Balıkçılar denize açıldı, sezonun ilk ağları denize atıldı ve eylül itibarıyla av yasağı kalktı. Sezonunda balıkçılar bol palamut, hamsi ve istavrit bekliyorlar. Yediğimiz besinler içindeki en iyi protein kaynakları hayvansal besinlerdir. Proteinlerin kalite, çeşit ve miktarları birbirlerinden farklıdır. Sindirilebilirlik açısından en uygun olanı yumurta, et, süt ve benzeri hayvansal kaynaklı yiyeceklerden elde ettiklerimizdir. Bu besinlerdeki proteinin yüzde 91-100'ü, tahıl ürünlerindeki proteinin yüzde 79- 90'ı, kuru baklagillerden elde edilen proteinin ise yüzde 69-90'ı sindirilir. Kullanılabilirlik açısından tavuk yumurtası örnek proteindir, yüzde 98'i vücut tarafından kullanılır. Balık da özellikle iyi bir protein kaynağıdır ve 'biyoyararlılığı' yani vücut tarafından sindirebilir olma oranı yüksektir. Ortalama olarak 100 gramlık yağlı bir balık eti 22 gram, yağsızı ise 10 gram protein içerir. İnsan organizması bu proteinin yüzde 93'ünden yararlanmaktadır. Cinsine göre 100 gram taze balıktan 70-170 kalori elde edilebilir. Balık, vitamin A ve D, fosfor, magnezyum, selenyum, çinko ve iyot olmak üzere yüksek kaliteli protein, vitamin ve mineral sağlar.
BALIK YEMEK NE SAĞLAR?
Vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp ve damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, mutluluk duygusunu arttırır.
BALIK ETİNİN ÖZELLİKLERİ
Protein miktarı balık türleri arasında büyük farklılık göstermez ancak yağ miktarları arasında büyük farklılıklar vardır. Bu nedenle balıkların enerji değerleri, bileşimlerinde bulunan yağ miktarına göre değişir; yağlı balıkların enerji değerleri yağsız balıklara oranla daha yüksektir. Sadece balık türüne göre değil, aynı balık türü içinde mevsimsel koşullar, beslenme özellikleri, suyun tuz oranı ve diğer çeşitli faktörler balık etinin içerdiği yağ miktarını etkiler. Genellikle, beyaz etli balıkların yağ oranları daha az, daha koyu renkte olan balıklarda yağ oranı fazladır. Et ürünlerine göre daha hızlı sindirilirler. Yağlı balıkların sindirimi daha güçtür.
HAFTADA İKİ KEZ TÜKETİN
Kaliteli bir protein kaynağıdır.
İçeriğinde Omega 3 bulunduran somon, ton, sardalya, alabalık, uskumru, hamsi ve istavrit gibi yağlı balıklar çok yararlıdır. Omega 3, kalp hastalıkları risklerine karşı korur.
Kemikler için yararlıdır. Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar ise kalsiyum ve fosfor için iyi birer kaynaktır. Kemik erimesi sorununu yaşayan ve menopoz dönemindeki kadınların balık etini fazla tüketmesi gerekir.
Balık yemek ekonomiktir. Mevsimlerinde bollaşan balıklar, etlere nazaran daha ucuzdur.
Yağ oranı az, kalorisi düşüktür. İçinde sağlık için önemli olan Omega 3 yağı bulunmasına karşın balıklar, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır. Balıklarda kalori daha düşüktür, (fazla yağlı balıklar hariç) kilo aldırmazlar. Balıkların sindirimi yapıları gereği çok daha kolaydır. l Balıkta herkes için yararlı olan A, B ve D vitaminlerinden bol miktarda bulunur. Tiroid için de iyot bakımından da zengin bir besindir.
Omega 3 yağ asitleri çocukların büyümesi, beynin gelişmesi için son derece gerekli yağ asitleridir.
Balık; demir ve çinko gibi vücut için çok önemli olan iki mineralden son derece zengindir. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar ve kadınlar için balık, çok yararlıdır.
BALIĞIN YANINDA MUTLAKA SALATA YEMELİSİNİZ
Balıkta en az bulunan vitamin ise C vitaminidir. Balık yanında yenilecek bol limonlu bir yeşil salata, bu açığı da lezzetli şekilde kapatan çok iyi bir seçimdir.
BALIĞIN TAZESİNİ SATIN ALMAK İÇİN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
Balık, zehirleme riski olan bir besindir ve saklama koşullarına dikkat etmek gerekir. Balığın tazeliği, gözlerinin parlak ve lekesiz oluşundan, solungaçlarının kırmızı ve pembe oluşundan, pul ve yüzgeçlerinin diri oluşundan, kaslarının sert ve esnek oluşundan, balığın üzerine parmağınızla bastırdığınızda çukurluğunun hemen düzelmesinden, kötü kokmamasından anlaşılır...
BALIK PİŞİRİRKEN...
Balıktan istenen faydanın sağlanabilmesi için pişirilmesine de dikkat etmek gerekir. En sağlıklı balık pişirme yöntemleri ızgara, yağsız veya az yağlı tavada pişirme ve fırında buğulama yöntemleridir. Yağda kızartıldığı zaman kolesterol ve yağ oranı artar.
BALIK YERKEN DİKKAT
Hamileler ve çocuklar için cıva oranı yüksek balıkları ve suşi gibi çiğ balıkla hazırlanmış yiyecekleri tüketmenin sakıncalı olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.
BALIK TUTMAK İYİ BİR HOBİ
Balık tutmak ise temiz havada yapılan, sağlığınız ve stresiniz için çok uygun bir hobidir.
Banu KAZANÇ