Yeni lezzetler arayanlara öneriler

Bu hafta sağlıklı beslenmenin en önemli yapıtaşlarından olan salatalık marulları ele aldım. Klasik salatadan sıkılanlar ve yeni lezzetler arayanlar için öneriler hazırladım

Yeni lezzetler arayanlara öneriler

Banu Kazanç

Süpermarket raflarında, şeffaf kutular içinde, çeşitli marul çeşitlerinin yer aldığı karışık yeşilliklere artık daha sık rastlıyoruz: Maskolin salata (Akdeniz yeşillikleri salatası). Bu salata içerisinde kuzukulağı, hindiba, endivyen, lolorosso, roka, su teresi, hardal otu, pancar yaprağı gibi yapraklar bulunur. Taze ve gevrek yapraklar kullanarak farklı renkleri, dokuları ve güçlü ve hafif aromalı lezzetleri birleştiren, yeşilliklerin bir araya gelmesi ile oluşur. Bu yeşiller, biberli, baharatlı tadı sağlayan roka veya su teresi, keskin tadı veren hardal yeşillikleri, acı veya ekşi tadı sağlayan hindiba türleri ile lezzetlerin karmaşık dengesini oluşturur.

Yeşilliklere bir göz atalım

Marul: En yaygın salata sebzelerinden biridir. Daha koyu yeşil yaprakları olan marullar, soluk yeşil veya daha beyaz yapraklı olanlardan daha besleyicidir. Diyet lifi içerir, ayrıca iyi bir beta-karoten, C vitamini ve folat kaynaklarıdır. Neredeyse yüzde 95 oranında su içerir, canlandırıcı, nemlendirici bir sebzedir.

Romaine (Yedikule) marulu: Genellikle marketlerde bolca görüp, ne kıvırcık, ne göbek diye anlatabileceğiniz ince, uzun ve sert marul çeşidine deniyor. Buzdolabından çıkardığınızda biraz limon ve tuz ilave ettiğiniz marulun serinleten gevrek, çıtır çıtır tadı ya da içine sardığınız kısırın veya çiğ köftenin acı tadını dengeleyen lezzetini muhteşem olarak tarif edebiliriz. Şimdilerde sandviç ekmeği yerine kullanımı yaygınlaşmaya başladı.

Göbek marul: Atom salata ya da Iceberg olarak bilinen bu marul, popüler bir salata malzemesidir. Yaprakları sulu ve gevrektir, marulun acılığını gidermek üzere çaprazlanmış bir türdür.

Kıvırcık: Bir diğeri yeşillik ise yakından tanıdığımız, severek tükettiğimiz kıvırcık maruldur.

Lolorosso: Yaprakları kıvırcık, uçlara doğru iyice koyu kırmızıya çalan bir renk geçişine sahiptir. Çapı ortalama 15-20 santimetre olan küçük ve orta boylardadır ve sıkıca kompakt, rozet şeklinde büyür. Fırfırlı ve kıvrılmış, yelpaze şeklindeki yapraklar ortada açık yeşildir ve kenarlarında koyu kırmızı bordoya dönüşür.

Endiva: Bir çeşit hindiba çeşididir. Izgara deniz ürünleri ve etler için yaprakları bir yatak gibi kullanılır.

Kıvırcık hindiba (Frisee): Yapraklı sebzelerin kataloğu biraz geniştir. Biraz acı bir tada sahip olsa da, kırmızı hindiba gibi hindiba gibi diğer hindiba çeşitlerinden çok daha hoş fazla keskin olmayan bir tattadır.

Endivyen: Kıvırcık marulun yaprak uçları diken diken olmuş hali olarak tarif edebiliriz. Tat olarak acı ve hatta zaman zaman rokayı anımsatıyor.

Polorosso ya da Radiccio: O da bir hindiba çeşidi diyebiliriz. Küçük bir kırmızı lahana gibi görünmesine rağmen, Radicchio hindiba ailesine aittir. Yendiğinde biraz acımsı bir tadı olsa da, karışık salataya hem doku hem de keskin tat kazandırır. Yeşil salatalar ile birlikte tüketildiğinde zıt renk ve tat oluşturulabilir.

Tereyağlı kıvırcık: Yumuşacık yaprakları, diğer marulların aksine tatlımsı aroması ve zarif dokusuyla salatalara lezzet katar.

Kuzukulağı: Kalorisi düşüktür. Bir bardak taze, çiğ bahçe kuzukulağı sadece yaklaşık 29 kalori sağlar. Yemeklerinize eşsiz bir lezzet katmanın yanı sıra, kuzukulağı da önemli miktarda lif içerir.

Su teresi: Küçük, yuvarlak yaprakları ve yenilebilir gövdeleri ile keskin kokusu, hafif mayhoş ve acımtırak hafif baharatlı bir tada sahiptir. Su teresi, çeşitli kanser türlerini engellediği gösterilen izotiyosiyanat adı verilen güçlü anti-kanser bileşikleri içerir.

Hardal yeşillikleri: Güçlü antioksidanların ve lif içeriğinin varlığına bağlı olarak vücudun detoks sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. İçinde bulunan glukosinolatlar, detoksifikasyon enzimlerinin etkisinin düzenlenmesine ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.

Roka: Bu keskin tada sahip olan yapraklı yeşil, kilo kaybı diyetler için mükemmeldir, çünkü kalorileri oldukça düşüktür, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve fitokimyasallar ile doludur. Çok yönlü bir yeşildir. Salatalara, makarna yemeklerine, pizzaya veya garnitürlere herhangi bir yemeğe katılabilir.

Unutmayın!

Salata malzemesi olarak kullanılan yeşillikler, yağ ve kolesterol içermez, vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.