
Matrakçı Nasuh sergisi büyük ilgi gördü

Matrakçı Nasuh sergisi büyük ilgi gördü

Melih Türk / Soner Gömleksiz
Osmanlı sanatkarı Matrakçı Nasuh'un şair, hattat ve nakkaş yönlerini tanıtan '16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' sergisi, Dolmabahçe Sarayı'nda açıldı.
T.C Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen '16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' sergisi, Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde sanatseverlerle buluştu. Turkuvaz Medya sponsorluğunda gerçekleşen, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları'nın projelendirdiği, Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun ev sahipliğini yaptığı serginin küratörlüğünü Beste Gürsu yaptı. 41 eserin yer aldığı serginin açılış konuşmasını yapan Gürsu, "Birçok meziyete sahip Matrakçı Nasuh'u üç kıtaya en iyi şekilde anlatmamızı sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, bu projenin asıl sahibi 12 değerli sanatçımıza ve tüm destek verenlerimize teşekkür ediyorum" dedi. Sergide, çini sanatçısı Sevim Ersoy'un liderliğinde çini panolara aktarılan 30 adet minyatürün de bulunduğu 41 eser yer alıyor. Ölümünün 450. yılı nedeniyle düzenlenen sergide; Matratçı Nasuh'un hattat, şair ce nakkaş yönleri tanıtılıyor. 30 Ocak'a kadar Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'nde görülebilecek sergi, İstanbul'dan sonra Viyana'ya gidecek. Üç kıta, dokuz ülke, 10 şehirde gerçekleştirilecek proje daha önce Saraybosna ve Belgrad'da da sanatseverlerle buluşmuştu.
Beste Gürsu, Sevim Ersoy, Bülent Katkak, Fecir Alptekin
Matrakçı Nasuh sergisi büyük ilgi gördü

Doğum tarihi kesin bilinmese de Osmanlı tarihinde iz bırakan Matrakçı Nasuh, II. Beyazıt döneminde yetişti. Yavuz Selim ve Kanuni Sultan Süleyman dönemlerinde yaşadı. Asıl adı Nasuh bin Abdullah el Bosnavi. Adından Bosna kökenli olduğu anlaşılan Matrakçı Nasuh; matematikçi, tarihçi, sporcu ve silahşor, ressam, minyatür ve hattat olarak biliniyor. İlk eseri 1517'de kaleme aldığı 'Cemal el- Küttab ve Kemal al-Hüssab' adlı matematik kitabıdır. Matrakçı Nasuh, 1564'te izleri ve etkileri günümüze kadar uzanan sayısız eser bırakarak hayata veda etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Matrakçı Nasuh'u anlamak, anmak ve aktarmak üzere hazırlanan projeyle 12 kadın sanatçının öncülüğünde hazırlanan 41 eserin yanı sıra başka projeler de hayata geçti. 'Tarih-i Sultan Beyazıt' eseri tıpkı basımı, İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu tarafından Matrakçı Nasuh anısına özel olarak seslendirilen 'XVI. Yüzyıl Türk Musikisi' albümü, PTT Posta ve Telgraf Teşkilatı tarafından hazırlanan Matrakçı Nasuh özel anı pulu ve UNESCO Türk Milli Komisyonu tarafından basımı gerçekleştirilen '16. Yüzyıl Dahisi Matrakçı Nasuh' kataloğu gün yüzüne çıktı.
Beste Gürsu
Matrakçı Nasuh sergisi büyük ilgi gördü

Sibel Gürgener, Yeşim Yeğin, Fatma Çakır, Erman Özcan, Sevim Ersoy, Hülya Cansız, Beste Gürsu, Günseli Devrim, Deniz Erdoğan, Muhterem Pakyürek, Sibel Deliksiz