Sağlıklı beslenmeyle fazla kilo gider

Yeme alışkanlıklarınızı düzene sokar ve sağlıklı beslenmeyi tercih ederseniz, zaten istenmeyen kilolarınızdan kurtulursunuz...

Sağlıklı beslenmeyle fazla kilo gider

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Tüm çelişkili beslenme ve diyet tavsiyeleri arasında kendinizi boğulmuş hissediyorsanız, yalnız değilsiniz! Bir diyet uzmanından bunu duymak şaşırtıcı gelmesin. Yeme alışkanlıklarınızı düzene sokar ve sağlıklı beslenmeyi tercih ederseniz; zaten istenmeyen kilolarınızdan kurtulur, bedeninizi sağlıklı ruh halinizi harika, kendinizi enerjik zinde ve fit hissedeceksiniz. Sağlıklı bir yeme alışkanlığı ile katı sınırlamalar, kilo vermek için gerçek dışı hedefler koymaya veya sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalmaya veda edeceksiniz. Sağlıklı yemenin temel kuralı; doğanın yarattığı şekle mümkün olduğu kadar yakın yemek yemek, mümkün olduğu kadar işlenmiş gıdanın yerine gerçek gıdayı koymak olmalıdır. Vücudun protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesine ihtiyacı vardır. Belirli yiyecek kategorilerini diyetinizden çıkarmanıza gerekmez, bunun yerine her kategoriden en sağlıklı seçenekleri seçmelisiniz. Sağlıklı bir beslenme planınızı oluştururken mükemmel olmak, yemekten keyif aldığınız yiyecekleri tamamen ortadan kaldırmak zorunda değilsiniz. En önemlisi her şeyi bir kerede değiştirmek zorunda da değilsiniz. Adımlarımızı, değişimleri küçük adımlarla yapıp hedefimize öyle ulaşacağız. Kendinizi bir şeylerden mahrum, engellenmiş hissetmezseniz bu süreçte bunalmaz kolaylıkla başarıya ulaşabilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye geçişi birkaç küçük, yönetilebilir adım olarak düşünün - diyetinize bir salata eklemek, su içmek, her gün biraz yürümeye başlamak gibi. Küçük değişiklikleriniz alışkanlık kazandıkça, yaşam tarzınıza daha sağlıklı seçimler eklemeye devam edeceksiniz.

-Kendinize evde yemek hazırlamaya çalışın. Evde daha fazla yemek pişirmek, ne yediğinizin sorumluluğunu almanıza yardımcı olabilir ve yemeğinize tam olarak nelerin yer aldığını daha iyi izleyebilirsiniz.

-Bazı yiyecekleri yasakladığınızda, bu yiyecekleri daha fazla yemek istemeniz sadece sizin başınıza gelmez, sık karşılaşılan bir durumdur. Öncelikle işe bu yiyeceklerin porsiyon boyutlarını küçülterek ve sık sık yemeyerek başlayın. Kontrollü yediğinizde, onları daha az özlemekte olduğunuzu fark edeceksiniz. Gıdaları sağlıklı bir vücut için yakıt olarak düşünmeye çalışın. Onları iyi veya kötü olarak sınıflandırmaktan vazgeçin. Yiyeceğe bir ödül veya ceza aracı olarak davranmayın.

-Daha küçük porsiyonlar da yemeği öğrenmelisiniz, az yemek için tabak boyunu küçültüp, çok su içmek için bardak boyutunuzu büyütün. Doymanıza çorbalar ya da bol yeşillikli salatalar yardım edecektir.

-Mümkün olduğunda başkalarıyla birlikte yiyin. Yalnız yemek yemek, televizyonun veya bilgisayarın önünde, çoğu zaman aşırı yemeye yol açar.

-Evinizde işyerinizin çekmecesinde çantanızda sağlıklı atıştırmalıklarınız olsun. Akıllı alışverişler yapın ve abur cubur niteliğinde olan şeyleri satın almayın, elinizin altında kolaylıkla ulaşabileceğiniz şekilde olmasın.

-Duygusal yemek yemeyi kontrol edin. Birçoğumuz aynı zamanda stresi azaltmak ya da üzüntü, yalnızlık ya da can sıkıntısı gibi istenmeyen duygularla baş etmek için yemek yiyoruz. Stresi ve duyguları yönetmenin daha sağlıklı yollarını öğrenmelisiniz.

-Çok aç olmamaya özen gösterin, sağlıklı bir kahvaltı ile güne metabolizmanız hızlı bir şekilde çalışarak başlar. Küçük, sağlıklı yemekler yemek ise enerjinizi gün boyu tutar. Gece geç saatte yemek yemekten kaçının. Uykuya gitmeden önce yemeği kesmeniz, sindirim sisteminize her gün uzun bir mola vermek sizi uykuya hazırlar ve vücudu dinlendirmenin yanı sıra kilo vermenize yardımcı olacaktır.

-Ayrıca beslenmenizi hem çeşitlendirmeli hem de renklendirmelisiniz. Yeni sebzeler yiyin; lezzet katan sağlıklı pişirme metotlarını ve onları, baharatlar acılar ekşiler aromatik otlarla marine etmeyi denemelisiniz.

-Tatlı isteğinizi sebze ve meyvelerle azaltabilirsiniz. Havuç, pancar, tatlı patates, yaban mersini, soğan, dolmalık biber ve kabak gibi doğal olarak tatlı sebzeler, yemeklerinize tatlılık katar ve tatlı yeme isteklerinizi azaltır.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.