Su ihtiyacını karşılamak için...

Yazın daha fazla su içmek gerekir, herkes farkında elbette ama nedense ihmal ediliyor. ‘Su içilmediği zamanlarda yerine ne konmalı’ ve ‘yaz sofraları için sağlıklı seçenekler’ bu haftaki konularımız...

Su ihtiyacını karşılamak için...

Yazın vücudun her gün 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır, aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde, terleme yolu ile kaybettiğimiz sıvı miktarı da artar. Dolayısı ile vücudun daha da fazla suya ihtiyacı olur. Vücudunuzun su ihtiyacının yüzde 20 kadarını su içeriği yüksek meyve ve sebzeleri tüketerek karşılayabilirsiniz. Sulu meyvalar; elma, kivi, karpuz, kavun, çilek gibi. Sebzeler, özellikle yeşil olanları çiğ olarak tüketmelisiniz. Çorbalar, hemen size soğuk kış günlerini hatırlatıyor olsa da, soğuk içilen türleri özellikle çok sıcak havalar için idealdir. İspanyolların 'gazpaço'su; domates, sarımsak, kırmızıbiber, salatalık, ufalanmış ekmek ile yapılıp soğuk içtikleri sağlıklı bir çorbadır. Ayran aşı ise bizim mutfak kültürümüzün ürünü, aşurelik buğday, nohut, yoğurt ve nane ile yapılıyor, hem besleyici, hem doyurucu ve soğuk olduğu için denemenizi öneririm. Cacık ise hepimizin severek tükettiği bir tür sıvı içecek-yemek ve çüok da faydalı...

NELERLE DESTEKLEYELİM?

Vücut sıvı kaybederken ayrıca vücut için gerekli mineralleri de kaybeder. Öncelikle su tüketimini arttırmalı ve kaybettiğimiz sıvı ve mineralleri yerine koymalıyız.

Ayran, limonata ve sularla karıştırdığımız meyve sularını içebilir; meyve sularını maden sularıyla karıştırabilirsiniz.

Yemeklerde bol bol salata, cacık tüketebilir, bunları nane, dereotu gibi lezzet veren taze otlarla karıştırabilirsiniz.

Kafein tüketimini azaltın.

Yaz aylarında terleme ile kaybedilen potasyum kas sorunlarına neden olabilir, yeterli miktarda potasyum aldığınızdan emin olmalısınız.

Ev yapımı yaz içeceklerini hazırlayabilirsiniz. Nane yaprakları ilave ettiğiniz ayran, limonata, taze meyve suları, buzlu çay ve kahve gibi.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Yaz aylarında pek çoğumuz, sıcak nedeniyle iştahsızlıktan şikâyet ederiz, sıcak yaz günlerinde bu nedenle öğünler atlanır veya iç içe geçer, sabah kahvaltısı mı öğle yemeği mi, ara öğün mü yediğimize karar veremeyiz. Akşam yemeği geç saatlerde hazırlanır, havanın serinlemesi adeta iştahımızı kamçılar, bize porsiyon ölçülerini kaçırtabilir. Meyveler yüksek vitamin ve mineral deposudur, aynı zamanda bol miktarda su ve posa içerirler, bu özellikleri ile tok olmanızı sağlarlar. Unutmamanız gereken konu şu; meyveler içerdikleri yüksek oranda şekerle size enerji kazandırırlar. Kontrolsüz olarak tükettiğinizdeyse, gereksiz yere fazla kalori almış olursunuz. Saçınız ve cildiniz yaz aylarında kolayca kurur ama yeterli su içerseniz bu sorunu en azından kısmen önleyebilirsiniz. Ayrıca, ince giysiler, vücudunuzu açıkta bıraktığından UV ışınları, kir ve terin cildinize olumsuz etkisi olur. Kavun, şeftali, nektarin, çilek, kivi ile limonda bulunan mineral ve vitaminler ve özellikle de C vitamini cildin elastik olma yeteneğini arttır. Limon suyu, çok besleyicidir ve zararlı sentetik aromalar içermez. Güneşin altında saatlerinizi geçiriyorsanız yanınızda limon ilave ettiğiniz su bulundurmalısınız.

SAĞLIKLI YAZ YEMEKLERİ ÖNERİLERİ

Izgara kabak, ananas, biber, patlıcan, mantar, domates ve sayısız diğer meyve ve sebze etin sağlıklı alternatifleridir, barbekü yaparken et ile birlikte bunları tercih edebilirsiniz.

Cherry domates, mozzarella peynir topları, taze fesleğeni şişlere dizip bir öğün hazırlayabilirsiniz. Beyaz peynir, nane ve karpuz ile tabağınızda renk cümbüşü yaratabilirsiniz.

Salatalık susuzluğunu gidermekte etkilidir ve kalorisi de çok düşüktür.

Humus ve yoğurdu karıştırın, limon suyunu ilave edin, marul yaprakları ile birlikte yiyebilirsiniz.

Ananas nemlendirici elementlerle zenginleştirilmiştir, yağ yıkımını hızlandırır. Vişne ise iltihabı azaltan, antosiyaninler ve melatonin içerir. Yoğurtta, potasyum ve sodyum önemli miktarda olduğundan, kaybedilen elektrolitleri yeniden vücudunuza kazandırır.

Yazın yumurta tüketmek istemeyiz, oysa domates ve yeşil sivri biberle hazırlanan menemen içine ilave edeceğiniz bir parça peynir ile çok lezzetli bir seçenek olur. Salatalarla birlikte yağsız, derileri alınarak pişirilmiş hindi, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekler yiyebilirsiniz

Patlıcanı közleyip, yoğurtla karıştırmak, semizotu gibi yeşilliklerle yoğurt birlikteliği sizi aynı zamanda serinletecektir.

Zeytinyağlı fasulye, soğuk yenebildiği için yaz sofralarının vazgeçilmezi.

Salatalık, domates veya üzüm, incir gibi taze meyveler ve ceviz ile hazırlanmış, peynir tabağı, ya da çavdar ekmeği üzerine koyup fırında hafifçe eriteceğiniz taze kaşar peyniri, domates, yanında roka gibi yeşilliklerle hazırladığınız sıcak sandviçler hem hafif hem doyurucudur.

Kırmızı fasulye gibi baklagillerle hazırlanmış, kırmızıbiber, yeşillikler ve mısır ile süslenmiş rengârenk salatalarda yaz sofraları için ideal seçimlerdir.

Ara öğünlerde soğutulmuş meyveler, salatalık dilimleri öneririm.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.