Siz farkına bile varmadan vücudunuzun yaptığı 11 şey

Gün içinde bedeninizde gerçekleşen olayları bildiğinizi düşünebilirsiniz ancak siz hiç fark etmeden vücudunuzun yaptığı birçok şey var. Dr. Mehmet Öz yazdı.

Siz farkına bile varmadan vücudunuzun yaptığı 11 şey

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Genel bakımdan tutun da olası zorluklar için hazırlık yapmaya kadar, bedeniniz sürekli çalışıyor. Siz farkında olmadan vücudunuzda neler olduğuna bir göz atalım.

KALBİNİZİN ATMAYA DEVAM ETMESİNİ SAĞLAR

Birçoğumuz, kalbimizle ilgili bir şeyler ters gitmediği sürece orada neler olduğunu pek fark etmeyiz. Ancak kalbinizin sürekli atmaya devam etmesi birden fazla kontrol mekanizmasıyla uyumlu olarak düzgünce ayarlanmıştır. Bu mekanizmalar ne kadar ağır egzersiz yaptığınızı, stresli veya tehlikede olup olmadığınızı ve dolaşım sisteminizde ne kadar miktarda kan dolaştığını algılar. Bedeninizin o anki ihtiyaçlarına göre kalp atış hızınızı düzenler ve bu da bir otobüse yetişmek için koşarken orta yolda durup nefes nefese kalmanıza engel olur.

ELEKTROLİTLERİ DENGELER

Vücudunuzun fonksiyonlarına normal bir şekilde devam edebilmesi çeşitli elektrolitlere bağlıdır. Bunun olabilmesi için bu elektrolitlerin doğru seviyelerde korunması gerekir. Bu seviyeleri korumak ise beynin tamamından tutun en küçük bağımsız hücrelere kadar uzanan karışık bir ağın düzenlenmesini içerir. Bedeniniz sürekli elektrolit seviyelerini takip eder ve bu seviyelerin mümkün olduğunca uzun süre korunması için sıklıkla çeşitli sistemler kurar. Bu sistemler sayesinde tuzlu patates kızartması yemiş olmanız veya uzun bir koşuya çıkmanız fark etmeksizin kan kimyanız aynı kalır.

KEMİKLERİNİZİ ONARIR

Kemikleriniz vücudunuzun en kalıcı bölümü gibi görünebilir ancak durağanlıktan oldukça uzaktır. Eğer kemikleriniz sürekli yeniden yapılanmazsa bedeninizin değişen ihtiyaçlarına adapte olamaz ve zarar gördüğünde kendini kolayca yenileyemez. Vücudunuz kemiklerinizi daha güçlü hale getirmek için sürekli onları parçalar ve yeniden yapılandırır. Tipik bir yıl içerisinde kemik kütlenizin büyük bir kısmı yenilenir, hatta araştırmalara göre bir yetişkin iskeletinin büyük bir kısmı her 10 yılda bir yenileniyor!

NEYİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA KARAR VERİR

Hiç hayatınızda bir göreve, çevrenizde olan biteni fark etmeyecek kadar çok odaklandınız mı? Bunun için bilinçaltı beyninize teşekkür etmelisiniz. Beyniniz, odaklanmanız gereken bilgileri alırken önemsiz şeyleri elemek için bazı yöntemlere sahip. Bu yüzden gürültülü bir odada isminizi seslendikleri zaman duyabiliyorsunuz. Beyniniz sürekli büyük oranda bilgiyi takip ediyor, ancak önemli olanları seçerken diğerlerini geride bırakıyor ve bu sayede asıl önemli olan şeylere dikkatinizi verebiliyorsunuz.

BESİNLERİ SİNDİRİR

Konu beslenme olduğu zaman oturup yemek işin kolay kısmı. Asıl iş, siz yuttuktan sonra vücudunuzun o besini nasıl kullandığı. Vücudunuz katı besini alır ve o yiyeceğin içerdiği mikroskobik boyuttaki besin değerlerini emebilecek noktaya ulaşana kadar parçalamaya devam eder. Bütün bunları, midenize duraksama fırsatı bile vermenize gerek kalmadan yapar. Sindirim sisteminizdeki çeşitli hormon ve algılayıcılar, bütün bu sürecin hiç aksamadan gerçekleşmesine yardımcı olur ve karnınızın doymasını sağlar.

KASLARINIZI GELİŞTİRİR

En zor kısmın spor salonunda gerçekleştiğini düşünüyor olabilirsiniz ama aslında asıl efor sonrasındaki süreçte gerçekleşiyor. Koşuya başlamak veya bolca ayakta durmanıza neden olacak bir işe başlamak gibi yeni bir fiziksel aktivitenin stresi, bedeninize bu süreç için neye ihtiyacı olduğu mesajını gönderir. En başlarda biraz ham olsanız da sonrasında bu hamlık geçecektir çünkü bedeniniz yaptığınız şeyi kolaylaştırmak ve sakatlığı engellemek adına sürekli kaslarınızı geliştirip bağ doku ve tendonlarınızı güçlendirerek kendini bu sürece adapte eder.

SUSAMANIZI SAĞLAR

Vücudunuzun yarısından fazlası sudan oluşur, bu nedenle yeterince su içtiğinizden emin olmanız gerçekten önemli. Vücudunuz sürekli, terleyerek veya nefes alıp vererek (evet, nefes alıp vererek su kaybediyorsunuz) ne kadar su kaybettiğinizi ve kaybettiğiniz suyu yerine koymak için ne kadar su içmeniz gerektiğini belirlemek için çalışır. Neyse ki, suya ihtiyacımız olduğunu bildirmek için harika bir sinyal gönderiyor: Susamak. Neden veya nasıl susadığınızı bilmeyebilirsiniz ancak vücudunuz size daha fazla suya ihtiyacı olduğunu söylüyorsa bunun sebebi siz fark etmeden bunun hesabını yapmış olmasıdır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.