Osmanlı mutfağının bilinmeyenleri bu kitapta

VakıfBank Kültür Yayınları'ndan çıkan 'Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi' isimli kitapta, saray mutfağından tatlılara, aşçılardan kutlama yemekleri ve kahve kültürüne kadar geniş bir tarihi anlatım yapılıyor.

Osmanlı mutfağının bilinmeyenleri bu kitapta

YAZI ŞERİF ERCAN

Yemek kitaplarına ilgi artarak devam ederken sayıları da her geçen gün artıyor. En son VakıfBank Kültür Yayınları da bir yemek kitabı yayımladı ki, tarihimize de bir kapı araladı. VakıfBank Kültür Yayınları 'Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi' isimli kitabı okuyucuyla buluşturdu. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın'ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor. Kitapta, 600 yılı aşkın süre boyunca imparatorluğun değişen, gelişen ve zamana meydan okuyan yemek kültürü anlatılıyor. Priscilla Mary Işın, Osmanlı mutfağını geniş bir açıdan değerlendiriyor. Kitapta, Osmanlı mutfağını besleyen kökler, gıda yasaları, lokantalar ve görgü kuralları gibi konular da aktarılırken, yemek kültürü aracılığıyla çok kültürlü Osmanlı İmparatorluğu'ndaki yaşama da ışık tutuluyor.

Priscilla Mary Işın

Kitap, Osmanlı mutfağının temelini oluşturan değişik yeme-içme geleneklerine genel bir bakışla başlıyor. Konuyla ilgili zengin tarihi örnekleri sıralayan yazar, sonra aşçılardan adabımuaşeret kurallarına kadar birçok detay veriyor. Işın'ın arşiv belgelerinden şiirlere kadar sayısı 600 fazla kaynaktan yararlanarak hazırladığı kitap, 120 görselle okura renkli bir dünya sunuyor. Osmanlı İmparatorluğu'nun yemek kül-türünün, farklı sınıflardan ve kökenlerden insanları birbirine bağladığını söyleyen Priscilla Mary Işın, "Koruyucu rolüyle padişahın yükümlülüklerinden biri olarak görülen yiyecek tedariği ve düzeni, genişleyen imparatorluğun başarısını sağlayan önemli bir etkendi. Orta Asya Türk mutfağı ile Safevilerden, Abbasilerden ve Bizanslılardan miras alınan yemek kültürlerinin bir sentezi olarak ortaya çıkan Osmanlı mutfağı, 15. yüzyıldan itibaren kendine özgü, yenilikçi ve özgüvene sahip bir kimlik kazandı. Zamanla Mısır'dan Balkanlar'a kadar geniş bir coğrafyanın mutfaklarında kalıcı izler bıraktı" diyor.

'Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi', farklı toplumsal kesimlerin birikimleriyle sosyal kimliğin inşasına nasıl katkı sağladıklarının bilgisini veren önemli bir başucu kaynağı. Yemeğe ve tarihe ilginiz varsa bu kitabı mutlaka almalısınız.

1973'te Türkiye'ye yerleşen Priscilla Mary Işın, İngiltere'deki York Üniversitesi Felsefe bölümü mezunu. 1983'ten bu yana Osmanlı mutfak tarihi, kültürü ve Türk tatlıları hakkında araştırmalar yapan Işın'ın bu konularda kitapları bulunuyor.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.