Elif Edes Tapan ve Kurabiye Fabrikası

“Kurabiye fabrikası’nda herkes için leziz ve sağlıklı ürünlerimiz var”

Elif Edes Tapan ve Kurabiye Fabrikası

Paris Cordon Bleu'de gastronomi eğitimini tamamlayan ve 'Elif Gourmet', 'Crema', 'Gourmet Shop' ve 'Mutlu Mutfak' gibi pek çok markayı yaratan Elif Edes Tapan, simdi de Mehmet Irmak'la beraber Kurabiye Fabrikası'nı hayata geçirdi. Tapan, dört katlı Kurabiye Fabrikası'nın hedeflerini ve yeni projelerini anlattı.

Gurme dünyasının önemli isimlerinden Elif Edes Tapan, kısa süre önce yeni bir olusuma imza attı ve isadamı Mehmet Irmak'la beraber dört kattan olusan Kurabiye Fabrikası'nı hayata geçirdi. Kurabiye Fabrikası'nda catering firmaları ve kafeler ile toplu tüketimin yogun oldugu yerler için uygun ürünler hazırlanacak. Catering firmaları için pek çogu donmus olarak teslim edilecek ürünlerle birlikte sade ve aromalı tartöletler, aromalı krepler, grissini çesitleri, tatlı- tuzlu kurabiye çesitleri, mini cheesecake'ler, yufka kapları ile beze, ravioli ve börek çesitleri bulunuyor. ?lk üç katında üretim yapılacak olan Kurabiye Fabrikası'nın bir diger sürprizi ise dördüncü katında yer alan stüdyo Nove Zero. Özel olarak dekore edilen Nove Zero'da çesitli kurs programları yer alacak ve farklı yemek programları, dergi ve yemek kitabı çekimleri yapılabilecek. Elif Edes Tapan, piyasaya iddialı bir giris yapmaya hazırlanan Kurabiye Fabrikası'nın hedeflerini ve yeni projelerini anlattı.

'Elif Gourmet' ile başlayıp, 'Crema'dan sonra 'Masa' ile devam ettiginiz catering sektöründe öncü isimlerden birisiniz. Şimdi de Kurabiye Fabrikası ile karşımızdasınız, nasıl doğdu bu konsept?

Beş sene önce 'Masa'yı kapadıktan sonra Mutlu Mutfak markası ile yemek kitapları yazmaya başladım. Bu arada ders vermeye ve dergilere gurme sayfaları hazırlamaya devam ettim. Eşimin teşvik etmesiyle Mehmet Irmak ile piyasada ihtiyaç oldugunu düsündügümüz toplu unlu
mamül üretimi isine girmeye karar verdik. Kurabiye Fabrikası Aralık 2012'de kuruldu.

Kurabiye Fabrikası hangi özellikleriyle sektöre yeni bir anlayış getirmeyi hedefliyor?
Kurabiye Fabrikası'nda catering firmaları, restoran ve cafe zincirleri, oteller, hastane, okul kantinleri gibi toplu alım yapan kuruluşlara farklı ve lezzetli ürün gruplarımız var. Kurabiye Fabrikası'nın ilk üç katında üretim yapılıyor, dördüncü kat ise mutfak kültürüne dair tüm fikirlere açık.

Dördüncü kattan ve bu katta yapılmasını istediginiz projelerden söz eder misiniz?

Kurabiye Fabrikası içerisinde yer alan studio 'Nove Zero' televizyon ve dergi çekimleri, yemek dersleri, toplantılar, çay ve ufak yemek davetleri için kiralanabilecek bir mekan. Nove Zero da yemek programım '44 Tabak Ask'ı ve çesitli dergi çekimlerini yapıyoruz. Yemek kurslarının yanı sıra yemek fotografçılıgı ve food styling kursları düzenlemekteyiz. Nove Zero'yu aynı amaçlarla isteyenler de kiralayabilecek. TV çekimleri ve dergi çekimleri için tüm teknik detaylar düsünüldü; black out storlar, farklı fonlar, kamera ve ısık için borular, her sey hazır. Ayrıca gruplar halinde belli konseptlerde yemek dersleri, çocuklar için yarısmalı yemek programları planladık. Geçtigimiz günlerde 16 Amerikalı öğrenci ile Studio Nove Zero'da Türk mutfağının klasiklerinden hazırladık. Gerçekten çok keyifliydi.

