2015’te çok fazla su içeceğim!

Yeni yıla girerken hep kararlar alır, bunu yaparken de genelde daha sağlıklı yaşamı hedefleriz. 2015 için önerim; daha fazla su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeniz.

2015’te çok fazla su içeceğim!

Kilo vermek için su içmeniz gerektigi vurgulanır. Gerçekten su içmeye basladıgınızda, suyun tok olmanızı sagladıgını, metabolizmanızın daha hızlı çalıstıgını, vücudun su tutması ile basa çıkabildiginizi, sindirim ve bosaltım sisteminizin daha iyi çalıstıgını görecek ve toksinlerden arındıgınız için kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Su, iştahınızı engeller. Bazen aç olmadığınız halde bir şeyler yemek istersiniz. Özellikle yemeklerden önce su içmek tokluk hissi sağlar, daha fazla kalori almanızı önler. Bu durumda içtiğiniz su, sizin gelişigüzel yiyecek tüketmenizi engelleyecektir. Susuzluk, aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatır. Su, dokulara oksijen taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Vücutta depolanan yağları yakmak için vücudun daha fazla suya gereksinimi olur. En doğal ve etkili ödem atma yolu; su içmektir. Kadınların, belirli dönemlerde hormonal faaliyetleri ile oluşan ödemlerinden kurtulması için erkeklere oranla daha fazla suya ihtiyaçları olur. Yine yeterince su tüketüketilmediğinde, kilo vermek için önerilen arttırılmış lifli beslenme, bağırsak sıkıntıları (kabızlık) yaşanmasına neden olur.

Daha fazla su içmek için neler yapabiliriz?

Sadece susadığınızda su içme alışkanlığınız varsa; bunu değiştirmelisiniz. Aynen yemek yediğiniz öğünleriniz gibi, düzenli aralıklarla su içmelisiniz. O halde her yemeğe başlamadan önce bir bardak su içmeye ne dersiniz?

Ne kadar su içmeliyim?

Vücudun su ihtiyacı kişiye göre değişir. Kilo, aktivite düzeyi, iklimsel faktörler, beslenme tarzı ve mevcut hastalıklar; bu ihtiyacı etkileyen parametrelerdir. İçeceğiniz su miktarının yeterliliğini, idrarınızın renginin çok açık olması ile test edebilirsiniz. Su ihtiyacınızı, gün içine yayarak gidermelisiniz.

Suyu nasıl içelim?

Sabah kalkınca ilk işiniz su içmek olsun, aynı şekilde gece yatmadan da bir bardak su içmelisiniz. Suyu daha lezzetli kılmak için yeşil elma ve limon dilimi, taze nane, karanfil gibi hoş kokulu baharatlar ekleyin. Ne kadar su içtiğinizi test etmek için ölçekleriniz olması önemlidir, günlük su tüketiminizi takip etmelisiniz. Suyun şişkinliğe neden olmasını önlemek için ağır ağır yudumlayarak içmelisiniz. Suyu oturur pozisyonda için: Ayakta iken içtiğiniz su, mideyi hemen terk ederek, direkt onikiparmak bağırsağına geçer.

Suyun ısısı ne olmalı?

Kış aylarında soğuk su içildiğinde, sindirim daha zorlaşır ve gaz şikayetleri artar. İdeali suyun oda ısısında içilmesidir. Vücutta tüm metabolik işlemler dengeli bir pH'a bağlı olduğundan, 'alkali' olan, yani pH'ı 7'den büyük olan tüketilmesi sağlıklı olur.

AROMALI SULAR HAZIRLAYIN

Suyu, içine koyacağınız ilavelerle çok lezzetli hale getirebilirsiniz:

Otlar: Biberiye, kekik, nane, fesleğen, kişniş, maydanoz

Baharatlar: Tarçın çubukları, kakule bakla, taze zencefil, karanfil

Meyveler: Çilek, kavun, tropikal meyveler, portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgiller, elma

Yenilebilir çiçekler: Gül, lavanta, narenciye çiçekleri Sebzeler: Salatalık, kereviz, rezene, havuç

Örnek karışımlar:

Dilimlenmiş portakal, kakule, tarçın, karanfil, yenibahar

Dilimlenmiş taze zencefil, dilimlenmiş limon

Bir avuç taze yaban mersini, dilimlenmiş salatalık, nane yaprakları

Mango, ananas dilimleri, birkaç sap taze nane yeşil veya kırmızı elma, birkaç çubuk tarçın

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.