Kayaların Zirvesindeki Mistik Tarih: Meteora

Doğanın tarihi nasıl şekillendirdiğinin en iyi göstergelerinden biri de Yunanistan’daki Meteora manastırları. Havada asılı gibi duran manastırlar, 11. yüzyıla uzanan tarihi ve hikayesiyle ziyaretçileri büyülüyor.

Kayaların Zirvesindeki Mistik Tarih: Meteora

Dünyanın en ilginç kutsal mekanlarından biri de komşumuzda yer alıyor. Yunanistan’da, Selanik’e 3 saat uzaklıktaki Meteora’dan söz ediyorum. UNESCO tarafından koruma altına anılan Meteora’nın dünya çapında tanınan özelliği, dik kayaların üzerinde bulunan manastırları. Meteora, Yunanistan’ın Kalambaka kasabası yakınlarındaki kayalık bölge. Bölgede, Yunanistan’daki en önemli manastırları bulunuyor. Meteora’nın dev kayalarına ve yüzlerce metre yükseklikte, zirvesinde bulunan asırlık manastırlara hayran kalmamak elde değil.


Yazı: Şerif Ercan



Manastırlara ulaşan basamakların bile bulunmadığı bu dönemde kullandıktan sonra geri çektikleri ip ya da merdivenlerle ulaşan keşişler, bazı manastırların içlerini de göz kamaştıran freskolarla süslemiş. 


Arabayla Selanik’ten yaklaşık 3 ve Atina’dan 4 saatlik bir yolculuk yaparak varacağınız Meteora, gökyüzüne doğru dimdik yükselen devasa kayaların zirvesine inşa edilmiş manastırlarıyla insanı büyülüyor. Bu arada Meteora zaten ‘Havada asılı’ anlamına geliyor.


Ulaşması bile imkansız görünen bu kayaların zirvesindeki ilk manastırın 11. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. 14 yüzyıla gelindiğinde kayaların tepesinde 20’nin üzerinde manastır yer alıyormuş. Keşişler, şimdi bile imkansız görünen bu manastırları işgal ve saldırılardan kurtulmak için inşa etmiş. Manastırlara ulaşan basamakların bile bulunmadığı bu dönemde kullandıktan sonra geri çektikleri ip ya da merdivenlerle ulaşan keşişler, bazı manastırların içlerini de göz kamaştıran freskolarla süslemiş.


Bugün 24 manastırdan altısı hala aktif ve turistlere açık olmalarına rağmen içinde keşişler yaşamayı sürdürüyor. Bu da Meteora’yı ziyaret edenlerin bu izole yaşamdan birebir kesitler deneyimlemesini sağlıyor. Burası tarih meraklılarının yanı yıra trekking ve kaya tırmanışı gibi doğa sporları yapanlar için de çok gözde bir yer. Günümüzde, bu ilahi sütunların zorlu tırmanışı dünyanın her yerinden dağcıları kendisine çekiyor.


Meteora’ya gitmişken çevresindeki köy ve kasabaları da gezmeden dönmeyin. Örneğin kayalar arasına yuva yapmış bir köy olan Kastraki, bölgenin en şirin köylerinden biri. Hatta, konaklamak için çok güzel otellerin de oldu bu köyü tercih edebilirsiniz. Kalambaka da bölgenin en güzel yerlerinden. Burada da çok güzel oteller ve restoranlar var. Spotos olarak bilinen şehrin eski kısmında bir gezintiye çıkmayı da ihmal etmeyin. Yunanistan’ın ahşap işçiliği okulunu ve ender görülen el yapımı bronz eşyalara rastlayacağınız geleneksel dökümhaneyi de kesinlikle ziyaret etmelisiniz.


İnsanoğlunun neler yapabileceğini gösteren, muhteşem bir coğrafyada yer alan ve etrafında otantik köy ve kasabaların bulunduğu Meteora’yı ‘görülecekler’ listenize ekleyin, pişman olmazsınız...


BUNLARI YAPMADAN DÖNMEYİN

Meteora’da mutlaka yapmanız gerekenlerin başında manastırları günbatımında izlemek olmalı. Güneş batarken kayaların üzerindeki manastırlar muhteşem bir nazara oluşturuyor. Büyük Aziz (ya da yerel halkın dediği gibi Agia) Meteora’nın en yüksek zirvesi. Buraya yürüyerek veya tırmanarak ulaşabilirsiniz. Ama bunu rehber eşliğinde yapmanız gerekiyor. Zirve 430 metre ve doğal olarak bölgeyi, oradaki köyleri ve kasabaları kuşbakışı izleyebilirsiniz. Meteora sadece muhteşem bir UNESCO Dünya Mirası alanı değil, aynı zamanda gurmeler için de harika bir yer. Yemekleri ve yerel ürünleri tatmakla ilgileniyorsanız, Kalambaka’da bir gezintiye çıkın. Rahipler tarafından yapılan ev yapımı turtalar ve balları tatmalısınız.