldığı bir bölüm ile Dünya Ortak Evimiz ve çevre kitaplarının yer aldığı özel stant oluşturuldu.
José Gregorio Bracho Reyes, Sara Elena Flores Vargas / Venezuela Cumhuriyeti
Programda, Paraguaylı ‘Recycled Orchestra Cateura Landfill Harmonic’ isimli müzik grubu, geri dönüşümden yapılmış müzik aletleriyle mini bir konser verdi.
Ceferino Adrian Valdez Peralta- Celestina Dora Diaz De Lavigne / Paraguay Cumhuriyeti
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen ‘Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık’ programına 90’ın üzerinde ülkenin büyükelçileri ve eşleri katıldı.
‘SIFIR ATIK’LI MÖNÜ HAZIRLANDI
‘Ortak Evimiz Dünya İçin Sıfır Atık’ temalı programda, konuklara sunulan yemek mönüsü ‘sıfır atık’ prensibine uygun olarak, Anadolu Mutfağı kitabının yazarı Ömür Akkor ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi şeflerinin işbirliğinde hazırlandı. Mönüde, değerlendirilen bayat ekmekler, ıspanakların köküyle yapılan ‘pırtike çorbası’ gibi atıksız yemekler yer aldı. Akkor da programda Anadolu mutfağının medeniyet tarihinde sürdürülebilir tek mutfak olduğunu anlattığı bir konuşma yaptı.
Fidelis Mironko / Ruanda Cumhuriyeti
Serginin bulunduğu alanda Sıfır Atık hareketinin 5 yıllık serüveninin İngilizce anlatıldığı bir bölüm ile ‘Dünya Ortak Evimiz’ ve çevre kitaplarının yer aldığı özel stant oluşturuldu.