Olgun cilde faydalı 5 bileşen

Son birkaç yıldır yaş almanın beraberinde getirdiği olgunluk ve güzelliğe karşı bakışımız olumlu yönde değişti. Peki, olgun cilde nasıl bakmalı?

Olgun cilde faydalı 5 bileşen

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Yaş almanın en belirgin işaretlerini aynaya baktığımızda görüyoruz. Birçok durumda cildimiz bizi dış dünyadaki stres faktörlerinden uzak tutmak için ilk bariyer oluyor, dolayısıyla yaşımızı en çok ortaya çıkaran kısım da cildimiz oluyor. Her şeyden önce genetik yapı, cildin zaman içinde nasıl değiştiği konusunda en büyük rolü oynuyor. Ancak halen cildimizin sağlıklı ve genç göründüğünden emin olmak için kazanabileceğimiz bazı alışkanlıklar var. Yaşamımız boyunca cildimize yaptığımız yanlışları geri alabilecek sihirli bir krem veya serum yok ancak doğru yolda ilerlemek için her gün yapabileceğimiz bazı şeyler var. Bol su içmek, sebze temelli sağlıklı bir besin düzenine sahip olmak, fazla süt ürünü ve şeker tükettiğimizde cildimizin nasıl bir tepki verdiğini takip etmek ve bulutlu bir gün bile olsa güneş koruyucu krem kullanmak. Tüm bu yaşam tarzı düzenlemeleri cilt sağlığı için faydalı olabilir.

NE KULLANMAM GEREKTİĞİNE DAİR HİÇBİR FİKRİM YOK
Bu çok normal. Cilt bakımı rutinine başlamak için hiçbir zaman geç değil! Kolaylıkla düzene oturtulabilecek üç adım cildi temizlemek, cildin pH değerini dengelemek, gözeneklerin boyutunu küçültmek için tonik kullanmak ve cildi nemlendirmek. Kozmetik marketlerde satılan bol seçenek arasında etiketler genellikle kafa karıştırıyor. Çoğunlukla cildinizin ihtiyacı olan doğru ürünü seçip seçemediğinizi bilmek zor oluyor. İyi haber ise şu; ekstra nemlendirme veya yaşlanmaya bağlı renk değişimi, esneklik kaybı hatta kırışıklıkların azalması için cilt bakımı ürünlerinin bileşenlerine kısaca bir göz atmak doğru ürünü seçmenize yardımcı olabilir. Bazı bileşenler cildi nemlendirmek ve sıkılaştırmakla beraber yaş almanın gözle görülür belirtilerini azalttığı için ürünlerin içinde bulunur. Bahsedeceğim bileşenler cilde olan yararları nedeniyle öne çıkıyor. Yeni ürünlere bakarken alerjik reaksiyonları test etmek adına mutlaka cildinizin küçük bir bölümünde deneyin. Sizin için doğru olan ürünleri tavsiye edebilmesi adına dermatolog ile görüşebilirsiniz, özellikle de hassas bir cildiniz varsa.


NIASINAMID
Araştırmalara göre niasinamid (B3 vitamini veya nikotinamid olarak da bilinir) cildin görünümü için yardımcı olabilir. Bir araştırmada ciltlerine günde iki kez, yüzde beş oranda niasinamid içeren krem uygulayan katılımcıların, 12 haftanın sonunda ciltlerinde gözle görülür iyileşmeler saptandı. Kırışıklıklar, kırmızı lekeler ve aşırı pigmentli noktalarda küçük bir azalma oldu.

RETINOID
A vitamininin bir formu olan retinoid, kırışıklık görünümünün azalmasına yardımcı olabilir. Reçetesiz satılan seçenekler arasında, kırışıklık görünümünün azalması için içinde retinol bulunan ürünlere yönelin. Eğer retinoid içerikli bir ürün seçerseniz, cildinizin güneş hassasiyetini artırabileceğinden ötürü bu ürünü gündüz uygulamaktan kaçının. Her zaman yüzünüz için güneş koruyucu kullanın ve dışarıda güneş gözlüğü, şapka takın.

HYALÜRONIK ASİT
Aynı zamanda hiyalüronan olarak da bilinen bu bileşen doğal olarak vücudunuz tarafından da üretilen berrak ve yapışkan bir maddedir. Cildiniz tarafından doğal olarak üretilen hiyalüronan miktar olarak en çok bağ dokuları ve gözlerde bulunur. Hiyalüronik asidin asıl görevi dokuların nemli ve yağlı kalabilmesi için gereken suyu muhafaza etmektir. Ancak yaş aldıkça güneşe maruz kalma, hava kirliliği ve oksidatif strese neden olabilecek diğer etkenler sebebiyle cildinizdeki hyalüronik asit seviyeleri düşüş göstermeye başlar. Yaşlanma karşıtı ürünlerin içinde hyalüronik asit bulunmasının amacı cildin pürüzsüz ve yumuşak görünmesi için nemli kalmasını sağlamaktır.

AHA VE BHA
Alfa hidroksi asitler (AHA) ve beta hidroksi asitler (BHA), cildin üst tabakasından ölü deri hücrelerinin atılmasına ve cilt yüzeyinin dengelenmesine yardımcı olmak için cilt bakım ürünlerinde kullanılan kimyasallardır. Glikolik asit gibi alfa hidroksi asitler kırışıklık, yaşlılık lekeleri ve ciltteki renk değişiminin bazı türlerinin görümünü azaltmaya yardımcı olur. Salisilik asit gibi beta hidroksi asitler de kırışıklık ve güneşten zarar görmüş ciltteki pigmentasyon görünümünün azalmasına yardımcı olur.

C VITAMİNİ
C vitamininin, çevrede bulunan olası zararlı kimyasal serbest radikallerin dağılmasına yardımcı olan antioksidan özellikleri vardır. Bu durum bazı türlerdeki cilt hasarı ve cilt yaşlanmalarının önlenmesine yardımcı olur. C vitamini aynı zamanda, cildinizin esnekliğini koruması için ihtiyacı olan kolajen üretimini de artırmaya yardımcı olur.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.