Kalbi yemekle iyileştirmek

Yanlış beslenme alışkanlığı, dolaşım sistemi üzerinde ciddi sorunlar yaratabilir. Ancak bunların riski, sağlıklı seçimlerle düşürülebilir

Kalbi yemekle iyileştirmek

Banu Kazanç

Alışkanlıklarınız ve yaşam tarzınızdan kaynaklı beslenme seçimleriniz dolaşım sistemini etkileyerek hastalanma riskinizi artırabilir. Sürekli olarak şekerlere beslenmede yer vermek, rafine karbonhidratlar ve sağlıksız yağların; kolesterol, trigliserit ve glukoz seviyeleri üzerinde olumsuz etkisi olur. İyi olan yanı ise dolaşım için risk faktörlerinin birçoğu sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme ile azaltılabilir. Dolaşım sistemi, kan damarları yoluyla vücuda sürekli bir kan sağlamak için kalp tarafından yönlendirilen bir organ sistemidir. Tüm vücut hücrelerine oksijen ve besin sağlar. Herhangi bir atık ürünü veya toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Dolaşım yoluyla kan, vücutta besin ve mineralleri ulaştırır, hücre büyümesini sağlar.

Dolaşım için en iyisi nedir

Avokado, sağlıklı atardamarları destekleyen yaygın olarak omega-3 yağ asitleri olarak da bilinen tekli doymamış yağlar, oleik asit ve alfa-linoleik asit ve antioksidanlar içerir. Avokado hem kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur hem de kalp ritmini destekler.

Balıklar, sistemik inflamasyonu azaltan ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan yüksek dozda omega-3 yağ asitleri içerir. Somon ve uskumru gibi yağlı balıklar mükemmel omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Hamsi, somon, sardalye, alabalık gibi seçenekleri haftada 2 kez yemeyi hedefleyin.

Bitter çikolata, kan basıncını ve arterlerdeki inflamasyonu düşürdüğü çalışmalar sonunda gösterilmiştir. LDL kolesterolu azaltmaya ve kan damarlarının çeperinde bulunan pek çok önemli biyolojik fonksiyona sahip olan endotel hücrelerinin fonksiyonunu güçlendirmeye yardımcı olan flavonoidlerle doludur.

Domates, sağlıklı bir dolaşım sistemi için zengin bir likopen kaynağı olan
bir antioksidandır.

Tarçın, kalp damar sistemini güçlendiren, kan akışı arttıran, sağlığa yararı olan bir baharattır.

Ceviz ve keten tohumu, bitkisel omega-3 yağı içerir. E vitamininin en iyi kaynaklarından biridir. Ceviz, damar sağlığını korumaya yardımcı olur. Damarda esnekliği sağlama ve damar tıkanıklığı önleme özelliği taşıyan L-arginin amino asitleri bakımından zengindir.

Soğan, kalp sağlığına faydalı olan mükemmel bir flavonoid kaynağıdır. Soğanlar da ayrıca damarlarda ve arterlerdeki inflamasyonu azaltarak kan akışını ve kalp sağlığını artıran özellikler bulunur.

Nar, güçlü damar genişletici özelliği olan antioksidanlardan polifenol oranı yüksek olan meyvedir. Kuvvetli bir antioksidan özelliği taşıyan narın önemli özelliklerinden biri genel damar sağlığını, özellikle de kalbi korumasıdır.

Acı kırmızı biber; kan dolaşımını ve metabolik hızı artırmak için harika bir besindir. Araştırmalar, acı biber yemenin dolaşımını artırdığını ve arterlerde plak oluşumunu azalttığını göstermektedir.

Tohumlar, özellikle ayçiçeği ve kabak çekirdeği, pıhtılaşmayı önlemeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olan E vitamini açısından zengindir.

Sarımsak, dolaşım ve kalp sağlığı üzerindeki yararlı etkisi ile bilinir. Sarımsak, damarları genişletici etkisi ile kan basıncını düşürür.

Pancar, kas dokusunda oksijen akışını iyileştirir, kan akışını hızlandırır ve nitrik oksit seviyelerini artırır.

Zerdeçal, aslında, hem Ayurvedik hem de geleneksel Çin tıbbında eski çağlardan beri kan damarlarını açmak ve kan dolaşımını iyileştirmek için kullanmıştır.

Ispanak ve lahana gibi yapraklı yeşilliklerde, nitrik okside dönüştüğünde, vücudunuzun güçlü bir damar genişletici (vazodilatatör) olan nitratlar bulunur.

Portakal, limon ve greyfurt gibi turunçgiller, başta flavonoidler olmak üzere antioksidanlarla doludur. Flavonoid açısından zengin turunçgillerin tüketilmesi kan akışını ve damarlardaki kan basıncını düşürücü etki sağlar.

Zencefil, Hindistan ve Çin'de binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır, tansiyonu düşürür ve dolaşımını iyileştirir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.