Baharatlar diyete katkı sağlıyor

Yemeklerimizi çeşnilendirmek için kullandığımız baharatların oldukça güzel bir ‘yan etkisi’ var: Baharatlar, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybına yardımcı olarak diyete ivme kazandırır.

Baharatlar diyete katkı sağlıyor

Yemeklerinizi hazırlarken içine ilave ettiğiniz baharatlar ile hem yemeklerinizin lezzetini arttırır hem de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Metabolizma hızının artması; yağ kaybına, inflamasyonun azalmasına ve kan şekerini kontrol etmede yardımcı olur. Baharatların diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

Sindirime yardımcıdır, hazımsızlığı giderir, gazı azaltırlar.

Ağrılara iyi gelir, iltihabı iyileştirici özellikler taşırlar.

Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermemize yardımcı olur. Termojenik etkileri bulunur.

Bazı baharatlar kan şekerini kontrol özelliği taşır.

Lif, vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdırlar.

Tuz ve/veya şeker yerine kullanılır.

Kolesterol ve kan basıncını düşürür, damar sertliği riskini azaltırlar.

Kan dolaşımını artırıcı özellik taşırlar. Kan akışını artırıcı özellikleri nedeniyle, beyne kan akışını hızlandırarak, konsantrasyonu artırırlar.

Yaşlanma etkilerine karşı vücudu korur.

Kansere karşı koruyucu etkileri vardır. Kuvvetli antioksidan içerir, serbest radikallere karşı savaşır, hücreleri korur.

Antimikrobiyal özellikleri ile yaralara iyi gelir, ayrıca mantar önleyici, virüslere karşı vücut koruyucu özellik içerirler.

Soğuk algınlığa karşı vücudun bağışıklık sistemini korur, vücudu ısıtırlar. Kronik öksürüğe karşı fayda sağlar, balgam söktürücü ve nefes açıcı özellik taşırlar.

BAHARAT TÜRLERİ

Aromatik bitkiler, yaprakları veya çiçekleri ile taze, kurutulmuş, dövülmüş, kıyılmış şekilde yemeklere, çaylara, soslara katılırlar. Baharatlar ise aromatik bitkilere göre keskin aromalara sahiptirler. Baharatlar, tohum olarak dövülmüş olanlardan daha uzun süre saklanabilirler. Taze olduklarında ise aroma ve lezzet verme özellikleri daha fazladır. Tazeliğini ortamın rutubetsiz olması ve iyi kurutulmuş olması etkiler. Yaş halde 1 büyük yemek kaşık kurutulmuş halde 1 küçük kaşık, dövülmüş halde ise yarım küçük kaşık yeterli olur.

KİMYON: İştahsızlık, hazımsızlıkta, gaz şikayetlerini gidermede kullanılır, terlemeyi artırır. Baklagillere ilave edildiğinde gaz şikayetlerine karşı rahatlatıcı rolü olur. Kalsiyum, demir ve a vitamini kaynağıdır.

KARABİBER: Hazmı kolaylaştırır, mide ve bağırsaktaki mikropları öldürür, terlemeyi artırır, diüritik etkisi vardır, afrodizyak özellik taşır.

ZENCEFİL: İştah açıcı, gaz söktürücüdür, mide bulantısına iyi gelir, yol tutmasına bağlı şikayetleri azaltır. Soğuk algınlığında kullanılır, antioksidan seviyesi oldukça yüksektir.

TARÇIN: İştah açısı, gaz söktürücü özelliğinin yanı sıra kan şekeri düzeyini dengeler. Beyin aktivitesini artırır. Zencefil ile birlikte tarçın soğuk algınlığında sıkça kullanılır, hele bu baharatlar salep üzerine serpilirse içinizi ısıtır.

KARANFİL: Tarçının tamamlayıcısıdır, kuvvetli ve keskin bir kokusu vardır, kurabiye ve keklerde, şerbetlerde kullanılır, antiseptik özellik taşır, zindelik verir. Kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.

DEREOTU: Hazımsızlığı giderir, yoğurtla hoş bir uyum sağlar.

FESLEĞEN: Hazımsızlığı giderir, bağırsak gazlarına iyi gelir, sindirime yardımcıdır. Sarımsak ve zeytinle lezzetleri uyumludur. Domates çorbası, et ve makarnalarda çokça kullanılır. Pesto sos olarak kullanımı yaygındır.

KIRMIZIBİBER: A ve C vitamini bolca bulunur, hastalıklara karşı direnci artırır. Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına yardım eder, ağrı azaltıcı etkisi vardır.

KEKİK: Mide yatıştırıcı ve antiseptik özellikler taşır; kan şekerini dengeler, solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Kalsiyum kaynağıdır.

MAYDANOZ: Yaprakları A, C, K vitaminleri ve folik asit kaynağıdır, idrar söktürücüdür, iltihaplı yaralara, kansızlığa iyi gelir.

BİBERİYE: Sindirime yardımcı, idrar söktürücüdür, migrene iyi gelir. Kan akışını artırıcı özelliği ile konsantrasyonu artırır. Vücuttaki iltihapların iyileşmesine yardımcı olur. Et, salata ve soslara enfes bir tat katar.

NANE: Çay olarak hazırlandığında, sindirime yardımcı olur, mide bulantısını azaltır, mide ve bağırsaktaki gaz şikayetlerini giderir, sinirleri kuvvetlendirir, mentol kokusu içe ferahlık verir. Soğuk algınlığına ve öksürüğe iyi gelir. Nefese güzel bir aroma kazandırır. Nane-limon, mide bulantısı olanların mucize içeceğidir. Birçok vitamin ve mineral içerir. Salatada, yoğurtla birlikte, çorba ve pirinç yemekleri ile alkolsüz içkilerde serinletici olarak ve bitkisel çaylarda kullanılır.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.