Tarihine ve doğasına sahip çıkan bir şehir Kopenhag

Kuzey Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri de Danimarka’nın başkenti Kopenhag... Kopenhag’da, yemyeşil parklarda baharın keyfini çıkarıp, iki asırdır hiç bozulmayan sokaklarda tarihe yolculuk edebilirsiniz.

Tarihine ve doğasına sahip çıkan bir şehir Kopenhag

Şerif ERCAN

Bir liman kenti olan Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın ismi, 'ticaret limanı' ya da 'tüccar limanı' anlamını taşıyor. Nüfusu yaklaşık 1.5 milyon olan şehir çok temiz ve çok yeşil. Dünyanın en eski ve en uzun yaya yoluna sahip olan şehir, Kuzey'in savaşçı ırkı Vikinglerin anavatanı olarak da biliniyor. 800 yıllık tarihe sahip olan şehrin özellikle iç kısımları, iki asırdan beri hemen hemen hiç değişmemiş. Bu semtlerde kısa bir gezintiyle, 17. ve 18. yüzyıl Kuzey Avrupa tüccar devletler mimarisinin en güzel örneklerini görebilirsiniz. Şehir merkezindeki eğlence parkı Tivoli, Kopenhag'ın en tanınmış yeri. Tivoli'ye bitişik Radhuspladsen ise şehrin ana meydanı. Meydanın hemen başındaki Ny Carlsberg Glyptotek, antik çağ heykelleri ve Empresyonist tablolardan oluşan etkileyici bir koleksiyona sahip. Yakınında ise dünya çapında bir müze olan Nationalmuseet Müzesi bulunuyor. Şehir merkezindeki Stroget Caddesi, her şeyin satıldığı bir cadde ve alışveriş tutkunları için tam bir cennet. Yürüyerek, keşfedilebilecek bir şehir olan Kopenhag'ın ortasındaki Kongens Nytorv adlı park da mutlaka görülmeli. Parkın birkaç yüz metre ilerisinde, Kraliyet Tiyatrosu Kongens Nytorv var. Bu etkileyici yapının hemen yanında da Nyhavn (yeni liman) uzanıyor. Limanın çevresindeki dar sokaklarda kentin en güzel restoran ve barları gizli. Büyük bir meydan olan Kongens Nytorv'un kuzeydoğusunda Nyhavn Kanalı da, bar ve restoranlarla dolu. Kopenhag'ın simgesi sayılan denizkızı heykeli de burada bulunuyor. Şehir merkezindeki Slotsholmen adası ise kentin antik kalbi sayılıyor. Meclise ev sahipliği yapan Christiansborg Slot burada yer alıyor. Hemen yakında bulunan Kara Elmas ise milli kütüphaneye ait cam ve granitten çok farklı bir yapı olarak göze çarpıyor. Daha kuzeyde görkemli Frederiksstaden semti, Danimarka Kraliyet Ailesi'nin ikametgahı Amalienborg Slot'a ev sahipliği yapıyor. Civardaki Milli Galeri, Danimarka sanatının ve uluslararası sanatın 700 yılına tanıklık eden eserlerle dolu. Suyun karşı yakasında ise Christianshavn bulunuyor. Bu bölgenin merkezindeki Vor Frelsers Kilisesi ise eğimli altın kulesiyle dikkat çekiyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.