Orta Asya'daki açık hava müzesi Özbekistan

Orta Asya’da İpek Yolu’nun üzerinde bulunan Özbekistan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi şehirleri, çok etkileyici mimari yapıları, geleneksel yaşamı, kültürü ve sanatıyla mutlaka görülmesi gereken bir ülke...

Orta Asya'daki açık hava müzesi Özbekistan

ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr

Özbekistan, 1991'de Rusya'dan bağımsızlığını kazanmış, Türk lehçelerinden Özbekçe konuşulan bir ülke. Orta Asya'nın kalbinde, tarihi İpek Yolu'nun üzerinde yer alan Özbekistan'ın, tam dört şehri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor. Muhteşem güzellikte mimari eserlerinin dünyada eşi benzeri yok. Adeta bir açık hava müzesi olan ülkedeki, antik duvarlarıyla ünlü şehirleri ise her göreni büyülüyor.
Ülkenin en önemli şehri Taşkent. Orta Asya'nın kültür başkenti olan Taşkent'te pek çok sanatsal etkinlik bulabilirsiniz. Navoi Opera Tiyatro Binası, Alisher Navoi Milli Parkı, Çarşı Pazar, Kukeldash Medresesi, Taşkent TV Kulesi, Büyük Oyun Sports Cafe, Eski Taşkent, Amir Timur Müzesi, Chimgon ve Barakhan Medresesi, Taşkent'in en turistik yerleri. Taşkent'te alışveriş yapmak isterseniz, ahşap oyma eşyalar, halı ve kilimler, yerel sanatçıların eserleri, seramik ürünler, dokuma ürünler ve takılar alabilirsiniz. Şehrin en eski çarşılardan biri olan Alay Bazaar'ı gezmeyi de ihmal etmeyin.


Semerkant; Özbekistan'ın olduğu gibi dünyanın da en eski yerleşim yerlerinden biri. İpek Yolu'nun önemli bir noktasında kurulmuş şehirde, İslam kültürüne ait pek çok mimari ve tarihi yapı var. Farklı medeniyetlerin izlerini göreceğiniz Semerkant'ta; Registan Meydanı, Ortaçağ döneminden kalma harabeler, müzeler ve camiler ziyaret edilebilir. Shirdor Medresesi, Ulugbek Medresesi, Tilla Kari Medresesi, Gur Emir Türbesi, Shakhi-Zinda Topluluğu, Afrosiab ve Uluslararası Barış ve Dayanışma Müzesi de şehrin en gözde yerleri. Bölgenin en iyi pazarları Semerkant'ta bulabilirsiniz. Halı ve kilim ise şehrin simgelerinden...
Buhara ve Khiva da Özbekistan'ın görülmesi gereken şehirleri. Bu şehirlerde de çok etkileyici mimari eserler yer alıyor. Bu şehirde Özbekistan kültürünü de yaşayabilirsiniz.
Özbekistan'da eğlence ararsanız, Taşkent'te birçok mekan bulabilirsiniz. Şehrin gece hayatı oldukça renkli. Semerkant'ta ise geleneksel Özbek dansını seyredip Özbek müziği ile eğlenebilirsiniz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.