Nove Zero'da çeşitli kurs programlarının da yer alacağını söylediniz; bu kurslar nasıl ve neye göre planlanıyor, tercihlere açık mı? Nove Zero'da bir ada ocak, tezgah, altı adet mobil ocak ve çalışma tezgahımız var. Mutfağımızı kursun içeriğine ve katılımcı sayısına göre yerleştirebiliyoruz. 6 - 12 kişilik dersler, 1-3 kişilik özel dersler, çocuklar için yarışmalı yemek programları. Anne - çocuk, baba- çocuk yemek programları olacak. Derslerin içerikleri bizim önerilerimiz dışında katılacak kişilerin istekleriyle kararlaştırılıyor. Çay saati, tapas, Uzakdoğu mönüsü, tart ve kişler gibi pek çok farklı konu öneriyoruz. Nove Zero kiralanabilir bir mekan olduğu için isteyen kendi yemek kursunu bile verebilecek. Nove Zero aynı zamanda özel olarak dekore edilen bir mekan.
Buradaki eşyaların da hatırası olduğunu söylediniz, bunları anlatır mısınız, hangi parçalar sizin için çok değerli?
Buradaki eşyaların neredeyse tamamı hatırası olan eşyalar. Mesela dedemin radyosunu, babamın eski ofisinden chesterfield koltuğu eşimin annesinin evinden başka bir koltukla tamamladım. Bunun dışında öğrencilik dönemimdeki valizleri burada dekoratif olarak sehpa ve gazetelik yaptım. Aynalar, şamdanlar... Buradaki her şeyin bir hatırası, bir hikayesi var. Bu tür eşyalarla bir arada olmak bana iyi geliyor. Sıcak bir enerji veriyor.

Çay saati ya da organizasyon için alternatif mekan arayanlara hizmet vermeyi de planlıyor musunuz burada?
Nove Zero kiralanabilir bir alan yani hanımlar dilerlerse burayı çaysaati için ya da özel toplantıları için kiralayabilir. Bunun dışında, buradayemek derslerini sadece ben vermeyeceğim. Mesela siz çok güzel kek, pasta, kurabiye yapıyorsunuz ve bunu arkadaşlarınızla, dostlarınızla paylaşmak, onlara da öğretmek istiyorsunuz. Bu durumda Nove Zero'yu kiralayabilir, dostlarınıza veya kendi öğrencilerinize hünerlerinizi gösterip, ardından da keyifle yaptıklarınızı ikram edebilirsiniz. Nove Zero mutfak atölyesi olmanın yanı sıra keyifli sohbetler gerçekleştirebilecek oturma alanı ve şık yemek masası ile ev tadında.

Catering firmaları ve kafeler için hazırlayacağınızı ürün yelpazesinde neler var?
Catering firmaları için pek çoğu donmuş olarak teslim edilecek ürünlerle birlikte sade ve aromalı tartöletler, aromalı krepler, grissini çeşitleri, tatlı- tuzlu kurabiye çeşitleri, mini cheesecakeler, yufka kapları ile beze, ravioli ve börek çeşitleri bulunuyor. Kafeler için ise tatlı-tuzlu tek kişilik veya
sekiz kişilik tartlar, kişler ile sağlıklı ürünler üretiyoruz. Uzun senelerin tecrübesi ile geliştirdiğim pek çok tarif var, bugün bu bilgi birikimini
Kurabiye Fabrikası ürünlerinde kullanıyoruz. Bizden ürün almak isteyen kuruluşlara; ihtiyaçlarına, müşteri profillerine, market segmentlerine göre farklı ürünler öneriyor, yepyeni ürünler yapıyoruz.

Sağlıklı ve alternatif toplantı kutuları hazırlayacağınızdan söz ettiniz, bu kutuların içeriğini nasıl belirleyeceksiniz? Bunların yanı sıra butik ürünler de olacak mı?
Toplantı kutuları özellikle civardaki plazalar, is yerleri ve ofisler içintasarladıgımız tatlı ve tuzlu çesitlerin oldugu lezzetli kutular. Her bir kutu seçeneginde bes çesit bulunuyor. Bir gün önce siparisle hazırlanacak kutulara önümüzdeki aylarda hafif sandviçler ve salatalar ilave edecegiz. Saglıklı ürünlerimiz tam bugday unu, çavdar, yulaf kepegi, tereyagı, dogal seker (bal, agave, truvia) ile hazırlanmıs lezzetli ürünler.

Yeni bir kitap hazırlıyorsunuz, bu kitabın içeriginden söz eder misiniz?
Evet, kitabım bitmek üzere. Her yeni kitap bitip, matbaaya gitme zamanı geldiginde oldugu gibi biraz heyecanlıyım. Kurabiye Fabrikası projesi ile üçüncü kitabımın bitmesi biraz gecikti. Mutlu Mutfak'ın üçüncü kitabının adı: Tüy Siklet / Hafif & Lezzetli Tarifler... ?sminden belli olacagı gibi tarifler düsük kalorili ve tabii lezzetli, pratik. Haziran ayında raflarda olacagını umuyorum.

Çok sık bir davet vermeniz gerektiginde içkisi, tatlısı ve yan yemekleriyle nasıl bir mönü hazırlarsınız, bizim için birkaç ipucu verebilir misiniz?
Tabii, bununla ilgili önemli detaylar var. Davetin hangi mevsim, hangi gün, saat kaçta ve kimlere hangi maksatla
verildigine göre bir konsept oturtulmalı. Bu sebeple bu tür davet ve organizasyonlar için öncelikle bu detayları belirlemek gerekiyor. Daha sonra müzik, ısıklandırma, oturma düzeni veya parti düzeni gibi konulara da baktıktan sonra mönüye göre sunum, büfe, vs. düsünülmeli. Burada dikkat edilecek bir husus daha var; yanlıs müzik seçimi ya da yanlıs içki seçimi sizin büyük özenle hazırladıgınız mönüyü gölgeleyebilir.
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.