Suyu artırın tuzu azaltın

Bayram, tatil derken yaz ortasında oluşan birkaç kilo fazlanızdan kurtulmak, kısa sürede eski formunuza dönmeniz için su tüketimini artırmalı ve tuzu kısıtlamalısınız.

Suyu artırın tuzu azaltın

Yaz aylarında kilolarımızın sorumlusu genelde yediklerimiz değil de, içtiklerimizdir. Serinlemek için içilen şeker içeriği fazla olan gazlı içecekler, meyve suları kilolara davetiye çıkarır. Aşırı sıcakların yaşandığı şu günlerde, terleme yolu ile kaybettiğimiz sıvı miktarı da artar, dolayısı ile vücudun daha da fazla sıvıya ihtiyacı olur. Ayrıca yazın revaçta meyveleri; karpuz, kavun, salatalık, kabak gibi meyve ve sebzelerde sık tüketildiğinden, bunlar ise diüretik (idrar söktürücü) özellikte olduğundan vücudun su kaybı daha da fazla olur.

İLK TERCİHİMİZ SU OLMALI
Öncelikle su tüketimini arttırmalı ve kaybettiğimiz sıvı ve mineralleri yerine koymalıyız. Tercihimiz daima su olmalıdır. Su, yaşam kaynağıdır, vücutta taşıyıcı görev üstlenir, dolaşım sisteminin yardımcısıdır, vücut sıcaklığının düzenlenmesinde rol alır, hücrelere besin ve oksijen taşır, böbrekler yolu ile zararlı maddeleri arındırarak, toksinleri uzaklaştırır; sindirime yardımcıdır, metabolizmamızı hızlandırır. Vücudun her gün 2-2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Suyun yanı sıra diğer seçeneklerimizi oluştururken kalorisi düşük olanlar tercih edilmelidir. Ayran, limonata ve mineral yönünden zengin maden suları ile karıştırdığımız meyve sularını içebilirsiniz. İspanyolların domates, sarımsak, kırmızıbiber, salatalık, ufalanmış ekmek ile yapıp soğuk içtikleri çorbamsı 'gazpaço', yine Yunanlıların patlıcan, dolmalık biber, yoğurt, kırmızıbiber ve nane ile yaptıkları soğuk çorba ya da bizim yöresel mutfak kültürümüzün ürünü ayran aşı çorbasını deneyebilirsiniz.

RENKLİ CACIĞI DENEYİN
Hepimizin sevdiği bir tür sıvı içecek olan cacık da, yazın pek severek tüketilir. Yoğurt ve salatalık dışında pancar, havuç, pazı gibi çeşitlemeler yapabilir, rengarenk cacıklar hazırlayabilirsiniz, bunları nane, dereotu gibi lezzet veren taze otlarla karıştırabilirsiniz. Soğuk kahve, buzlu çay, kendi şekeri ile pişirilen veya tatlandırıcı ilave edilen meyve kompostoları; örneğin, soğutulmuş vişne kompostosu üzerinde taze birkaç yaprak nane ile çok lezzetli bir seçenek, meyvelerle light süt, light yoğurtlarla smoothie'ler hazırlayabilirsiniz.

KİLO KONTROL SEÇENEKLERİ

Sıcak bir sabaha soğuk bir başlangıç

Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurtla başlamaya ne dersiniz?

Zenginleştirilmiş salatalar

Kırmızı fasulye gibi baklagillerle hazırlanmış, kırmızıbiber, yeşillikler ve mısır ile süslenmiş rengarenk salatalar, içine incecik dilimler ilave edilen közlenmiş, ızgara edilmiş sebzeler, peynirler, ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler, omega 3'ten zengin keten tohumunu da salatalarınıza serpebilirsiniz.

Yemeklerde bol bol salata yemelisiniz

Salatalarla birlikte yağsız, derileri alınarak pişirilmiş hindi, tavuk, balık gibi proteinli yiyecekler yiyebilirsiniz.

Sıcak ve soğuk sandviçler

Öğle yemeğinde kepekli sandviç ile hazırlanan az yağlı beyaz peynir, marul ve domates ile zenginlestirilmiş sandviçler olabilir. Salatalık, domates veya üzüm, incir gibi taze meyveler ve ceviz ile hazırlanmış, peynir tabağı ya da çavdar ekmeği üzerine koyup fırında hafifçe eriteceğiniz taze kaşar peyniri, domates, yanında roka gibi yeşilliklerle hazırladığınız sıcak sandviçler hem hafif hem doyurucudur.

Yumurta kurtarıcıdır

Yaz sıcaklarında genellikle yumurta tüketmek istemeyiz, oysa ki domates, yeşil sivri biber ile hazırlanan menemen, içine ilave edeceğiniz bir parça peynir ile çok lezzetli bir seçenek olur.

Kalorisi düşük sebzeler

Patlıcanı közleyip, yoğurtla karıştırmak, semizotu gibi yeşilliklerle yoğurt birlikteliği, ızgarada pişirilen kabak, patlıcan, sebzelerle birlikte domates, kekik, fesleğen, sarımsak, zeytinyağı ile çok lezzetli ve hafif öğünler hazırlayabilir, yine ızgara sebzeleri, peynirlere sarıp şık sunumlar yaratabilirsiniz. Zeytinyağlı fasulye, soğuk yenebildiği için yaz sofralarının vazgeçilmezidir.

Meyveli alternatifler

Meyve ile hazırlanan peynirler, incir, keçi peyniri ve roka gibi degisik alternatifler pratik ve hem kısa sürede hazırlanan seçenekler olabilir. Ara ögünlerde sogutulmus meyveler, salatalık dilimleri, meyveli yogurtları öneririm. Meyve salataları, ananas, kivi, muz, çilek, üzüm, erik çok fazla alternatif sunuyor; size sadece eslestirmek kalıyor. Yaz meyveleri potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller içerdikleri için, yazın ter ile kaybettigimizi bize tekrar kazandırırlar.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.