Güvenli aile ziyaretleri nasıl olmalı?

Yılbaşı tatili ve kutlaması amacıyla güvenli ev ziyaretleri için alınabilecek önlemleri Dr. Mehmet Öz yazdı.

Güvenli aile ziyaretleri nasıl olmalı?

Dr. Mehmet Öz Youtube/Dr.ÖzveEkibi

Bu yıl pandemi nedeniyle hayatlarımızda çok şey değişime uğradı. Okul düzeni, iş hayatı, hatta alışverişe gitme şeklimiz bile değişti. Tüm bu değişiklikler bizi güvende tutmak için olsa da arkadaşlarımız ve ailemiz olmadan tatil ve kutlamayı hayal etmek bile oldukça zor.

COVİD AÇISINDAN GÜVENLİ BİR MİSAFİR LİSTESİ HAZIRLAYIN

Büyük aile toplanmalarına alışkın kişiler için misafir listesini azaltmak planlamanın belki de en zor kısmı olacak. Bu yıl misafir listenizi yalnızca birinci derece akrabalar ve önlem aldığını bildiğiniz bazı aile fertleri ile kısıtlamanız gerekecek. Eğer aile yemeğinizde 65 yaş üstü, bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar yaşayan veya bir sağlık sorunu sebebiyle Covid-19 riski daha yüksek olan sevdikleriniz olacaksa bu duruma dikkat etmeniz çok daha önemli. Misafirlerinizin ateş, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, üşüme, kas ağrısı, tat veya koku alma duyusunu kaybetme gibi Covid-19 belirtilerini bildiklerinden ve bu belirtilerden herhangi birini göstermeleri halinde katılmamaları gerektiğinden emin olun.

EV KURALLARINI ÖNCEDEN BELİRLEYİN

Eğer ev sahibi sizseniz ortamın güvenliğini sağlamak sizin işiniz. Misafirlerinize yemek dışında maske takmaları ve sosyal mesafe kurallarına uymaları gerektiğini hatırlatın. Yemek saati geldiğinde misafirlerinize maske torbaları dağıtın, böylece maskelerini temiz masanın üzerine koyarak mikrop bulaştırmadıklarından emin olun. Ayrıca misafirleriniz gelmeden birkaç gün önce Covid-19 testi yaptırmalarını ve toplanma öncesi iki hafta boyunca kendilerini izole etmelerini isteyebilirsiniz. Test sonucu kimin Covid-19 olduğunu belirlemek konusunda yardımcı olsa da sonuçlar maalesef bazen yanlış olabiliyor. Organizasyonunuza mümkün olduğunca kısa bir süre kala test yaptırmaya çalışın, böylece sonuçları almak için yeterli zamanınız olur, sonrasında ise kutlama zamanına kadar gözlerden uzak olun. Bazı firmalar evde test yapıyor, böylece test yaptırmak için evden çıkmanız da gerekmeyecektir.

GÜVENLİ HAVALANDIRILMIŞ BİR ALAN OLUŞTURUN

Misafirlerinizle mümkün olduğunca açık havada vakit geçirmelisiniz. Ancak bu bir seçenek değilse ve evinizde sizinle birlikte yaşamayan misafirleriniz olacaksa, zaman geçireceğiniz alanın hava akışına elverişli olup olmadığını önceden planlamanız gerekecektir. Açık havada bulaş riski daha düşüktür. Eğer sıcak bir yerde yaşıyorsanız yemeğinizi dışarıda servis edin. Daha soğuk iklimi olan yerlerde yaşayan kişiler ise hava akışını sağlamak için evin ön ve arka kısımlarındaki pencereleri açabilir. Eğer çok soğuk olursa evi ısıtmanızda bir sakınca yok. Hassas hava filtresi yerleştirmeyi düşünebilirsiniz, bu filtreler havadaki partikülleri yok ederek içerideki hava kalitesini artırmaya yardımcı olur. Normal şartlarda her üç ila altı ayda bir değiştirilmelidir ancak özellikle de evcil hayvanınız varsa daha sık değiştirilebilir.

YEMEK İÇİN BÜFE KURUN

Yemek başlamadan önce hatırlamamız gereken birkaç şey var. Çatal-bıçak, bardak veya ağza girecek diğer objeleri başkalarıyla paylaşmayın. Eğer mümkünse bardaklara misafirlerin ismini yazan etiketler yapıştırın. Böylece hangi bardağın kime ait olduğuna dair soru işaretlerinin önüne geçmiş olursunuz.

Yemek başlamadan önce herkes ellerini yıkamalı tabii ki. Ayrıca bu yıl tabakları uzatmıyoruz! Her misafirinize ayrı tabak hazırlamayı düşünebilir veya yemeği büfe stili hazırlayarak misafirlerinizin kendi yiyeceklerini kendilerinin almasını sağlayabilirsiniz. Tabakları yemek yiyeceğiniz masaya yerleştirmekten ziyade, herkesin ayağa kalkıp rahatlıkla alabileceği merkezi bir noktaya koyun. Yemekler ana masanın üzerinde olmamalı, olması halinde insanların masada konuşması ve özellikle kalabalık ailelerde bağırarak konuşması sebebiyle yemeğin etrafında daha uzun süre nefes alışverişi olacak ve bu durum virüsün yayılma riskini daha da artıracaktır. Büfe etrafında kalabalık oluşmasını engellemek adına, yemeklerini alabilmeleri için misafirlerinizi büfenin başına birer, ikişer olarak davet edin. Bu yıl yılbaşı kutlamaları daha farklı görünse de bu harika geçmeyecekleri anlamına gelmiyor. Yılbaşı için bir araya gelmeleri eğlenceli ve anlamlı kılmak adına halen birçok yol bulabilirsiniz. Yaratıcı olun ve güvende kalın.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.