Diyetteyken mutlaka ‘B’ planınız olmalı

Sosyal yaşamınız, bir uzman tarafından planlanan beslenme programınızı bozabilir. Yemek davetleri, sosyal yaşamın olmazsa olmazlarıdır. O halde bir B planı oluşturmalı ve ona uymalısınız

Diyetteyken mutlaka ‘B’ planınız olmalı

Önceden belirlenen katılacağınız bir yemek varsa ya da hafta sonu için özel bir davete katılacaksanız, hafta içinde önleminizi alabilir, kalori kısıtlamasına gidebilirsiniz. Bunu yaparken abartmamalısınız, aşırı kısıtlamalara gittiğinizde bu defa da katıldığınız davette aşırı yemenin önüne geçemezsiniz. Halbuki alacağınız protein oranını arttırıp, karbonhidrat alımına sınırlama getirerek çözüm yaratabilirsiniz. Su tüketimini ve fiziksel aktivitenizi de bu süreçte artırırsanız oldukça etkili olacaktır. Yine iş yaşamının ve büyük şehirlerde yaşamanın bedeli, 'uzayan çalışma saatleri, trafikte uzun süre kalmak' gibi özetlenebilir; bu gibi durumlarda işten eve döndüğünüzde kendinizi çok aç hissediyorsanız, yemek hazırlamadan önce içeceğiniz bir bardak sütlü kahveyle hem günün yorgunluğunu ve stresini atar hem de akşam öğününüzde iştahınızı kontrol edebilirsiniz. İştahınızı kontrol etmeniz için diğer bir öneriyse kalorisi düşük bir çorba hazırlamanız olacaktır, böylelikle yemek hazır olana kadar açlığınızı yatıştırabilir ve iştahınızı dengelersiniz.

ATIŞTIRMA ALIŞKANLIĞI

Atıştırma alışkanlığımız nedeniyle çok fazla kalori alabiliriz. Atıştırmalık olarak doğru yiyecekleri seçerseniz, abur cubur yeme isteğinizin önüne geçebilirsiniz. Örneğin bir meyveyi biraz proteinle birleştirirseniz daha fazla doyduğunuzu hissedersiniz. Bu süt, yoğurt olabilir ya da meyveyle birlikte ceviz, badem gibi bir ikiliyi seçebilirsiniz. Bilinçli beslenmeye planlı bir alışveriş eşlik eder. Buzdolabında sağlıklı atıştırmalıklarınız olmalı. Bu kural çantanız için de geçerli, çok aç olduğunuzu hissettiğinizde yanınızda fındık, ceviz, badem, kuru kayısı gibi sağlıklı atıştırmalıklarınız olsun. Yine gerginlik hissettiğinizde çikolata yerine bitki çayınızı yudumlamalısınız. 'Ya hep ya hiç' zihniyetiyle motivasyon kaybı yaşamamalısınız, egzersiz yapmanızı etkileyecek hava değişiklikleri ya da hastalık dönemleriniz olabilir. Bu durumlarda vazgeçmek yerine mola verdiğinizi düşünebilirsiniz. Her şey yolunda giderken farklı bir stres yaşamanız, kontrol hissinizi kaybetmenize neden olur. O zaman diyetinize bir süre mola vermeniz gerekebilir. Mola vermek, kişiyi suçluluk duygusundan kurtaracağı gibi, motivasyonu daha çabuk sağlanabilir.

B PLANI YAPMANIN YOLLARI

Salatayla yemeğe başlayın, sosla değil, limon suyuyla lezzetlendirin.

Ekmek yemeyin ve ekmek sepeti sizden uzakta olsun.

Buğulama ve ızgara olarak pişmiş bir ana yemek tercih edin.

Ana yemeğin siparişini sonraya bırakın, çok aç olduğunuzda daha fazla yiyebileceğinizi düşünebilirsiniz, yemeği paylaşmayı teklif edin.

Siparişi çabuk verin, çabuk karar verin. Önce siparişi siz verirseniz diğer seçimlerden etkilenmezsiniz.

Parasını ödedim, tabağımdakilerin hepsini bitirmeliyim diyorsanız, kalanı paket ettirebilirsiniz.

Lokantada tabakların ve porsiyonların büyük olduğunu aklınızdan çıkarmayın, servis için salata veya tatlı tabağı isteyin. Mümkün olduğu kadar yavaş yemek için tabağınızdakileri daha küçük parçalara bölmeye çalışın ve çiğneme sayınızı arttırmaya, sık sık çatal ve bıçağı tabağınızın yanına koyup yeme sürenizi arttırın.

Yemeğin üstüne kahve siparişi verin, bu daha çok yemenizi engeller. l Bir davete gittiğinizde karnınız çok aç olmamalı, önceden sağlıklı, sizi tok tutacak bir şeyler yemelisiniz.

Davetlere biraz geç katılmaya çalışın. Kalorisi yüksek kokteyller yerine, limonlu maden suyunuzu yudumlayın. İçki yanında kuruyemiş, cips gibi atıştırmalıklara hiç elinizi sürmeyin.

İçki tercihinizi alkolü daha az olan veya sulandırmaya müsait olanlardan yana kullanın.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.