"Sinerjimiz çok güzel tuttu"

Üç girişimci kadın; Funda Filibeli, Pelin Altuniş ve Selin Sunar bir araya gelerek ‘Gri by3’ markasını hayata geçirdi. Markanın showroom’unda buluşarak heyecanlarına ortak olduk ve yola çıkış hikayelerini konuştuk.

"Sinerjimiz çok güzel tuttu"

Röportaj: Gülçin İşler FIRAT

Fotoğraflar: Koray IŞIK

Üç yakın arkadaş birlikte seyahatte iken aradıkları kıyafetleri bulamamaktan yakınır ve kendi markalarını yaratmanın hayalini kurarlar. Gel zaman git zaman derken bu üç girişimci kadın; Funda Filibeli, Pelin Altuniş ve Selin Sunar 'Gri by3' markasını hayata geçirmeye karar verir. Gündüzden geceye geçişte rahatlıkla kullanabileceğiniz bluz, ceket, yelek, tunik, kaftan gibi parçalardan oluşan tasarımların yola çıkış hikayesini dinlemek için markanın kurucularıyla bir araya geldik.

Öncelikle sizleri tanıyalım...
Pelin Altuniş:
Yaklaşık 20 senedir tekstil sektöründeyim. Funda, 32 yıllık çocukluk arkadaşım, Selin de 15 yıldır; birlikte büyüdük...
Funda Filibeli: Aloha Çiçek Tasarım'ın eski ortaklarındanım. Öncesinde de Beymen ve Vakko'da satın almada çalışmıştım uzun süredir çalışmıyordum.
Selin Sunar: İç mimarım. 5 senedir çalışmıyordum, bir bebeğim var. Ben de çalışmıyor olmaktan sıkılmıştım ve iş hayatına bambaşka bir sektör ile döndüm.

Marka kurmaya nasıl karar verdiniz?
Filibeli:
Hep beraber seyahatteydik ve orada karar verdik. İlk çıkış noktamız da kendi aradığımız kıyafetleri bulamamak oldu. "Marka kursak mı?" diye kendi aramızda konuştuk ama sonra hepimizin farklı olayları gelişti, erteledik. Derken yaz sonunda hadi artık, yapalım bu işi diyerek başladık. Altuniş: Bir ayda her şeyi toparladık, yazın modellerin hepsi aklımızdaydı zaten. Kumaşları yurtdışı seyahatlerimizden toparladık. Çıkış noktamız burada olmayan özel kumaşları bularak tasarımları oluşturmaktı. Kumaşlardan sonra asıl konsepte karar verdik.

Üretimi siz yapıyorsunuz o halde?
Sunar:
Üretim tamamen bize ait, kendimiz diktiriyoruz.
Filibeli: Özel bir line'ımız var, 'Limited Editions' dediğimiz ürünlerden oluşan ve bunların kumaşları yurtdışından, Paris'ten geldi. Ve bu özel line'da olan ürünlerin ikincisi olmayacak, hepsinden bir tane model var. Bunu hep devam ettirmek istiyoruz.

Ürün grubunuzu neler oluşturuyor?
Altuniş:
Funda'nın bahsettiği özel koleksiyondan yola çıktık ve ilk olarak bluzlar tasarladık. Ardından onları tamamlayıcı ceketlere geçtik ve modellerimiz genişledi. Tamamen üst giyim hazırladık.
Sunar: Üçlü takımlarımız var; yelek, bluz, ceket gibi. Kolsuz, dantelli, düz atletler, elbise var. Pantolon, etek yok ama davette giydiğimiz pantolonlarımız için sipariş aldık. Kendimiz için diktirdiğimiz pantolonlar çok beğenildi (gülüyor).
Filibeli: Basic ama şık, gündüzden geceye geçişte kullanılabilen geniş V, bisiklet yaka bluzlar çıkış noktamız oldu. Çünkü istediğimiz kumaşta şık tasarımlar bulamıyorduk.

Nedir o kumaş?
Altuniş:
İpek ve günlük giyimde krep. Hem çok şık hem de çok kullanışlı. Kumaş seçimini biz yapıyoruz, ithal ettiğimiz de var, buradan da alıyoruz. Sonrasında kumaşa göre tasarım yapıyoruz, bele oturan, oversize, kolu geniş, aksesuarlı gibi.

İş bölümü nasıl oluyor?
Altuniş:
Şimdiye kadar üçümüz beraber götürdük ama ikinci koleksiyon hazırlanmasında artık bölümlere ayrılabiliriz. Sunar: Muhasebeyi ben yapıyorum.
Filibeli: Zaten kumaş ve model seçiminde genelde ortak karar veriyoruz. Ondan sonra detaylar için arada bölüşüyoruz.

