Mozaiklerle tarihe yolculuk, Hatay arkeoloji müzesi

1948’de ziyarete açılan Hatay Arkeoloji Müzesi, 2014’te taşındığı yeni binasında, dünyanın en büyük mozaik koleksiyonunu ziyaretçileriyle buluşturuyor. Müzede mozaiklerin yanı sıra çok özel eserler de sergileniyor.

Mozaiklerle tarihe yolculuk, Hatay arkeoloji müzesi

YAZI ŞERİF ERCAN

Tarih, kültür ve gastronomi açısından Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri olan Hatay, aynı zamanda dünyanın en büyük mozaik müzesine de ev sahipliği yapıyor. Hatay Arkeoloji Müzesi'nden bahsediyorum. Önce müzenin tarihinden bahsedeyim.

M.Ö. 4 binli yıllardan başlayan tarihi bir geçmişi sahip olan Hatay'da kazı çalışmalarına 1932 yılında başladı. 1933–1938 yılları arasında Amik Ovası'nda Cüdeyde, Dehep, Çatalhöyük ve Tainat'ta, Chicago Üniversitesi tarafından kazı çalışmaları yapıldı. 1936 yılında, British Museum, Samandağı El-Mina Mevkii'nde, 1937'den 1948 senesine kadar da Açana Höyüğü'nde hafriyat ve kazı çalışmaları yaptı. 1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalarla müzenin esas zenginliğini oluşturan mozaikler ortaya çıkartıldı. Kazılarda çıkan eserlerin tek yerde toplanması için başlayan çalışmanın ardından 1939 yılında tamamlanan Hatay Arkeoloji Müzesi, 23 Temmuz 1948 yılında Hatay'ın Anavatana katılışının 10'uncu yılında ziyaretçilere açıldı. 2011 yılı itibarıyla toplam eser sayısı 35 bin 433'e ulaştı.

1939 yılında açılan ve dönemin koşullarında ve mevcut eserlere göre yapılan müze binasının artık günün koşullarına uymaması, modern müzeciliğin ihtiyaçlarına cevap vermemesi nedeniyle yeni müze yapılması çalışmalarına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Hatay Valiliği koordinesinde yapılan yeni müze binası 28 Aralık 2014'te açıldı. Dünyanın en büyük mozaik koleksiyonu olarak değerlendirilen ve bulunduğu döneme ayna tutan eserler yeni müzenin 3 bin metrekarelik alanında ziyaretçileriyle buluşuyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin 10 bin 700 metrekarelik sergileme alanında; Prehistorik, Paleolitik Kültür (Üçağızlı Mağarası Canlandırması), Amuk Kültürü (Amik Ovası Höyük Eserleri), Helenistik Dönem (Antakya›nın Kuruluşu), Roma Dönemi (Mozaikler), Nekropol Kültürü (Lahitler), Bizans Dönemi (Mozaikler), Hatay Orta Çağ Dönemi ve Dinler, Hatay Arkeolojisi Tarihi ve Güncel Kazılar/Sergiler olmak üzere dokuz farklı temada eserler sergileniyor. Ülkemizin ve dünyanın en önemli müzelerinden olan Hatay Arkeoloji Müzesi'ni mutlaka ziyaret etmenizi öneririm.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.