Maya Portakal Bitargil “Yılbaşı sofrasının bir ruhu olmalı”

Cemiyet hayatının ünlü isimlerinden biri olan, Portakal Sanat Evi’nin 4. kuşak temsilcisi Maya Portakal Bitargil, Şamdan Plus için yılbaşı masası hazırladı. Maya Hanım’ın özenli masası ünlü İtalyan şef Carlo Bernardini’nin muhteşem yeni yıl pastalarıyla r

Maya Portakal Bitargil “Yılbaşı sofrasının bir ruhu olmalı”

Röportaj: Gülçin İşler Fırat, Fotoğraflar: Canan Yetişti Satkın

Maya Portakal Bitargil, sanatçı ruhunu yaptığı her işe yansıtan, her konuda bir müzayedeci titizliğiyle, özeniyle yaklaşan cemiyet hayatının başarılı isimlerinden biri. Maya Hanım ile 2019'u karşılarken, dede mesleği olarak sürdürdüğü Portakal Sanat Evi'nde Şeker Ahmet Paşa tablosunun önünde kurulu, 19. yüzyıl dönemine ait Rus gümüş kova ve şamdanlarla süslü yılbaşı masasında bir araya geldik. Maya Hanım'ın özenli yılbaşı masasını ünlü İtalyan şef Carlo Bernardini'nin İngilizlerin en eski geleneklerinden biri olan çay saatine uygun 'Christmas Cake' konsepti takip etti ve ortaya bu muhteşem kareler çıktı.



Maya Hanım bize nasıl bir yılbaşı masası hazırladınız?
Bana göre sofraların en önemli özelliği ruhlarının olması... Yılbaşı sofrası ise bir nevi geçirilen yılı anmak teşekkür etmek ve gelen yılı umutla karşılamaya hazır olduğumuzun sembolü. Dolayısıyla yılbaşı soframda hem geçmişi sembolize eden eski parçalar hem de yenilik bulundurmak benim için önemli... 18. yy sonu-19. yy başı Rus gümüş kova ve şamdanlar ile modern bir yemek masasının üstünde ve çok basit 'Chinaware' yan yanalar... Aynı şekilde Yves Klein imzalı modern masanın üzerinde Fransız gümüş çay takımı ve sevgili Carlo'nun (Bernardini) tasarım pastaları var. Yılbaşı masasında ve genel olarak çiçeklerin arasında kullandığımız 'kırmızı berry' ise doğurganlığı ve sonsuzluğu temsil ediyor. Bu yüzden masamızda kokina yerine berry'i tercih ettim. Masadaki berryler ve çam dalları Fuji Çiçek'ten.

Masayı hazırlarken neye öncelik verdiniz?
Her zaman sadelikle gelen şıklığın daha hakiki bir şıklık olduğunu düşünürüm. Ona istinaden bu masamda da yalınlık ve sadeliğe önem verdim.

Bizim için hazırladığınız masada ünlü şef Carlo Bernardini'nin muhteşem lezzetleri de oldu.
Evet, Carlo Bernardini ile özel yemeklerimizde, açılışlarımızda birlikte çalışıyoruz. Carlo, yaptıklarına ruhunu yansıtıyor. Onun işi lezzetli tasarımlar yapmak ve asla bir işinde tekrar olmaz. Her seferinde bizi şaşırtır. Her işi konusunun en iyisiyle yapma gibi bir alışkanlığımız, iş disiplinimiz var. Bu sofralarda da Carlo vazgeçilmez...

Size göre bir yılbaşı masasının olmazsa olmazları neler olur?
Yılbaşı soframda ve her kurduğum sofrada olmazsa olmazım bir bereket sembolüdür. Burada hem bereketi hem de yılbaşını narlar ile kurguladım. Bir de dedem Aret Portakal'dan bize uzanan bir gelenek vardır; tuzluk. Dedem her müzayedesini tuzluk ile açarmış, tuzun bereketine inanarak... Biz de aynı şeyi müzayedelerimizde yapıyoruz ve güzel çift tuzluklar da soframda vazgeçilmezimdir.

Yeni yılı karşılamadan önce ritüelleriniz nelerdir?
En yakın arkadaşlarımızla bol narlı bir akşam yemeği yeme geleneğimiz vardır. Yılbaşı gecesi saat 24.00'da gökyüzüne bakarak dilek tutmak annemin bana yerleştirdiği bir gelenektir. Gelenek ve ritüellerin hayatlarımızı zenginleştirdiğine inanıyorum.

2019 yılına nerede ve nasıl gireceksiniz?
Geçen yıl bizim evdeydik, kalabalık ailemizle girmiştik. Bu yıl ise Antakya'da tüm büyük aileyle ve en yakınlarımızla olmaya gidiyoruz. Kayınvalidemlerde kalacağız. Her yerde kızımız Defne Olivia'nın kuzenleri olacak, çok harika geçecek.

Carlo Bernardini "2019 heyecanlı bir yıl olacak"

Carlo Bey, bize neler hazırladınız?
Masadaki pastalardan bahsedelim. Yılın en şenlikli ve eğlenceli zamanı olduğu için ben de bu pastalarla eğlenceli ve mutluluk verici öğelere önem verdim. Masadaki pastalar hem yılbaşı ruhunu çağrıştıyor, eğlenceli, şık ve kesinlikle heyecan verici...

Size göre bir yılbaşı masasının püf noktaları nelerdir?
Sadece kalbinle yap, gülümsemeni kat ve en büyük sırrı da aileni, sevdiklerini mutlu edecek şeyleri ekle. Küçük bir sır vermem gerekirse, bu masada da yaptık, bardakların içine şekerden melek saçı yaptık ve çok güzel bir dokunuş oldu.



2019 yılı planlarınız neler?

2019 hepimiz için çok heyecanlı bir yıl olacak. Benim yaz aylarında Bodrum'da bir projem var ve Dalai Lama'yı ziyaret etmek istiyorum.

Yeni yıla nerede gireceksiniz?
Yılbaşı gecesi çalışacağım ama mutlaka gece yarısından sonra beni hep mutlu eden ve aşık olduğum kadın, eşim Jülide ile birlikte olmak istiyorum.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.