'Süper Besin' trendinde son durum

Her yıl farklı bir süper besin ortaya çıkıyor; sağlığa katkıları anlatılıyor, diyet için ne kadar mükemmel olduğu tartışılıyor. Peki, bu yılın favori besini ne?

'Süper Besin' trendinde son durum

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Besinlere mucize sıfatlar yakıştırılmasından, süper diye tanımlanmasından yana değilimdir. Favori yiyeceklerim var ama bunlar süper yiyecekler değil, öylesine bir ayrım yapmayı da sevmiyorum. Çeşitli besinlerle dolu dengeli bir diyetle, vücudunuz için gerekli tüm besin maddelerini alırsınız. Bu, beslenme yetersizliklerini azaltmakla kalmaz; aynı zamanda size, sağlıklı olmanız için sayısız yararlar sunar. Öte yandan beslenme konusundaki trendlerin de önüne geçmek mümkün değil.

TOHUMLAR ÖNEM KAZANMAYA BAŞLADI
Örneğin vegan/vejetaryen beslenme modellerin benimseyenlerin sayısı giderek artmakta olduğunu gözlemliyoruz. Bu tür beslenme aslında pek çok fayda sağlamakla birlikte, hayvansal besinleri dışlaması ya da sınırlandırması, eksik alınan özellikle hayvansal protein kaynaklar yerine bitkisel proteinlere ilgiyi arttırıyor. Bu tür beslenmeyi tercih edenler de özellikle B12 vitamini ve omega-3 yağ asidi alımının düşük olması, sağlıklı olmayı tehdit edebiliyor. Vejetaryen diyet az da olsa bazı hayvansal besinleri içeriyor. B12 eksikliği, veganlar için gerçekten büyük bir soru işareti, vejetaryenler bunu yumurta ve süt ürünleri ile telafi edebiliyorlar. Bitkisel proteinler ve omega 3 kaynakları için kinoa, chia, keten, kenevir gibi tohumları tüketmek sağlıklı kabul ediliyor.

BU YIL İÇİN ÖNGÖRÜLEN FAVORİ BESİN NEDİR?
Önümüzdeki yıllar için tercihimi ülkemizde de ekimine izin çıkan kenevirden yana kullanmak istiyorum. Kinoa ve chia'nın yanı sıra sağlıklı olduğu için birçok insan, yiyeceklerine kenevir tohumu eklemeye ilgi duymaya başladı. Geçtiğimiz birkaç yılda, kenevir tohumu bütün dünyada popülerlik kazanmış ve ana pazarlara girmeye başlamıştı. Bizim ülkemizde de kullanımı yaygınlaştıkça popüler olacağını düşünüyorum. Bu tohumları, keten tohumu gibi kullanabilirsiniz. Kenevir tohumu, ayçiçeği veya susam gibi sert bir kabukludur. Proteinler, lifler ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Yüksek protein içeriği ile özellikle vegan ve vejetaryen beslenenler için ideal bir besindir. Kenevir tohumlarında bulunan protein miktarı, chia tohumları ve keten tohumu gibi benzer gıdalardan çok daha fazladır. Tam bir protein kaynağı olarak kabul edilirler, yani bütün temel amino asitleri sağlarlar. Fındık, tahıl ve baklagillerin aksine, bu bitki proteininin sindirimi çok kolaydır. 30 gram kenevir tohumu veya 2-3 çorba kaşığı yaklaşık 11 gram protein sağlar. Ayrıca, yüksek miktarda E vitamini, B vitamini fosfor, potasyum, sodyum, magnezyum, kükürt, kalsiyum, demir ve çinko içerir.

KENEVİR TOHUMU KALP SAĞLIĞI İÇİN YARARLI
Tohumlar, vücudumuzda yüksek miktarda nitrik oksit üreten amino asit olan arginin içerir. Nitrik oksit, kan damarlarınızın genişlemesini ve gevşemesini sağlar, kan basıncını düşürür ve kalp hastalığı riskini azaltır. Kenevir tohumu yağı içindeki omega-6 ve omega-3 oranı insan sağlığı için en uygun olduğu düşünülen olan 3/1 oranına sahip. Ayrıca bünyesinde iltihabı önlemede etkili GLA (Gama Linolenik Asit) bulunur. Vücut tarafından üretilemeyen bu asit, besinlerle vücuda alındığında antienflamatuar etkili prostaglandine dönüşür. Prostaglandin vücuttaki tüm organları kontrol eder ve hormon benzeri bileşiklerin üretimini yapar.

YAPRAKLARI DEĞİL TOHUMU YENİLEBİLİR
Kenevir doğal olarak çok az THC içerdiğinden, dünyanın çoğu yerinde yasaldır. Evet, kenevirin, yüksek düzeyde psikoaktif madde THC (tetrahidrokanabinol) içerdiği için yetiştirilen esrar bitkisinin, yakın bir akrabası olduğu doğrudur. Esrar ve kenevir aynı aileden geliyor olabilir ancak ikisi arasında biyolojik yapısı nedeniyle büyük farklılıkları vardır. Kenevir tohumu esrar bitkisinden değil, çok az miktarda (yüzde 0.3 veya daha az) THC içeren kenevir bitkisinden yetiştirilir. Kenevir bitkisinin yemek için kullanılabilecek tek kısmı tohumlardır. Tohumu THC içermez, sadece bitkinin yaprakları bu kimyasal maddeyi tutar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.