
Mutfakta Akdeniz esintisi; zeytin ve zeytinyağı

Mutfakta Akdeniz esintisi; zeytin ve zeytinyağı

Banu KAZANÇ
Her ne kadar dünyanın başka bölgelerinde yetiştiriliyor olsa da zeytin, Akdeniz'e özgü bir üründür. Diğer tek çekirdekli meyveler, yüzde 12 gibi yüksek oranda şeker, yüzde 1.5 civarlarında yağ bulundururlarken, zeytinde yüzde 2-6 şeker , yüzde 15-30 oranında ise yağ bulunur. Zeytin meyvesi ekim ayında olgunlaşmaya başlar. Ekim ayındaki ürünler, yeşil zeytin olarak kullanılır. Aralık ayına kadar süreçte siyahlaştığında, içeriğindeki yağ miktarı zenginleşir.
Zeytin, taze olarak tüketilmesi olanaksız meyvelerden biridir. Zeytin içerdiği oleuropeinden kaynaklanan acı tadı nedeniyle dalından kopartıldığı anda yenmez, lezzet kazanması için çizilmesi, kırılması ve tuzlu su içinde salamura yapılması, limon, kekik gibi bitkiler ile çeşnilendirilmesi gerekir. Doktor tavsiyesi ile tuzsuz zeytin yemesi gerekenler, eğer tuzsuz zeytin bulamıyorlarsa zeytinleri çizip 1-2 saat kaynatmak ile tuzlu tadı azaltabilirler, bir sefer de tüm tuzdan arınmazsa kaynatma işlemini tekrarlamak gerekir.
Bireylerin, günlük beslenmelerinde başta zeytinyağı olmak üzere bitkisel sıvı yağları seçmeleri daha sağlıklıdır. Zeytinyağı lezzet açısından da üstün özellik taşır.
Mutfakta Akdeniz esintisi; zeytin ve zeytinyağı

ZEYTİNYAĞI FAYDALIDIR
* A, D, E, K vitaminlerini içerir. E vitamini için çok iyi bir kaynaktır.
* Fenoller, lignanlar gibi antioksidan bileşikler ile vücudu oksidatif hasarlardan korur, hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur, dokuların yaşlanmasını geciktirirler.
* Zeytin ve zeytinyağı içeriğinde tekli doymamış Omega-6 (linoleik asit) yağlar bulunur. Tekli doymamış yağlar kolesterol içermezler. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur.
* Sindirim sistemi hastalıklarına da zeytinyağı önerilir. Zeytinyağı, yağların içinde en kolay hazmedilenidir, içeriğindeki doymamış yağ asitleri vücutta biriken toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Mideyi ülsere karşı koruduğu, bağırsak, idrar yolları, safrakesesi hastalıklarına iyi geldiği bilinir.
* Kalsiyum kaybını engellediği için kemik ermesine karşı koruyucudur.
* Beynin gelişimini ve kemik sağlığını destekler.
* Eklemlerdeki kronik romatizmal hastalıklara karşı koruyucudurlar.
* Zeytinyağı aynı zamanda en doğal kozmetik malzemesidir. Cildi besler.
Mutfakta Akdeniz esintisi; zeytin ve zeytinyağı

ZEYTİNYAĞI NASIL KULLANILMALI
* Zeytinyağı yüksek sıcaklığa maruz kalmamalı. Isıtıldığında iyi özelliklerini kaybetmesi nedeniyle kızartmalarda kullanılması önerilmez.
* En iyisi, yemek piştikten sonra ekleyerek harika lezzetinin ve besinsel değerinin tadına varmaktır.
* Zeytinyağı ile yemek yaparken, natürel sızma yağları çiğ tüketim için saklayın. Ayrıca kızarmış ekmeklerin üzerinde de kullanabilirsiniz. Bu zeytinyağını fırın patateste tereyağı yerine kullanabilirsiniz.
* Zeytinyağlı sebze yemekleri kısık ateşte pişirilmelidir.
* Zeytinyağlılar pişirildikten sonra cam veya porselen bir kapta servis edilmelidir.
* Yemek pişirirken çok yüksek ısılarda yağı yakmayın.
Mutfakta Akdeniz esintisi; zeytin ve zeytinyağı

ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANMALI
Zeytinyağı hava, ve ısıdan etkilendiği için ağızları sıkıca kapalı olmalı, serin ve ışık almayan bir yerde saklanmalıdır. Şişe içinde hava olmaması için yağ azaldıkça ilave edilmelidir. Zeytinyağının tat renk ve kokusu ancak bu koşullarda yaklaşık bir-bir buçuk sene süre ile korunabilir.
UNUTMAYIN!
Yeşil zeytin siyah zeytine göre daha az kalori içerse de yağ oranı bakımından eşit sayılırlar. Zeytinin vücutta daha çabuk sindirilmesini istiyorsanız limonla birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca marketten aldığınız zeytinleri 1 gece boyunca ılık suda bekletirseniz yağlarından ve aşırı tuzdan büyük ölçüde arındırmış olursunuz