Geleneksel beslenmeye dönmek artık yeni trend
Geleneksel beslenmeye dönmek artık yeni trend
Banu KAZANÇ / www.banukazanc.com.tr
Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olan şişmanlık (obezite), teknolojinin getirdiği yaşam şekli ve ayaküstü beslenmenin yaygınlaşmasıyla ile kişilerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemesi, bugünkü beslenme biçimimizi sorgulamaya, ister istemez bizi eski alışkanlıklarımıza dönme arayışına götürmektedir.
Kırsal yaşamdan kentsel yaşama dönüş, beslenme alışkanlıklarında değişimi başlatmıştır. Kentin hızlı yaşam biçimi, zamanda kısıtlılığı getirmiştir. Kadının iş alanında yerini almasıyla birlikte, iyi yemek yapmanın üstün bir beceri olduğu dönemlere özgü, saatler süren, uğraşı gerektiren, zahmetle hazırlanan lezzetli yemekler yerini, daha kolay yapılan pratik yiyeceklere bırakmıştır.
Geleneksel beslenmeye dönmek artık yeni trend
Değişen beslenme anlayışı
Geleneksel üç öğün yeme ve özellikle büyük akşam yemeği yeme alışkanlığı giderek, gıda sektörünün tüketimi arttırmak için olduğunun tartışma konusu yapıldığı şekliyle, az ama sık beslenmenin daha sağlıklı olduğu anlayışının ağırlık kazandığı, ara öğünlerin katıldığı, bu arada dinlenme molalarının verildiği, daha mini öğünlere doğru değişmeye başladı. Modern yaşamın yarattığı, giderek daha az hareket eden toplumun fertleri olarak, kilo sorunları artmaya başladı.
İstenmeyen kiloları verme adına hızla yayılan, moda dalgalanmaları gibi revaçta olan, diyetler de gündeme taşındı. Beslenme tarzındaki değişime bağlı olarak; kilo ve boy skalaları değişim göstermektedir. Boy uzunluğu, ortalamadan biraz artmıştır, kiloda ise ciddi anlamda şişmanlığa doğru bir gidişten ve buna bağlı sağlık ile ilgili ciddi risklerden bahsetmek mümkündür.
Son yıllarda artan kanser, alerji, obezite ve kalp krizi vakaları gibi toplumun her kesimini etkileyen sağlık sorunları ile geleneksel beslenmenin terk edilmesi arasında ilişki olduğu bilinmektedir.
Obezite, nedenleri ve tedavisi, çeşitli platformlarda tartışılmakta ve ülkelerin sağlık politikalarında yer almaktadır. Şaşırtıcı bir diğer sonuç ise, kişilerin sosyo- ekonomik düzeyi arttıkça buna paralel beslenme kalitesini artmak yerine azalttıkları yönündedir.
En üzücü sonuç ise gelişme çağındaki çocukların bundan daha fazla etkilenmeleri ve sağlıklı besinler yerine, pratik ama kilo alma yatkınlığını arttırıcı kalori bombası yiyeceklere yönelmeleridir. Ülkemizde son yirmi yıl içerisinde beslenme alışkanlıklarında tarz ve şekil olarak ciddi değişimler olduğunu gözlemekteyiz.
Geleneksel beslenmeye dönmek artık yeni trend
Sağlıklı beslenme önemli
Şimdilerde ise "sağlıklı yaşam için doğru beslenme" kavramı ile toplumun bilinçlendirilmesi önem kazanmaktadır. Lezzetli yemek anlayışı yerini sağlıklı beslenmeye bıraktı. Özellikle son yıllarda tüketici bilincinin giderek artmasıyla, güvenli olduğu garanti edilebilen ürünler daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. "Gıda güvenliği" teriminin sıklıkla kullanılması ile gıda maddelerinde doğal olmayan bileşenlerin olmaması veya zararsız veya kabul edilebilir seviyelerde bulunması yönündeki istekler ise bu konuda giderek artan bilincin sevindirici bir göstergesidir. Bilgili ve bilinçli tüketicinin seçiciliği, çevre ve doğanın korunması, sağlıklı, organik olanı seçme, kimyasal katkılı olanlardan kaçınma eğilimi sağlıklı olmak adına yüz güldürmektedir. Artık devir, anneannelerimizin yöntemine dönüp, evlerde hazır gıdalar değil kadınların el emeği göz nuru hazırladıkları ürünler tam tahıllardan yapılmış ekmekler, esmer pirinç, bakliyat tüketmek olmalıdır.
Geleneksel beslenmeye dönmek artık yeni trend
Türk mutfağı daha sağlıklı
Aslında Türk mutfağı ev yemekleri, tencere yemekleri, sebze ve baklagillerden zengin oluşu ile daha fazla lif, vitamin ve mineral içeriğine sahip, sağlıklı ve dengeli bir beslenme şeklini bizlere sunuyor. Çorbalar (tarhana, yayla, mercimek, sebze çorbaları), etli yemekler (etli yaprak, kabak dolması, sulu köfte, türlü), balık çeşitleri, yemeklerde her öğünde yoğurt yeme alışkanlığı, zeytinyağlı ile pişirilen yemekler, sağlıklı Türk mutfağının lezzetli, eşsiz ve sağlıklı özellikleridir. Beslenmede geleneksel, doğal ve yerel tatların tekrar keşfedilmesi, sağlıklı olanı benimsemek giderek artan bir trend olma özelliği göstermektedir.