Çatışmalar oluyor mu?
Filibeli:
(Gülüşmeler)... Çatışma olmadan ortaya güzel bir şey çıkar mı? İlla ki çatışmak lazım ama tabii ki yapıcı çatışmalar diyelim, daha iyisini yapmak adına. Sonuç iyi olunca iyi ki çatışmışız diyoruz. Sunar: Orta yolu buluyoruz.

Markanızın adı Gri By3'e nasıl karar verdiniz?
Filibeli:
Gri renk bize geniş bir yelpaze sunuyor ve üçümüz de gri rengi seviyoruz. Biz 3 kişiyiz ve gri de 3 harften oluşuyor.
Altuniş: Nötr bir renk ve her şeyi kapsıyor. İngilizce bir isim koymak istemedik ve rahat okunan, bilinebilir bir isim olsun istedik.
Sunar: Gri rengi her şeyle kombinleyebiliyorsunuz ve hepimiz severek bu rengi kullanıyoruz. Bundan yola çıkarak dekorasyonda da gri tonlarını kullandık.

Selin Hanım, iç mimar olduğunuz için dekorasyon sizin imzanızı taşıyor olmalı?
Sunar:
Hepimizin tabii ki fikri var, ben yaptım diyemem. Buranın ilk hali görseniz, "Siz burayı nasıl tuttunuz?" derdiniz. 1 hafta içinde dekorasyonu hazırdı, tabii ki gece yarılarına kadar çalıştık. Burada en sevdiğimiz dikdörtgen bir alan olması ve yüksek tavanları idi.

Etiler Armutlu'da mağazayı açmaya nasıl karar verdiniz?
Altuniş:
Nişantaşı, Bebek gibi çok bilindik yerler olsun istemedik. Ters köşe oldu biraz, çünkü kimse burada böyle bir şey beklemiyordu.
Sunar: Mağaza gibi olsun istemedik küçük bir cafe de yaptık ki gelen misafirlerimiz çayını, kahvesini içsin, keyifle alışverişini yapsın.
Filibeli: Biz buraya mağazamız demiyoruz, atölye ve showroom diyoruz. Üretim olarak atölye burada değil ama bizim toplanıp üretim yaptığımız, fikirlerimizi hayata geçirdiğimiz yer burası.

Kendi markanızı kurmak ne hissettiriyor?
Altuniş:
Daha hala çok farkında değiliz açıkçası. Davetimizi yaptık ve ürünlerimiz herkes tarafından çok sevildi hatta limited edition koleksiyonumuz kapış kapış gitti. Beğenilmekten çok mutluyuz.
Filibeli: Her şeyden önce yoktan bir şeyi var etmenin mutluluğu çok güzel ve ürünlerin beğenilmesi de bizi çok mutlu ediyor.
Sunar: Çok güzel bir his ve çok heyecanlıyız.

Dostluğunuzu iş ortaklığınıza taşıdınız, böylece ve hayallerinizi gerçekleştirdiniz.
Altuniş: Evet, hayalimizi gerçekleştirdik. Hepimizin daha önce kendi markaları oldu ama üçümüzün sinerjisi çok güzel tuttu. Ailelerimiz, dostlarımız çok destek oldular ve güç verdiler.

Hedef kitlenizi kimler oluşturuyor?
Filibeli:
Genellikle kariyer kadınları çünkü tasarımlarımızı oluştururken amacımız gündüzden geceye geçişte şıklığı yakalamaktı. Mesela gündüz giydiğiniz ceket-bluz ikili takımı, ceketinizi çıkartarak gece şıklığınızı yakalayabilirsiniz.
Altuniş: Markamızı kurarken günlük kıyafeti akşama nasıl taşırız fikrini taşıyorduk, çünkü artık hiçbirimizin kıyafet değiştirecek vakti yok.

Size göre markanızın farklarını neler oluşturuyor?
Altuniş:
Kumaşlarımız çok kaliteli, ipek, kadife, krep hepsinin en iyisini alarak tasarımlarımızı yapıyoruz.
Filibeli: Kalıplara çok önem veriyoruz ve özeniyoruz. Tabii ki dikişler de. Sunar: Hayat kurtaran ikili, üçlü kombinlerimiz var. Sadece bir bluz değil, ona uygun ceketi, yeleği de alabiliyorsunuz.

Kış koleksiyonunuzda neler göreceğiz?
Filibeli:
Kuplu, vücuda oturan ceketler, oversize ceketler, smokin tarzda, pullu, payetli, işlemeli ceketler var. Kadife kaftanlarımız, uzun kadife hırkalarımız yine oversize yeleklerimiz var. Uzun kollu, kolsuz, derin V yaka, dantelli, düz, sırt dekolteli gibi farklı seçeneklerde de bluzlarımız var.

Yeni planlarınız neler?
Altuniş:
Online satış planımız var. Corner olarak yer almak istiyoruz İzmir, Antalya, Bursa, Ankara gibi Türkiye'nin çeşitli illerinde, zaman gösterecek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.