Demet Sabancı Çetindoğan, Didem Çapa

“GELECEĞİN SANATÇI VE TASARIMCILARINI YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Demet Sabancı Çetindoğan, Didem Çapa
Çocukların yaratıcılığını geliştirmek için kurulan Yaratıcı Çocuklar Derneği'nin şimdiye kadar neler yaptığını ve bundan sonra neler yapacağını, derneğin yönetim kurulu başkanı Didem Çapa ve yürütme kurulu başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ile konuştuk...

Kültür mirasımızı genç kuşaklara aktararak çocuklarımızdaki yaratıcılığı geliştirmek amacıyla 1995 yılında başlatılan okullar arası etkinlikler, 2003 yılından itibaren Yaratıcı Çocuklar Derneği çatısı altında devam ediyor. Okulların katılımı ile gerçekleştirdiği etkinliklerinde, öğrencilerin plastik sanatlar, müzik, drama ve disiplinler arası çalışmalarını sergileyen dernek, öğrencilerin farklı kültürleri ve önemli kültürel mekanları tanıyarak öğrenmesini amaçlıyor. Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa ve Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ile derneği, şimdiye kadar yaptıklarını ve bundan sonra ne yapacaklarını konuştuk.

Yaratıcı Çocuklar Derneği kuruluş hikayesi ve misyonu hakkında bilgi verebilir misiniz?

DİDEM ÇAPA: Bir gün Topkapı Sarayı'na Sayın Dr. Filiz Çağman'la görüşmeye gitmiştim. "Sen hep bana çocuklarla çalışmak istediğini söylersin, 1995 yılında gönüllü öğretmenler tarafından başlatılan okullar arası etkinlikler var, bence onlarla tanışmalısın birlikte çok güzel işler yapabilirsin" dedi. Tanıştık, 2002 yılında ilk etkinliğimizi Topkapı Sarayı'nda 'Masallar ve Saraylar' adı altında gerçekleştirdik. 2003 yılında kültür mirasımızı genç kuşaklara aktararak çocuklarımızdaki yaratıcılığı geliştirmek amacıyla Yaratıcı Çocuklar Derneği'ni kurduk. Bugün Türkiye genelinde 284 okul ile birlikte sergiler, dinletiler, gösteriler, yarışmalar ve atölye çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Dernekte üye olarak kimler var, kimler destekliyor?

D.Ç: Derneğimizde kurucu üyelerimizin yanı sıra, yönetim ve yürütme kurulu üyeleri, üye okullarımız ve üye öğretmenlerimiz var. Onur üyelerimiz arasında ise Prof. Dr. Şermin Alyanak, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. Önder Küçükerman, Dr. Filiz Çağman, Çiğdem Simavi gibi değerli isimler yer alıyor. Etkinliklerimizi destekleyen önemli kurum ve kuruluşlardan bazıları ise Koç Grup, Aydın Doğan Vakfı, Doğan Egmont Yayıncılık, Rönesans Holding, Orta Anadolu İhracatçılar Birliği, Media Sa, Multi Chanel Developers ve Trump Towers Mall.

Dernek çocuklar için ne tür etkinlikler düzenliyor?
DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN:
Derneğimiz plastik sanatlar, müzik, drama, dans, fen ve teknoloji ve edebiyat gibi alanlarda disiplinler arası ilişkiler kurarak kapsamlı etkinlikler gerçekleştiriyor. Çocuklarımızın hayal güçlerini gerçekleştirecek yarışmalar düzenliyor. Bilgi ve becerilerini geliştirerek onların mesleki seçimlerine ufuk açmak amacıyla Atölye Çalışmaları yapıyor.

Derneğin geçmiş 10 yılını nasıl özetlersiniz? Amaçlarınıza ulaşabildiniz mi?
D.Ç:
Bütün yaptıklarımızı anlatırsak çok uzun sürebilir ancak ilk başlattıklarımız ve halen devam etmekte olanları kısaca özetleyeyim. 2005 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ile çocuklar için ilk tasarım yarışmasını gerçekleştirdik. Artık İtalya'da tasarım eğitimi alan öğrencilerimiz var. Geleceğin tasarımcılarının yetişmesine katkı sağladığımız için mutluyuz. 2006 yılında çocuklara ve gençlere mizah sevgisini aşılamak amacıyla başlattığımız karikatür yarışmalarını hala düzenlemeye devam ediyoruz. 2007 yılında ise başlattığımız öykü yarışmaları ise hala devam etmekte. Yarışmaya katılan öyküler ise daha sonra öykü kitabı olarak basılıyor. Başlangıçtan beri sürdürdüğümüz atölye çalışmaları ile çocuklarımızın bilgi ve becerilerini geliştirerek onların mesleki seçimlerine ufuk açıyor, farklı alanlardaki sanatçı ve tasarımcılarla birlikte çalışma olanağı sunarak yaratıcılıklarını geliştiriyoruz. 2011- 2012 eğitim öğretim yılında İstanbul, İzmir, Samsun ve Edirne'de düzenlenen atölye çalışmalarına 40 uluslararası ve 18 Türk sanatçı katıldı. Toplamda 5725 öğrenciye ulaştık. 2010 yılında Türkiye'de ilk kez First Lego Ligi Avrupa Açık Şampiyonası'nı, 42 ülkeden 600 çocuk ve 400 yetişkinin katılımı ile gerçekleştirdik. Bu yıl ilk kez 'Geleceğin Mucitleri' adı altında Multi Channel Developers işbirliğinde bilim yarışması düzenliyoruz. Geleceğin bilim insanlarının onlar arasından yetişeceğine inanıyoruz. Yine bu yıl 'Gülümseten Kareler' adı altında sponsorlarımızın desteğiyle fotoğraf yarışması düzenliyoruz. Çevre bilincini geliştirmek amacıyla 'Ağaçlar Kesilmesin', 'Soyu Tükenen Hayvanlar' ve 'Çevre Karikatürleri' temalı çalışmaları sergiledik. Gelecek yıl bu alanda da bir yarışma başlatacağız. Bu yıl çocuklarımızın hazırladığı aylık e-dergimizi çıkartıyoruz.

Uluslararası projelerinizden bahseder misiniz?
D.S.Ç:
Dış İşleri Bakanlığı daveti ile Japonya'daki '2003 Türkiye Yılı' kapsamında Tokyo NHK Park Studio Gallery'de 'Masallar ve Saraylar' temalı sergiyi gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl için Avrupa Birliği'ne dört ülke işbirliğinde gerçekleştirilecek bir proje sunduk. Ayrıca bu yıl ülkemizde yapılacak olan Kore etkinliklerinin çocuk bölümünde dernek olarak yer alacağız.

Çocuklardaki yaratıcılığı geliştirmek ya da ortaya çıkarmak fikri nasıl gelişti?
D.S.Ç:
İnsanın varoluş sürecine saygı, insanın özünde olan yaratıcılığın beslenmesi ile olur. Yaratıcılık değişim yarışında yaratılan farktır. Henüz olmayanı ortaya koymak, aslında geleceği yaratmaktır. Yaratıcılık bir ülkenin dinamosudur. Günümüzde birçok ülke AR-GE yatırımlarına büyük bütçeler ayırmakta, bilim adamlarını, sanatçılarını ve tasarımcılarını sanayicileriyle buluşturan doğru politikaları geliştirerek, ekonomilerine artı değerler getirmekte, sadece ulusal değil uluslararası başarılara da imza atmaktadır. Bu nedenle, bizler de gelecekte ülkemizi yurtdışında çok iyi temsil edebilecek sanatçıların, tasarımcıların, bilim adamlarının yetişmesini istiyoruz. Türkiye'nin patentli ürünlerinin, önemli markalarının olmasını, diğer ülkeler arasında fark edilir olmasını istiyoruz.

Çocuklara nasıl ulaşıyorsunuz, hangi araçlar ile iletişime geçiyorsunuz?
D.Ç:
Çocuklara üye okullarımız aracılığı ile ulaşıyoruz.

Derneğin düzenlemiş olduğu etkinliklerde öne çıkan çocuklar oluyor mu? Bu tür çocukların gelişimine katkı sağlıyor musunuz?
D.S.Ç:
Tabii ki bu tip örnekler sıkça karşımıza çıkıyor. Onların başarılarını destekliyor. Gerekli kişi ve kurumlarla buluşmalarını sağlıyoruz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.